Sundhedsminister: Forskelsbehandling af kræftpatienter er et stort problem

SAMRÅD: Der er stor variation i kvaliteten af behandling af kræftpatienter uden for kræftpakkerne, konkluderer Vive. Minister anerkender problemet og mener, at sundhedsreformen er en del af løsningen.

Sebastian Risbøl Jacobsen

Hvert år får over 38.000 danskere konstateret kræft. Men kun halvdelen af dem, der senere får en kræftdiagnose, henvender sig med symptomer, der giver en direkte henvisning til en kræftpakke. Og der er store forskelle på deres udrednings- og behandlingsforløb.

Det konkluderer Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, Vive, i en rapport, der blev offentliggjort i januar.

Derfor havde Dansk Folkepartis sundhedsordfører og formand for Sundhedsudvalget Liselott Blixt indkaldt sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i samråd tirsdag. 

Dokumentation

Anbefalinger fra Vive-rapporten

For at understøtte målet om tidlig, ensartet og effektiv kræftudredning af patienter uden for kræftpakkerne anbefaler rapporten følgende:

1) At de lokale og regionale udredningsmuligheder kortlægges, og at information om disse muligheder samles og formidles på en ensartet og anvendelig måde.

2) At det faglige ansvar og rollefordelingen i kræftudredningen mellem almen praksis og sygehusene tydeliggøres. Dette gælder særligt i forhold til samarbejdet mellem de alment praktiserende læger og de radiologiske afdelinger.

3) En national analyse af brugen af CT-scanninger til kræftudredning uden for kræftpakkerne, som muliggør national stillingtagen til, hvordan og hvornår CT-scanninger bør bruges i kræftudredningen.

4) Etablering af et tværregionalt eller nationalt forum til opsamling og udveksling af viden om lokale erfaringer med kræftudredning. Undersøgelsen har vist, at der er et uudnyttet potentiale for og ønske om læring og erfaringsudveksling på tværs af matrikler og regioner.

5) At monitorering af kræftudredningen uden for kræftpakkerne forbedres, og at den afrapporteres tværregionalt eller nationalt. Afrapporteringen skal sikre mere detaljeret viden om variationen på området, og at dens konsekvenser for patienterne bliver klarlagt. Denne viden kan bruges som rettesnor for den fremtidige udvikling på området.

Kilde: Vive


0:000:00