Debat

Venstre: Lad os få en styrket og hurtig løsning for de danske bosteder

DEBAT: Det er ikke rimeligt, at personalet på landets bosteder skal være utrygge, når de går på arbejde, skriver Venstres socialordfører, Carl Holst. Han appellerer derfor til, at der hurtigst muligt kommer en styrket aftale på plads imellem parterne.

Carl Holst (V) appellerer til, at aktørerne i fællesskab får en hurtig løsning på plads for bostederne.
Carl Holst (V) appellerer til, at aktørerne i fællesskab får en hurtig løsning på plads for bostederne.Foto: Linda Kastrup/Scanpix
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Carl Holst (V)
Socialordfører

Lad os være sammen om at sikre mere tryghed på de danske bosteder.

Igennem den senere årrække har vi været vidne til en lang række voldsepisoder på danske bosteder – og institutioner. Tragiske voldsepisoder, der i flere tilfælde har haft døden til følge, og dette er langt fra acceptabelt.

Derfor er regeringen kommet med en række initiativer til at forbedre de danske bostedstilbud.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Der er opstået tragiske situationer, fordi vi på de danske bostedstilbud har mellem 150-200 personer, som i bund og grund er placeret på et bosted, selvom de ikke hører hjemme der.

Denne lille gruppe er ikke syge nok til at blive placeret på en psykiatrisk afdeling, men er ligeledes alt for udadreagerende og hører derfor heller ikke til på et bosted. Disse borgere har så svære psykiske lidelser, at de skaber utryghed blandt medbeboere og personalet – især set i lyset af de tidligere hændelser.

Det er urimeligt, at bostedernes personale skal være utrygge på deres arbejde. Derfor vil jeg også appellere til, at vi hurtigst muligt - og i fælleskab - får en aftale på plads på området.

Carl Holst, socialordfører for Venstre

Derfor vil regeringen også skabe en tilbudsform for denne gruppe.

Har fjernet fokus

Dette har dog skabt debat over de sidste par dage og samtidig fjernet fokus for de gode initiativer, vi gerne vil sætte fokus på. Set i lyset af det seneste år er det nemlig ekstremt vigtigt, at vi får forbedret arbejdsmiljøet på landets botilbud og giver personale såvel som ledelse styrkede kompetencer.

Dette blandt andet gennem styrket samarbejde mellem Arbejdsstyrelsen og Socialtilsynet.

Sammenhængen mellem den regionale psykiatri og landets botilbud skal ligeledes styrkes. Dette så vi kan få styrket den sundhedsfaglige rådgivning på botilbud og skabe en let adgang til psykiatrisk udredning.

I sidste ende vil dette være med til at intensivere samarbejdet om retspsykiatriske patienter – hvilket er nødvendigt.

Skal kriminaliteten til livs

Kombinationen af borgere, der har en psykisk lidelse og samtidig har et misbrug, ses alt for hyppigt på landets bosteder og er meget utryghedsskabende blandt medbeboere og personale. Derfor skal vi også styrke indsatsen af misbrugsbehandling blandt disse mennesker og være bedre til at følge op på det.

I sammenhæng med denne problematik skal vi i langt højere grad slå ned på den kriminalitet, der foregår omkring bostederne.

Vi oplever, at hårdkogte kriminelle tropper åbenlyst op på landets botilbud og sælger hårde stoffer til meget svage personer. Derfor skal der være et langt mere effektivt samarbejde mellem lokalpoliti og bosteder, så personalet ikke føler, at deres arbejdsplads er en svingdør for kriminelle.

Der skal slutteligt være en mere målrettet visitation i kommunerne, således at psykisk svage borgere ender i et botilbud, der kan håndtere deres problemstillinger. Med handleplaner skal man kunne omvisitere borgere, såfremt deres adfærd skulle gå hen og blive mere udadreagerende på baggrund af et eventuelt stofmisbrug.

Pointen ved alle disse initiativer er, at de skal være med til at skabe mere tryghed på landets bosteder, men også være med til at nedbringe mængden af magtanvendelser.

Det er urimeligt, at bostedernes personale skal være utrygge på deres arbejde. Derfor vil jeg også appellere til, at vi hurtigst muligt - og i fælleskab - får en aftale på plads på området.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carl Holst

Director, Influenter, højskolelærer, bestyrelsesformand, Idrættens Analyseinstitut, Videncenter for Folkeoplysning, Play the Game, Center for Grundtvigforskning, bestyrelsesmedlem i DigiRehab
lærer (Haderslev Statsseminarium 1996)

0:000:00