Uklarhed efter statsministerens melding: Har regeringen trukket sit forslag til en ny epidemilov tilbage?

EPIDEMILOV: Hvad ligger der i, at regeringen vil starte forfra med at lave en ny epidemilov? Det har Altinget uden held forsøgt at få svar på. Sundhedsordfører Martin Geertsen (V) kalder processen "flabet".

Vi skal få lavet en epidemilov med demokratisk forankring, sagde Mette Frederiksen tirsdag. 
Vi skal få lavet en epidemilov med demokratisk forankring, sagde Mette Frederiksen tirsdag.  Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Regeringen vil "starte forfra" med en ny epidemilov, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag i Folketingets spørgetime. 

Men hverken Statsministeriet eller Sundheds- og Ældreministeriet kan svare på, om det betyder, at regeringen trækker det lovforslag, som netop har været i høring, tilbage. Et forslag, som i høringssvarene kritiseres i skarpe vendinger af alt fra læger til menneskerettighedsaktører.

"Jeg synes, vi skal starte om. I mine øjne gerne med alle Folketingets partier og få lavet en epidemilov med en demokratisk forankring og det demokratiske indhold, den skal have," sagde statsministeren blandt andet under spørgetimen.

Regeringens udkast er netop blevet beskyldt for at mangle den demokratiske forankring, idet det lægger op til at samle magten hos regeringen.

Med den øvelse får man lige købt sig noget ekstra tid under den eksisterende hastelov med nærmest uindskrænket magt til sundhedsministeren, selvom man siden juni har vidst, at man havde et flertal imod sig.

Martin Geertsen (V), Sundhedsordfører

En ny epidemilov skal erstatte den hastelov, der udløber i marts 2021.

Venstre: Flabet proces
Sundhedsordfører Stinus Lindgreen (R) er tilfreds med statsministerens løfte om, at man starter forfra. 

"Udgangspunktet var jo helt skævt på afgørende punkter, så der skal et stort arbejde til at rette det op," siger han og tilføjer:

"Heldigvis er der kommet en række gode input i høringssvar og fra de politiske partier, så man starter jo ikke helt forfra på blankt papir."

I oppositionen undrer man sig imidlertid over, at regeringen lagde ud med at fremlægge et forslag, som de burde kunne sige sig selv, at der ikke ville kunne skaffes flertal for. Det giver en unødvendig langstrakt proces, siger sundhedsordfører Martin Geertsen (V):

"Jeg synes, det er så flabet en fremgangsmåde, som man overhovedet kan tænke sig. For med den øvelse får man lige købt sig noget ekstra tid under den eksisterende hastelov med nærmest uindskrænket magt til sundhedsministeren, selvom man siden juni har vidst, at man havde et flertal imod sig," siger Geertsen.

Han henviser til, at et flertal i Sundhedsudvalget i juni måned pressede på for at tvinge Magnus Heunicke (S) til at indkalde til forhandlinger umiddelbart efter sommerferien. Flertallet kom i stand, da Radikale Venstre gik sammen med blå blok om en såkaldt beretningstekst.

Regeringen udbad sig dog i oktober endnu engang ekstra tid til at blive klar med et lovforslag - men det ville Venstre ikke vente på.

Er det ikke jeres egen skyld, at regeringen sender et forslag i høring, der ikke er drøftet færdigt, når I ikke ville give regeringen den ekstra tid, de udbad sig?

"Beretningen afgivet i juni var klar og tydelig på både indhold og tidspunkter," siger Martin Geertsen.

Altinget har flere gange spurgt Sundhedsministeriet, om regeringen vil trække sit forslag til en epidemilov og fremsætte et nyt. Vi har også forsøgt at få svar fra Statsministeriet, men ingen af de to ministerier er vendt tilbage.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Geertsen

Public affairs-rådgiver på sundhedsområdet, Primetime, fhv. MF og regionsrådsmedlem (V), Region Hovedstaden
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2008)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Stinus Lindgreen

Regionsrådsmedlem (R), Region Hovedstaden
ph.d. i bioinformatik (Københavns Uni. 2010)