Svenskere vil drive danske hospitaler

PRIVATISERING: Den svenske sundhedskoncern Aleris ønsker at overtage en stor del af driften af det danske sundhedsvæsen. Både regeringen og regionerne er positive, mens Lægeforeningen og oppositionen er skeptiske.

Det svenske Wallenberg-ejede Aleris, som for nyligt købte privathospitalskæden Hamlet, ytrer nu ønske om at drive offentlige akutsygehus og en række lægehuse i Danmark, skriver Berlingske Tidende. Ifølge Aleris kan de drive det danske sundhedsvæsen både billigere og bedre end det offentlige.

Regeringen og regionerne er positive over for de svenske udmeldinger.

"Det ville klart være relevant at give regionerne frihed til at indgå driftsaftaler med private om at drive en afdeling eller et helt hospital. Der vil være ting, som kan gøres billigere og mere hensigtsmæssigt," siger Venstres sundhedsordfører, Birgitte Josefsen, til avisen.

Hos oppositionen og Lægeforeningen spores derimod ingen begejstring for aftalen. Tværtimod frygter begge aktører, at patienterne lades i stikken, hvis de private firmaer ikke kan tjene penge på projekterne og derfor trækker sig ud.

Hos Aleris og Hamlet henviser man til de gode erfaringer fra Sverige, hvor dele af sundhedsvæsenet allerede drives af private aktører, blandt andet et større akutsygehus i Stockholm og adskillige lægehuse. Behandlingen af patienterne finansieres i disse tilfælde af det offentlige, mens de private firmaer står for en optimering af driften, blandt andet i form af bedre organisation.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00