Kommentar af 
Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Sådan står spidskandidaterne i de fem regioner

De fem regionsrådsvalg kommer overordnet set til at være en sejr for S. Men i Region Syddanmark står Venstres næstformand Stephanie Lose stærkt. 

Venstres næstformand Stephanie Lose står stærkt i Region Syddanmark.
Venstres næstformand Stephanie Lose står stærkt i Region Syddanmark.Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Simon Emil Ammitzbøll-Bille
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den, der lever stille, lever godt, siges det. I så fald lever de fem regioner i bedste velgående.

For selv om vi har kontakt til dem gennem sundhedsvæsenet og hører om dem, når der er problemer eller skandaler, så stemmer vi primært på dem, vi kender. Også selv om det er dem, der har ansvaret for de ting, der går galt. Hvad enten det er ambulanceudbud, byggerier af supersygehuse, akuttelefoner eller sundhedsplatformen.

Det primære fokus er ofte på kommunalvalget, og jeg har da selv overvejet, om det kunne være en fordel at have valget til regionerne forskudt et par år i forhold til kommunalvalget, så der kunne blive mere debat og fokus på de regionale beslutninger og valg. Risikoen er, at den største effekt vil være lavere valgdeltagelse til regionerne. Der er nok en del, der sætter deres kryds til det regionale valg, fordi de alligevel er oppe og stemme til det lokale byråd.

Men stemme skal vi. Også til regionerne. Og hvad er så valgudsigten? Kort fortalt kommer det til at gå godt for Socialdemokraterne. Men lad os tage det region for region.

I landets største region, Region Hovedstaden, har de næsten lige fået ny regionsrådsformand. Den hidtidige formand, Sophie Hæstorp Andersen (S), er på vej videre, og som spidskandidat for Socialdemokraterne til Københavns Borgerrepræsentation er hun nærmest sikker på at kunne kalde sig overborgmester fra nytår. I hendes fravær har partiet valgt den ikke videre kendte Lars Gaardhøj som ny regionsrådsformand og spidskandidat. Hans bedste kort er, at vælgerne i regionen plejer at give partierne i rød blok flertal.

Den største udfordrer er Venstres Martin Geertsen, der også sidder i Folketinget. Han er tidligere kulturborgmester i København og fik år tilbage stor gennemslagskraft via en kampagne imod Thorning-regeringens betalingsring. På trods af vælgernes manglende kendskab til den nye regionsrådsformand, bliver det mere end svært for Geertsen. Venstres nedadgående spiral hjælper ham selvsagt ikke. Og selv om Konservative stiller med den i brede kredse, uden for Rudersdal ukendte Christoffer Buster Reinhardt, har de en række esser med på listen, herunder Gentoftes tidligere borgmester Hans Toft og Helsingørs nuværende borgmester og tidligere socialminister, Benedikte Kier.

Dansk Folkeparti stiller med den kendte københavnske politiker Finn Rudaizky, og Liberal Alliance har for tredje gang professor Niels Høiby i spidsen. Ingen af delene gør det lettere for Venstre.

Blandt de mindre partier i den røde lejr er det spændende at se, om Radikale kan holde skansen trods tilbagegangen på landsplan. De stiller med en stærk spidskandidat i Karin Friis Bach, der for fire år siden valgte at gå med de blå i Danske Regioners bestyrelse. Derudover tæller listen også folketingsmedlem Stinus Lindgren og formanden for dansk kina-kritisk selskab, Thomas Rohden.

Hos SF er det værd at lægger mærke til nummer to på listen, Sadek Al-Amood, der allerede har formået at sætte sig selv i centrum for kontroversielle debatter og senest har lanceret en selvironisk og populær valgvideo.

Regionerne har på mange måder været en succes, for de leverer virkelig meget sundhed for pengene.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Nye Borgerlige må forventes at komme ind i regionen som i resten af landet.

I Region Midtjylland tyder alt på, at regionsformand Anders Kühnau (S) kan fortsætte. Selv hvis der skulle være nogen, der skulle være utilfredse over hans ageren i sygeplejekonflikten, må man forvente, at de vælgere drypper af til andre af de røde partier. Alternativet til Kühnau er den tidligere venstreborgmester i Favrskov Anders G. Christensen. Men jeg ville ikke sætte min sparepenge på det.

Som noget særligt er der tradition for protestlister i Region Midtjylland. Sidste gang kom Psykiatrilisten ind med et enkelt medlem af regionsrådet. Det bliver spændende at se, om kunststykket kan gentages med en ny spidskandidat. De har dog klogeligt indgået valgforbund med Alternativet og Veganerpartiet, som alene får lov at agere stemmekvæg til Psykiatrilisten.

