Speciallæger og ergoterapeuter: Læger skal kunne henvise til ergoterapi

DEBAT: I dag kan læger ikke henvise patienter til genoptræning hos en ergoterapeut i det offentlige. Hele genoptræningsdelen er ikke med i regeringens udspil til en sundhedsreform, advarer Foreningen af Speciallæger og Ergoterapeutforeningen i et fælles debatindlæg.

Af Lisbeth Lintz og Tina Nør Langager
Formand, Foreningen af Speciallæger, og formand, Ergoterapeutforeningen

I regeringens sundhedsreform lægges der op til at udvide patientrettighederne til også at gælde for de praktiserende speciallæger, så patienterne kan få en hurtig udredning og behandling som på sygehusene.

Det er et godt forslag, som vi kun kan bakke op om.

Men tanken mangler at blive tænkt helt til ende, da hele genoptræningsdelen ikke er med i udspillet.

Mange behandlinger kræver efterbehandling og genoptræning. Men som det er i dag, kan læger ikke henvise patienter til genoptræning hos en ergoterapeut i det offentlige eller til privat ergoterapi med offentligt tilskud.

Ikke reelle patientrettigheder
Anderledes forholder det sig med eksempelvis fysioterapeuter og psykologer, som der godt kan henvises til.

Det betyder, at hvis en patient opereres i hånden på et sygehus, sker genoptræningen hos en ergoterapeut i sygehusregi.

Men hvis patienten opereres af en praktiserende håndkirurg, så kan kirurgen ikke henvise til genoptræning hos en ergoterapeut, da den praktiserende speciallæge ikke kan henvise til genoptræning på sygehuset, og ergoterapeuter ikke har ydernumre og overenskomst med sygesikringen.

Det gør ikke patientrettigheden reel, når der ikke kan henvises til den ergoterapi, der er brug for.

Giv ydernumre til ergoterapeuter
Hvis regeringens intention er, at patienten skal være i centrum, er det nødvendigt, at de praktiserende speciallæger og de praktiserende læger får mulighed for også at henvise direkte til ergoterapi.

Desuden skal ergoterapeuter have ydernumre, ligesom fysioterapeuter, tandplejere, kiropraktorer og psykologer har det, så borgerne kan få offentligt tilskud.

Vi opfordrer derfor til, at de aktuelle problemer med henvisninger til genoptræning og de manglende ydernumre tages med i det regeringsudvalg, som skal se på, hvordan patientrettighederne kan udformes på speciallægeområdet.

Forrige artikel FOA: Regeringen vil styrke offentlig le­delse, men glemmer at involvere lederne FOA: Regeringen vil styrke offentlig le­delse, men glemmer at involvere lederne Næste artikel Hjerteforeningen til Cepos: Tobak er giftigt i en skala, der overgår det meste Hjerteforeningen til Cepos: Tobak er giftigt i en skala, der overgår det meste
Danske politikere får pladser i nye EU-udvalg

Danske politikere får pladser i nye EU-udvalg

FOKUS: Fem danske EU-parlamentarikere får plads i fem nye underudvalg, der skal have fokus på kræft, kunstig intelligens, skattesnyd og desinformation. Få overblik over de nye danske udvalgsmedlemmer.