Ulovlig import af slankepiller

13/6-06: Vil ministeren oplyse, hvilke initiativer ministeren påtænker at iværksætte for at standse den ulovlige import af slankepiller til Danmark, spørger Peter Skaarup (DF).
Dokumentation
Spørger: Peter Skaarup (DF)

Spørgsmål S 5423: Vil ministeren oplyse, hvilke initiativer ministeren påtænker at iværksætte for at standse den ulovlige import af slankepiller til Danmark, herunder om ministeren i samarbejde med skatteministeren vil skærpe grænsekontrollen?

Begrundelse: I udsendelsen Dags Dato den 26. marts 2006 kunne TV2 i samarbejde med Ekstra Bladet afsløre, at det så nemt som ingenting kunne lade sig gøre at købe ulovlige slankepiller i butikker i København, Århus og Odense, samt at der er flere danske hjemmesider, hvor man kan købe pillerne. For nogle år siden blev slankepillen Letigen forbudt i Danmark, fordi den forårsagede en række bivirkninger. Ifølge en artikel i Ekstra Bladet den 26. marts 2006 medførte brugen af Letigen, inden den blev fjernet fra markedet, 51 tilfælde af ødelæggelser af nervesystemet, 36 psykiatriske lidelser, 18 hjerte-kar-sygdomme, flere krampeanfald og blodpropper, samt mulig bidragende årsag til 10 dødsfald. De piller, der indføres ulovligt ifølge TV2 og Ekstra Bladet, er langt farligere end Letigen, idet de bl.a. indeholder op til 25 gange så meget af stoffet efedrin som Letigen. Slankepillerne, der er ulovlige i Danmark, men lovlige i Norge, produceres oftest i Holland eller USA. Herfra sendes de bl.a. til Norge, hvor danskere, ligesom alle andre, kan købe dem. Det er ulovligt at indføre pillerne i landet, men på grund af Schengensamarbejdet er der i realiteten ingen kontrol, og enhver kan således indføre pillerne uden fare for at blive pågrebet. Der er ingen tvivl om, at de ulovligt importerede slankepiller udgør en stor sundhedsrisiko. Der bør derfor gøres alt, hvad der er muligt for at få dem væk fra markedet. En skærpet grænsekontrol ville være med til at løse problemet. Spørgeren ønsker således oplyst ministerens initiativer i den pågældende sag.


0:000:00