Tema - Valg 2009: Region Hovedstaden. Magtspil for viderekommende

SUNDHED - ANALYSE: S kan ventes at fortsætte utraditionelt samarbejde med DF. Forude venter slagsmål om nyt Hillerød-sygehus, som regeringen vil have, men som regionen er forbeholden over for.
Det svæver lidt i det uvisse, hvorfor regionsformanden har brug for at slå i bordet. Er det sundhedsministeren og regeringen, hun har i tankerne?
Det svæver lidt i det uvisse, hvorfor regionsformanden har brug for at slå i bordet. Er det sundhedsministeren og regeringen, hun har i tankerne?Foto: Jacob Christensen
Fakta
Politik - Region Hovedstaden
Regionsformand Vibeke Storm Rasmussen har siddet som amtsborgmester/regionsformand siden 1994 og fik ved valget i 2005 hele 47.000 personlige stemmer. Vibeke Storm Rasmussen bliver, hvis hun kan fortsætte efter valget, den længst siddende amtsborgmester/regionsformand blandt sine kolleger.

Ved sidste valg lå der en flertalsmulighed mellem VKO og R, men der var uenighed om, hvem der skulle sætte sig i formandsstolen. Vibeke Storm konstituerede sig med DF, S, SF og Enhedslisten. Og den løsning gentager sig formentlig.

Den siddende regionsformand Vibeke Storm Rasmussen (S) sikrede sig sidst posten som regionsformand gennem en aftale med SF og Enhedslisten - og med Dansk Folkeparti. Hvis S igen går sammen med DF efter valget den 17. november, vil det være fjerde gang!

Den utraditionelle alliance mellem S og DF hænger sammen med god kemi mellem regionsformanden og DF's gruppeformand Henrik Thorup (Pia Kjærsgaards ægtefælle), men selvfølgelig også passende poster. Henrik Thorup er i dag 2. næstformand i rådet og har tidligere været 1. viceamtsborgmester i Københavns Amtsråd.

Samarbejdet mellem S og DF bygger også på en gammel splittelse hos de borgerlige. K står eksempelvis bag regionens sygehusplan - V er uden for aftalen.

Der er også splid mellem R og de borgerlige. Ved sidste valg forsøgte De Radikales Kirsten Lee at snuppe formandsposten og kunne have fået den med et flertal af V, K og DF, men Vibeke Storm Rasmussen satte sig sammen med DF og fik handlet færdigt. V og K har ikke stor lyst til at se Kirsten Lee som regionsformand.

Valgkamp uden store emner
Valgkampen i regionen virker umiddelbart ret tam og ser ud til at mangle centrale temaer.

Dokumentation

Oversigt

Valgperiode 2005-09
Mediemæssigt har det store spørgsmål været Samariten, der måtte opgive ambulancekørslen, før den kom i gang. Regionen indførte i september 2009 et nyt ambulanceberedskab, som gav mange negative overskrifter.

Valgperiode 2010-13
Hovedspørgsmålet bliver at lande uenighederne mellem sundhedsministeren og regionen. Det gælder især Hillerød Sygehus og centralisering af sygehuse og akutdækning.

 


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00