Debat

Tandlæger: Vi skal have nok tandlæger i den danske tandpleje

DEBAT: Tandplejere kan ikke alene afhjælpe tandplejens problemer. Der er akut brug for at uddanne flere tandlæger, skriver Birgitte Sindrup, formand for Ansatte Tandlægers Organisation.

Foto: Altinget.dk
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Birgitte Sindrup
Formand for Ansatte Tandlægers Organisation

Formanden for Danske Tandplejere, Elisabeth Gregersen, har i et debatindlæg 16. januar 2018 på Altinget Sundhed opfordret politikerne til at overlade tandplejen til de danske tandplejere - blandt andet ved at undlade at uddanne et tilstrækkeligt antal tandlæger til at servicere den danske befolkning.

Tandpleje er en fællesopgave for tandplejeteamet bestående af tandlæger, tandplejere og klinikassistenter.

Tandpleje skal foregå i teams
Sundhedsstyrelsen udgav i 2004 en rapport om tandplejens struktur og organisation. En rapport, Elisabeth Gregersen selv var med til at udarbejde som medlem af det strukturudvalg af fagpersoner, der udfærdigede denne rapport.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Rapporten beskæftiger sig blandt andet med organiseringen af tandplejen.

I rapporten anbefales, at tandplejen organiseres i tandplejeteams med alle faggrupper indenfor tandplejen repræsenteret i teamet.

For samfundet er det vigtigt, at der er tandplejedækning i hele landet – vel og mærke en fuld tandplejedækning med tandlæger, tandplejere og klinikassistenter.

Birgitte Sindrup
Formand for Ansatte Tandlægers Organisation

Sammensætningen af tandplejeteamet er forskellig afhængig af den tandplejeopgave, der skal løses - børne- og ungdomstandpleje, tandregulering, voksentandpleje eller special- og omsorgstandpleje.

Det er tandplejeteamets opgave at løse alle de sundhedsfremmende, forebyggende og behandlende tandplejeopgaver hos en befolkningsgruppe af en vis størrelse.

Et tandplejeteam bestående af 1 tandlæge, 0,5 tandplejer og 2,5 klinikassistent kan sikre tandplejeindsatsen for 2000 børn og unge.

Tandregulering kan udføres af et team med 1 specialtandlæge, 1 tandplejer og 3 klinikassistenter per 10.000 børn og unge, og voksentandpleje af 2000 voksne kan gennemføres med en teamsammensætning på 1 tandlæge, 1 tandplejer og 3 klinikassistenter.

Tandplejen løses kvalitativt bedst og billigst som teamtandpleje, hvor den mest omkostningseffektive opgaveløsning kan gennemføres.

Tandlæger skal fordele opgaverne
Faggrupperne i teamet fordeler opgaverne mellem sig på en sådan måde, at opgaverne løses billigst muligt med den ønskede høje kvalitet og sikkerhed.

Opgavefordelingen mellem tandlæger og tandplejere styres dels af sundhedspersonernes virksomhedsområder (de sundhedsopgaver den enkelte faggruppe må løse indenfor faggruppens autorisation), dels af delegation af forbeholdte sundhedsopgaver fra autoriserede sundhedspersoner til ikke autoriserede fagpersoner, der er oplært og fundet kvalificeret til at løse den delegerede sundhedsopgave.

Opgavefordelingen styres af den virksomhedsansvarlige tandlæge, da tandlæger som eneste faggruppe i tandplejeteamet har en autorisation og et virksomhedsområde, der dækker hele tandplejeopgaven.

Tandplejere har en begrænset autorisation og dermed et begrænset virksomhedsområde, mens klinikassistenterne ikke har autorisation, men løser forbeholdte sundhedsopgaver på delegation.

I den kommunale tandpleje (børne- og ungdomstandplejen, tandregulering og omsorgs- og specialtandplejen) er der siden rapportens udgivelse sket en centralisering af klinikdriften med forbedrede muligheder for etablering af teamtandpleje.

Det har betydet, at cirka 150 tandlægestillinger er konverteret til 90 tandplejerstillinger, ligesom der i perioden er sket opgaveglidning fra såvel tandlæger som tandplejere til klinikassistenter.

I samme periode er der sket kommunale besparelser, der har ført til et ringere serviceniveau med samlet set færre stillinger i den kommunale tandpleje.

Forringelserne er primært gennemført ved forlængelse af indkaldeintervallerne for de sunde børn.

En lignende strukturudvikling foregår i den private sektor, men i et langsommere tempo, da der ikke er de samme styringsinstrumenter til rådighed.

Der skal være adgang til fuld tandpleje i hele landet
For samfundet er det vigtigt, at der er tandplejedækning i hele landet – vel og mærke en fuld tandplejedækning med tandlæger, tandplejere og klinikassistenter.

Sundhedsstyrelsen forestår tillige udformningen af tandplejeprognoser, det vil sige fremskrivninger af udbuddet af tandplejepersonale.

Udbudsprognoserne fra 2010 og 2013 viser, at der i perioden 2007 – 2025 forsvinder 1215 erhvervsaktive tandlæger eller omkring 25 procent.

I 2010 anbefalede ATO, at der blev uddannet flere tandlæger, da vi med al respekt for tandplejernes bidrag til tandplejen ikke kunne undvære hver fjerde erhvervsaktive tandlæge.

Vi opfordrede derfor Sundhedsstyrelsen, Sundhedsministeren og uddannelses- og forskningsministeren til at sikre, at der blev uddannet flere tandlæger, så samfundet ikke kom i den mangelsituation, som opleves nu, og som kun kan blive værre.

Når der mangler tandlæger skyldes det, at behandlingsopgaverne, som tandplejerne ikke kan afhjælpe, er stigende i takt med, at der bliver 1 million flere + 65-årige i Danmark. Hovedparten af disse har deres egne naturlige tænder. Derudover er antallet af syreskader på børn- og unges tænder stigende. Der må forventes et stigende behandlingsbehov som følge af dette.

Samfundet har derfor behov for, at der uddannes et tilstrækkeligt antal tandlæger. Det gør samfundet ikke i disse år.

Det er bedre at forebygge end at helbrede
Sundhedsfremme- og forebyggelse har derfor været og vil fortsat være en kerneopgave i den kommunale tandpleje.

Der er et forbedringspotentiale for sundhedsfremme- og forebyggelse i voksentandplejen gennem en ændring af incitamentstrukturen i voksentandplejeoverenskomsten.

Så der vil fortsat være behov for tandplejere i tandplejen, men når Elisabeth Gregersen giver udtryk for, at tandplejerne kan løse alle tandplejens problemstillinger, er det meget langt fra sandheden.

Der er behov for en tandplejeindsats i Danmark, der skal løses af tandplejens personale gennem teamtandpleje.

Der skal være tandlæger, tandplejere og klinikassistenter nok til at løse opgaverne. Lige nu er det største problem, at der ikke uddannes tandlæger nok til de opgaver, som kun tandlæger kan løse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birgitte Sindrup

Fhv. formand, Ansatte Tandlægers Organisation (ATO)
cand.odont. (Tandlægeskolen i København 1989)

0:000:00