Trods kræftadvarsel: Esben Lunde vil ikke sænke grænseværdi for nitrat

DRIKKEVAND: Der er ingen grund til at ændre hverken grænseværdi eller kontrolregler for nitrat i drikkevandet, selvom en ny stor undersøgelse har kædet nitrat sammen med tarmkræft. Det mener Esben Lunde Larsen.

Foto: /Ritzau/Jens Dresling
Hjalte T. H. Kragesteen

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) ser ingen grund til at ændre grænseværdien for nitrat i drikkevandet.

Det meddeler han i et svar til Folketinget.

”Jeg mener (...), at den nuværende grænseværdi fortsat skal følge EU's vandkvalitetskrav,” skriver Esben Lunde Larsen.

Debatten rasede, efter at Information i februar beskrev en ny dansk undersøgelse, der er blevet offentliggjort i International Journal of Cancer. Forskerne kommer her frem til, at der er en forhøjet risiko for kræft i tyktarm og endetarm, selvom drikkevandet har koncentrationer under den nuværende grænseværdi.

Jeg har tillid til, at beboere med egen vandforsyning selv vil tage initiativ til at få foretaget en kontrol af deres drikkevand.

Esben Lunde Larsen (V)
Miljø- og fødevareminister

Forskerne peger derfor på, at den nuværende EU-grænseværdi, der også gælder i Danmark, er for høj.

Manglende dokumentation
Socialdemokratiets miljøordfører, Christian Rabjerg Madsen, har af den grund spurgt Esben Lunde Larsen, om grænseværdien bør ændres.

Esben Lunde Larsen peger i sit svar på oplysninger, han har indhentet fra Sundhedsstyrelsen og Styrelsen for Patientsikkerhed. Herfra henvises til WHO, der i 2017 kom frem til, at den samlede viden ikke finder en sammenhæng mellem nitrat og nitrit i drikkevandet og forekomst af cancer.

Derudover har det europæiske fødevareagentur (EFSA) i ”en særdeles grundig gennemgang" konkluderet, ”at studier af nitrat i drikkevand og kolorektalkræft (tyktarmskræft, red.) er få og viser modstridende resultater, og derfor ikke understøtter en positiv sammenhæng”.

Den nye danske undersøgelse har sundhedsmyndighederne også vurderet, og her mener man ikke, at den giver grundlag for at ændre den nuværende grænseværdi.

”Det er en registerundersøgelse, hvor der er kontrolleret for alder, køn, fødselsår, tidligere cancerdiagnose og uddannelsesniveau, men ikke for andre kendte risikofaktorer som for eksempel kost og livsstil, hvilket kan have betydning for undersøgelsens resultater,” lyder det i svaret fra Esben Lunde Larsen.

Tillid til borgerne
Christian Rabjerg Madsen har også spurgt, om ministeren vil genindføre kontrolpligten for private vandforsyninger, som blev ophævet for nylig.

Men det afviser ministeren også:

”Jeg har tillid til, at beboere med egen vandforsyning selv vil tage initiativ til at få foretaget en kontrol af deres drikkevand,” skriver Esben Lunde Larsen.

Ministeren skriver, at Miljøstyrelsen og sundhedsmyndighederne vil følge forskningen på området tæt, og at den nye danske undersøgelse vil blive delt med de øvrige EU-lande. Desuden vil Danmark efterlyse resultater for tilsvarende undersøgelser fra andre lande. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Rabjerg Madsen

MF (S), politisk ordfører, fhv. indenrigs- og boligminister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2012)

Esben Lunde Larsen

Fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V), studerende
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

0:000:00