Sundhedsordførere kan være på vej ud af Folketinget

PROGNOSE: Liberal Alliances sundhedsordfører, May-Britt Kattrup, står til at ryge ud af Folketinget i ny prognose. Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann, er på vippen.

Sundhedsordfører May-Britt Kattrup (LA) står til at ryge ud af Folketinget.
Sundhedsordfører May-Britt Kattrup (LA) står til at ryge ud af Folketinget.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Joachim B. Olsen, Henrik Dahl og Carsten Bach.

Det er nogle af de LA-profiler, der står til ikke at blive genvalgt ifølge en ny mandatprognose, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget.

I forvejen er der halvtomt i Liberal Alliances gruppeværelse, efter tre af partiets mest kendte profiler – kulturminister Mette Bock, undervisningsminister Merete Riisager og ældreminister Thyra Frank – har sagt farvel og tak i forbindelse med valgudskrivelsen. 

Dokumentation

Bag prognosen

I den geografiske prognose indgår der 11.065 interviews foretaget af Kantar-Gallup og 6.276 interviews foretaget af Norstat, der er indsamlet i perioden 1/2-2019 til 28/5-2019. Heraf er der lavet en geografisk prognose, der er vægtet mod Altingets seneste kvalitetsvægtede snit af målinger, hvilket betyder, at usikkerheden er mindre end to procentpoint. Herefter udregnes fordelingen ud fra valgloven, og her er de første mandater meget sikre, mens de sidste er mindst sikre, da meget få stemmer kan afgøre, at de falder et andet sted. Det betyder blandt andet også, at valgkampen kan være med til at flytte nogle af de få stemmer og ændre det øjebliksbillede, som prognosen viser.

Derudover er prognosen vægtet, så de partiledere, der opstiller i samme storkreds som ved sidste valg, antages at opnås samme stemmeandel af partiets samlede stemmer i storkredsen som ved sidste valg. Konkret betyder det i forhold til den uvægtede fordeling, at der flyttes stemmer til partilederes storkreds fra partiets andre storkredse. Partiets samlede andel af stemmerne på landsplan er uændret.

Konkret i denne prognose flytter partiledervægten fire mandater: 1 S-mandat til Østjyllands Storkreds fra Vestjyllands Storkreds, 1 K-mandat til Vestjyllands Storkreds fra Københavns Omegns Storkreds, 1 SF-mandat til Københavns Storkreds fra Københavns Omegns Storkreds og 1 V-mandat til Københavns Storkreds fra Østjyllands Storkreds.

Denne artikel må kun citeres efter reglerne om god presseskik og med klar angivelse af Altinget som kilde.

Gengives enkelte tal fra artiklen, skal det være med kildeangivelsen professor Kasper Møller Hansen for Altinget.

Se hele prognosen her.


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00