Venstre vil give EU flere muskler til sygdomsbekæmpelse

BEREDT: På otte konkrete områder vil Venstre styrke det fælleseuropæiske beredskab i tilfælde af en ny pandemi. Støttepartierne er ikke udelt begejstrede for idéen, selv om intentionen møder bred opbakning.

Venstres forslag skal blandt andet sikre, at værnemidler bliver fordelt rundt i EU's medlemslande, ligesom der skal foregå en mere koordineret vidensdeling. Her er det fra et hospital i Athen.
Venstres forslag skal blandt andet sikre, at værnemidler bliver fordelt rundt i EU's medlemslande, ligesom der skal foregå en mere koordineret vidensdeling. Her er det fra et hospital i Athen.Foto: Giorgos Moutafis/Reuters/Ritzau Scanpix
Simon Holst Jensen
Fakta
Venstres otte forslag

  1. Der skabes en ny mekanisme, der ligner civilforsvarsberedskabet, blot målrettet kampen imod sygdomme. Det Europæiske Sundheds-alarmberedskab kan koordinere fælles lagre af udstyr, kontakt til netværk af eksperter, assistance-mandskab til nødsituationer og så videre.

  2. Det eksisterende sygdoms-kontrolcenter i Stockholm skal styrkes betragteligt, både med mandskab og ressourcer.

  3. Opgraderingen - økonomisk, mandskabsmæssigt og i forhold til kompetencer - skal også ske hos det europæiske medicin-agentur, Ema, så medicinske fælles svar sker hurtigt og effektivt i en krisesituation.

  4. Der bør sættes flere penge af til produktion og indkøb af fælles værneudstyr og respiratorer. 

  5. EU skal skabe rammerne for en europæisk produktion af vaccine, tests og udstyr.

  6. Vi børe styrke den såkaldte Civil Protection Mechanism og den fælles indsats for at få EU-borgere hjem under en krise. Det bør ikke tage uger at få det organiseret. Mekanismen skal have myndighed til i særlige alvorlige tilfælde at mobilisere og koordinere den europæiske indsats.

  7. Flere penge skal også komme fra det store EU-forskningsprogram, Horizon - til forskning i vaccine og sygdomsbekæmpelse.

  8. Der bør udvikles digitale hjælpemidler til at spore og inddæmme smitte under behørigt hensyn til borgernes data.

Kilde: Venstre

Hvis Europa igen rammes af en pandemi som den, der har lukket store dele af kontinentet ned siden marts, skal EU have bedre forudsætninger for at gøre en forskel.

Det foreslår Venstre i et nyt udspil.

”Forløbet omkring coronavirus viste især i begyndelsen, at der ikke var noget fælleseuropæisk beredskab for den type katastrofe her. Vores påstand er, at hvis man havde haft det på forhånd, kunne udviklingen og smittens forløb sandsynligvis have været anderledes,” siger Morten Løkkegaard (V), medlem af Europa-Parlamentet.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00