Debat

Sund fornuft at slette giftgrunde

Koncentrat af lederen "nye giftgrænser" i Jyllands-Posten 4/5 2005.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
DER ER knap 100.000 gode grunde til at ændre grænseværdierne for forurenet jord. Miljøminister Connie Hedegaard (K) lægger op til at tredoble grænseværdien for indholdet af tjærestoffer i jorden, ligesom hun vil sikre, at myndighederne kun registrerer de giftgrunde, som man også agter at rydde op.

(...) Umiddelbart lyder initiativet som sund fornuft. Vedtages ændringen, kan de knap 100.000 grundejere ånde lettet op og polemikken om et overdimensioneret problem høre op. Ændring af grænseværdierne for forurenet jord betyder ikke en svækkelse af miljøindsatsen, men er udelukkende en tilpasning til det virkelige liv.

Embedslægerne i hovedstadsområdet har gjort opmærksom på, at det ikke er mere sundhedsfarligt at spise forurenet jord end at spise end branket grillbøf.(...)

Med de lægelige anbefalinger af ændring af grænseværdierne burde politikerne ikke have meget at betænke sig på.(...)

Bringes problemstillingen om giftgrunde til et niveau, hvor man ikke skyder spurve med kanoner, frigives der forhåbentlig ressourcer til at fokusere på andre, mere relevante miljøproblemer.

Med eksempelvis op mod 100.000 uidentificerede stoffer i dagens danske miljø er der rigeligt at tage fat på. For vores egen og efterkommernes skyld må man bl.a. satse forskningsmæssigt, så brugen af skadelige tilsætningsstoffer kan begrænses.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Connie Hedegaard

Formand, OECD’s Round Table for Sustainable Development, fhv. minister & MF (K), EU-kommissær
cand.mag. i historie og litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1991)

0:000:00