Skotter mellem salg og afprøvning af lægemidler

NYHED: Lægemiddelindustriens mulige interessekonflikt mellem krav om øget indtjening og pålidelige forsøgsresultater bør stoppes, mener Gigtforeningen, der foreslår opsplitninger af virksomhederne. "Ønsketænkning," siger sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen.
Lars Igum Rasmussen
Fakta
Gigtforeningens udspil:

  • Medicinproducenterne skal udskille afprøvningen af nye lægemidler i et særligt datterselskab.

  • Der bør være krav om offentlig repræsentation i disse, så der ikke er personsammenfald mellem ledelsen i datterselskab og moderselskab.

  • Selskabskonstruktionen kendes bl.a. fra finansverden for at undgå interessekonflikter mellem en finansiel virksomheds forskellige aktiviteter.

  • En delt konstruktion kan suppleres med en selektiv offentlig efterkontrol målrettet de lægemidler, som bruges af store patientgrupper


  • Kilde: Gigtforeningen
    Drømmen om mange sorte tal på bundlinjen, ekstra millioner i banken og storklappende aktionærer skal ikke være en faktor, der får medicinalindustrien til at se stort på dokumentation for nye lægemidlers virkning.

    Gigtforeningen opfordrer derfor til, at medicinalproducenterne udskiller afprøvninger af lægemidler i særlige datterselskaber, så interesserne i forbindelse med salg af lægemidler og dokumentation ikke sammenblandes. Samtidig skal ledelsen i moder- og datterselskabet være forskellig, så der ikke opstår kasketforvirring.

    Opfordringen er en del af patientforeningens udspil til en national gigthandlingsplan, der udkommer om få uger.

    Ifølge foreningen aktualiseres behovet om vandtætte skotter mellem salg og afprøvning af Vioxx-sagen, hvor den storsælgende smertestillende pille førte til alvorlige bivirkninger, herunder dødsfald. I weekenden fik en enke i USA tilkendt en erstatning på 150 mio. kr. for mandens dødsfald efter brug af Vioxx. Samtidig fik medicinalfirmaet, Merck & Co., en bøde på mere en 1,4 mia. kr. Flere retssager er på vej, og pillen er for længst taget af det globale marked.

    Altinget logoSundhed
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    0:000:00