Debat

UlykkesPatientForeningen: Regioner skal skabe klarhed over afviste henvisninger

Det kan have alvorlige konsekvenser, hvis borgere ikke behandles i tide. Regioner bør sammen med sundhedsmyndighederne undersøge omfanget og årsagerne til, at nogle henvisninger strander i systemet, skriver Janus Tarp, der er formand for UlykkesPatientForeningen. 

Patienter som er svært skadede i nakke, ryg og hoved kan få følgevirkninger i organerne, hvis ikke de kommer i rettidig behandling, skriver UlykkesPatientForeningens formand. 
Patienter som er svært skadede i nakke, ryg og hoved kan få følgevirkninger i organerne, hvis ikke de kommer i rettidig behandling, skriver UlykkesPatientForeningens formand. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Janus Tarp
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Når man bliver syg eller kommer ud for en ulykke, har man en forventning om, at man kan gå til sin læge og få hjælp. Tilsvarende har ens praktiserende læge en forventning om, at pågældende kan hjælpe dig.

Hvis lægen ikke selv kan finde hele svaret, kan lægen lave en henvisning til yderligere undersøgelse og udredning på et hospital. Og så bliver man indkaldt til undersøgelse. Eller gør man?

Temadebat

Hvordan undgår vi problemer med afviste henvisninger?

Det skaber utryghed, forsinkelser og administrativt bøvl, når sygehuse afviser patienter, som den praktiserende læge har henvist til undersøgelse.

Men hvorfor bliver debatten ved at dukke op – og hvem har egentlig ansvaret for at levere en løsning? 

Det spørger Altinget Sundhed om i en ny temadebat, hvor politikere, eksperter og centrale sundhedsaktører vil diskutere samarbejdet mellem almen praksis og sygehusene, om der er særlige forhold på spil i visse specialer, og hvordan vi forhindrer, at patienter falder imellem systemerne, når den praktiserende læges henvisning afvises. 

Panelet består af: 

  • Inge Kristensen, direktør i Dansk Selskab for Patientsikkerhed
  • Kjeld Møller Petersen, professor ved Syddansk Universitet
  • Karin Friis Bach (R), spidskandidat i Region Hovedstaden
  • Pernille Blach Hansen, regionsdirektør i Region Midtjylland
  • Janus Tarp, formand for UlykkesPatientForeningen
  • Lisbeth Lintz, formand for Overlægeforeningen
  • Sidsel Vinge, selvstændig konsulent og sundhedsdebattør samt tidligere projektchef 
  • Lars Gaardhøj (S), spidskandidat i Region Hovedstaden
  • Annemette Wildfang Lykkebo, formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi (DSOG)
  • Jane Alrø Sørensen, generalsekretær i Bedre Psykiatri 
  • Frede Olesen, professor ved Aarhus Universitet

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du kontakte fagdebatredaktør Martin Mauricio på [email protected].

Normalt går den her procedure ganske af sig selv, men nogle gange går det galt. Ja, faktisk går det galt overraskende ofte.  

Eksempel kom bag på os
Lad mig give et eksempel. UlykkesPatientForeningen var sidste år i kontakt med et medlem, der sammen med sin læge måtte sende fire henvisninger til hospitalet, inden henvisningen blev taget af hospitalet.

Hvorfor der skulle fire henvisninger til vides ikke. Vores medlem vidste det ikke, og hendes egen læge vidste det heller ikke. Men han fortalte, at han ofte oplevede, at der måtte sendes flere henvisninger, før der skete noget. Det var sjældent, at lægen eller patienterne fik at vide, hvorfor der ikke skete noget. Hospitalerne ringede ikke tilbage og forklarede hvorfor.

De fortalte ikke, hvorvidt afvisningen skyldtes, at henvisningen var sendt det forkerte sted hen, eller der var mangler i henvisningen. Men havde vores medlem kommet til udredning noget tidligere, havde hun måske i dag ikke døjet med smerter og kognitive udfordringer.

Vores medlems oplevelser kom bag på os, og vi satte os for at undersøge sagen yderligere. Selv om Danmark er et registerland, så er der imidlertid ikke register over antallet af henvisninger, der ikke bliver til noget. Det er ikke en del af regionernes opgave, fik vi at vide, da vi kontaktede regionerne.

Vi anbefaler, at regionerne sammen med sundhedsmyndighederne kigger nærmere på omfanget og årsagerne til, at nogle henvisninger strander i systemet.

Janus Tarp
Formand, UlykkesPatientForeningen

Regioner skal melde sig på banen 
Med undtagelse af Region Syddanmark var der ikke andre regioner, der kunne eller ville udarbejde disse tal. Region Syddanmarks tal viste, at 99.065 ud af 430.249 henvisninger i 2019 blev afsluttet uden behandling, afvist eller makuleret. Det er hele 23 procent.

Som supplement lavede vi en medlemsundersøgelse, og blandt de 600 respondenter i vores undersøgelse svarede 21 procent, at de havde oplevet at få afvist henvisninger sendt fra egen læge til sygehuset. Halvdelen af de 21 procent angav, at de ikke var blevet informeret om, hvorfor henvisningen ikke blev til noget. Det er ikke godt nok. Det går ud over patienternes sundhed.

Det er uklart, hvorfor henvisningerne ikke bliver til noget. Nogle gange skyldes det formentlig forkert udfyldte henvisninger, hvor der mangler forskellige oplysninger, men andre gange sker der bare ikke noget. Der er spild af ressourcer både i almen praksis og på sygehusene.

Vi anbefaler, at regionerne sammen med sundhedsmyndighederne kigger nærmere på omfanget og årsagerne til, at nogle henvisninger strander i systemet. Det kan eksempelvis bygge på stikprøver af afviste henvisninger og tværsektoriel audit. Det er i hvert fald vigtigt at komme til bunds i det nu. Alt andet vil være spild af tid, kræfter, ressourcer, livskvalitet og i sidste ende helbred.

Alvorlige konsekvenser
Ventetiden for nogle patienter betyder, at patienternes funktionsnedsættelser bliver værre og i yderste konsekvens uoprettelige. I værste fald kan patienter, som er svært skadede i nakke, ryg og hoved få følgevirkninger i organerne, hvis ikke de kommer i rettidig behandling. Og for ulykkespatienter, der ofte har en del følgeskader, er en løbende opfølgning og udredning vigtig for deres helbred.

Med de avancerede it-systemer vi råder over i Danmark, må vi kunne få styr på situationen. Og kunne stole på, at sundhedsvæsenet er der, når vi har brug for det.

Janus Tarp
Formand, UlykkesPatientForeningen

Hvis ikke der bliver strammet op på hospitalernes håndtering af henvisningerne, går det ud over folks helbred. Især med ulykkespatienter og andre alvorligt syge, der ofte har brug for en hurtig udredning for at få den rette behandling, kan det have store konsekvenser, hvis deres henvisninger ikke går igennem.

Herudover er det heller ikke alle patienter, der har overskud til selv at følge op på deres henvisninger og få kontaktet hospitalet eller egen læge for at høre, hvad status er på deres videre forløb.

Med de avancerede it-systemer vi råder over i Danmark, må vi kunne få styr på situationen. Og kunne stole på, at sundhedsvæsenet er der, når vi har brug for det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00