Region Midtjylland er også det eneste sted, hvor Kristendemokraterne er repræsenteret med den tidligere landsformand Marianne Karlsmose. Forventningen er, at hun nyder godt af den generelle fremgang for partiet og bliver siddende. Dog nok stadig som landets eneste regionsrådsmedlem fra partiet.

Forandringerne for de øvrige partier vil nok være i småtingsafdelingen. Nye Borgerlige må forventes at komme ind, mens det bliver spændende om Liberal Alliance kan holde sin plads.

I Region Nordjylland forventes Danske Regioners næstformand, Ulla Astman (S), at blive siddende som regionsrådsformand. Socialdemokraterne står stærkt i det nordjyske.

Spændende bliver det at følge styrkeforholdet mellem Venstre og Konservative, hvor det konservative folketingsmedlem Per Larsen igen stiller op. For fire år siden var han den næststørste stemmesluger i regionen efter Ulla Astman, og siden har konservative fået ny luft under vingerne. Venstre stiller med Mads Duedahl, som fører en professionel kampagne, men det kan blive svært i krydsfeltet mellem konservativ fremgang og et Venstre i landspolitisk krise. Men man skal ikke undervurdere ham.

Nye Borgerlige har som i resten af landet gode chancer for at komme ind i regionen for første gang.

I Region Sjælland var det for fire år siden meget tæt løb i personlige stemmer mellem socialdemokraten Heino Knudsen, der ved den lejlighed blev regionsrådsformand, og Venstres spidskandidat, folketingsmedlem Jacob Jensen. På papiret tørner de to sammen igen, selv om Jensens chancer imod Knudsen synes noget svagere denne gang.

Heino Knudsen har nu erfaringen som regionsrådsformand med sig. Jacob Jensen er folketingsmedlem for et parti i krise. Og så er han oven i presset af Konservative, der stiller med tidligere folketingsmedlem Christian Wedell-Neergaard i spidsen. Han var også frontfigur sidst, men modsat venstremanden vil den konservative kandidat nok få gavn af de landspolitiske vinde.

Med sig i toppen af listen har Wedell-Neergaard også det konservative koryfæ Helge Adam Møller og Liberal Alliances spidskandidat fra de seneste to regionsrådsvalg, Egon Bo.

Enhedslisten stiller med tidligere folketingsmedlem Bruno Jerup, lige som Liberal Alliance stiller med tidligere folketingsmedlem Villum Christensen. Det bliver spændende at se, om vælgerne har tilgivet ham begivenhederne i Slagelse efter det seneste kommunalvalg, hvor en række på hinanden følgende konstitueringer endte med en noget speciel deling af borgmesterposten mellem Socialdemokraterne og Liberal Alliance, som Villum Christensen dog frasagde sig, da det kom til stykket.

Nye Borgerlige må forventes at komme ind i regionen for første gang.

I Region Nordjylland forventes Danske Regioners næstformand, Ulla Astman (S), at blive siddende som regionsrådsformand. 

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

I Region Syddanmark står regionsformand Stephanie Lose stærkt. Hun er en markant formand for Danske Regioner, hvis eksistens hun forsvarede imod tidligere statsminister Lars Løkkes forsøg på at afvikle det regionale led. Senest har hun afløst Inger Støjberg som næstformand for Venstre. I et parti i krise står hun som den fineste repræsentant for det klassiske solide Venstre.

Den største udfordrer er socialdemokraternes Mette With Hagensen. Hun er helt ny på listen og har som kuriosum tidligere været byrådskandidat for Venstre i Varde. I den brede offentlighed er hun kendt som forhenværende formand for foreningen Skole & Samfund og som kortvarig formand for Børnerådet. Hun slår dog næppe Lose af pinden, men der er nok stemmer at hente for With fra SF, der sidste gang havde tidligere udenrigsminister Villy Søvndal i spidsen. Han tredoblede SF’s stemmetal, og det bliver nok svært at fastholde for folkesocialisterne.

Ellers må der som andre steder forventes mindre frem- og tilbagegang til de øvrige partier. Nye Borgerlige bør komme ind, for Sydjylland er kerneland. LA og Kristendemokraterne har indgået valgforbund. Hvis det giver en plads, må det forventes at blive til førstnævnte.

Jeg spurgte engang en direktør for en regional TV2-station, hvorfor de ikke gjorde mere ud af valget til regionerne. "Fordi det ikke interesserer seerne," lød det prompte svar. Spørgsmålet er selvfølgelig, om interessen ville stige, hvis dækningen var mere intens. Eller om Christiansborgpolitikernes flittige deltagelse i sundhedsdebatten gør, at fokus kommer højere op i systemet, hver gang der virkelig er en interessant sag.

Under alle omstændigheder har regionerne på mange måder været en succes, for de leverer virkelig meget sundhed for pengene. Måske efter devisen, den, der lever stille, lever godt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00