Debat

Tandlæge: Forbrugerrådet er blevet misbrugt i bestilt politisk arbejde

DEBAT: Vi vil ikke finde os i, at Moderniseringsstyrelsen via Forbrugerrådet og andre villige medløbere lykkes med at stigmatisere og udstille hele den danske tandlægestand som grådige og pengegriske, skriver Mads Bundgaard.

Som tandlæger håber vi på, at vælgerne er i stand
til at se, hvilke politikere der vil gøre dansk tandpleje til et discountmarked,
og hvilke politikere der vil kæmpe for anstændige forhold for de danske
tandlæger, skriver Mads Bundgaard. 
Som tandlæger håber vi på, at vælgerne er i stand til at se, hvilke politikere der vil gøre dansk tandpleje til et discountmarked, og hvilke politikere der vil kæmpe for anstændige forhold for de danske tandlæger, skriver Mads Bundgaard. Foto: /ritzau/Katrine Emilie Andersen
Amalie Bjerre Christensen

Amalie er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har tidligere været tilknyttet Altinget som journalistpraktikant og senere som redaktionsassistent.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mads Bundgaard
Tandlæge og medlem af Meget Mere Tandsundhed

Tidligere i år kritiserede Forbrugerrådet i bladet Tænk prisudviklingen på tandlægeydelser.

Priserne er steget meget mere end nettoprisindekset, skriver de. Giver det nogen mening at sammenligne priser på alle mulige forbrugervarer med tandlægepriser?

Det mener jeg ikke.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Hos Forbrugerrådet Tænk mener man, at forbrugerne bør betragte tandlæger på samme måde som andre virksomheder og blandt andet forholde sig kritisk til både pris og kvalitet.

Sammenlign ikke tandlæger og flødeboller
At sammenligne tandlægepriser med priser på tv, vaskemaskiner og flødeboller eller andre varer, som via robotter og automatisering fremstilles mere og mere effektivt og dermed billigere og billigere, holder ikke.

Moderniseringsstyrelsen står tilsyneladende bag de mange koordinerede angreb på de danske tandlæger, fordi styrelsen ønsker at skabe mere konkurrence på tandlægeydelser.

Mads Bundgaard
Tandlæge

Man bør i stedet sammenligne priser på tandlægeydelser med andre tjenesteydelser, og det ved Forbrugerrådet godt.

Sammenligner man udviklingen i danske tandlægepriser med udviklingen i Skandinavien generelt, tegner der sig et helt andet billede.

I Danmark har vi haft en stigning fra 2001 (17 år) på 52 procent, mens priserne i Sverige i samme periode er steget med 66 procent, og højdespringeren finder vi i Norge, hvor priserne er steget med ikke mindre end 100 procent.

Patienterne er blevet snydt
Disse oplysninger er Forbrugerrådet bekendt med.

Forbrugerrådet er således den tredje aktør efter Konkurrencestyrelsen og Sundhedsstyrelsen, der bliver brugt til udadvendt og aggressivt lobbyarbejde.

Moderniseringsstyrelsen står tilsyneladende bag de mange koordinerede angreb på de danske tandlæger, fordi styrelsen ønsker at skabe mere konkurrence på tandlægeydelser, og styrelsen helmer tilsyneladende ikke, før den har fået de danske tandlæger ned med nakken.

Der er dog en slange i politikernes paradis: patienterne. For patienterne er godt klar over, at politikerne med deres seneste indgreb har snydt dem for en del af deres hidtidige tilskud til tandlægeregningen.

Ved det seneste indgreb her i sommeren 2018 besluttede et flertal i Folketinget at vedtage den såkaldte særlov, som fra 1. juni trådte i stedet for Tandlægeoverenskomsten. Særloven indebærer, at det offentlige tilskud til patienterne i den almene voksentandpleje bliver skåret ned med 300 millioner kroner i forhold til 2016 og 2017.

Dermed er det for mange patienter pludselig blevet markant dyrere at gå til tandlæge.

Patienterne ved godt, hvor de skal rette deres vrede hen, nemlig mod de politikere, der efterhånden uden skam bruger alle midler til at knække andre, om det så er skolelærere eller tandlæger.

Tilfør tilskuddet 500 millioner
Heldigvis kan vi nu snart se frem til et valg til Folketinget.

Som tandlæger håber vi på, at vælgerne er i stand til at se, hvilke politikere der vil gøre dansk tandpleje til et discountmarked, og hvilke politikere der vil kæmpe for anstændige forhold for de danske tandlæger, til gavn for patienterne og den almene danske sundhedstilstand.

Vi er en gruppe aktive tandlæger, som kæmper for meget mere tandsundhed. Vi vil gå en helt anden vej end ud på det åbne discountmarked.

Vi ønsker at tilføre det offentlige tilskud en ekstra pulje på 500 millioner kroner, som skal dedikeres til et gratis eftersyn, røntgen og tandrensning for patienter, der ikke har været til tandlæge i mere end fem år.

Vi skal have en ny struktur
Vores vigtigste formål er – her og nu – at få ændret særloven, som gælder fra 1. juni, så den økonomiske ramme dækker det reelle behov.

Vi vil samtidig bidrage til at etablere ny struktur på tandplejeområdet. Det skal sikre, at flere borgere opnår tilgang til ordentlig tandpleje. De midler, som kan sættes til rådighed, skal prioriteres bedst muligt til gavn for alle.

Vi vil ikke finde os i, at Moderniseringsstyrelsen via Forbrugerrådet og andre villige medløbere lykkes med at stigmatisere og udstille hele den danske tandlægestand som grådige og pengegriske.

Vi kæmper hver eneste dag for sunde danske tænder og lige muligheder for alle uanset indtægt, og vi bakker op om forslaget om gratis undersøgelse og forebyggende tandrensning til alle.

Og for en god ordens skyld: Lønstatistikken viser, at en tandlæge i gennemsnit tjener 52.566 kroner om måneden og har 6,8 års erfaring.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00