Debat

Opråb fra gaden på Vesterbro: Få vaccineret de hjemløse omgående

DEBAT: De hjemløse og stofafhængige er i særlig risiko for at dø, hvis de smittes med covid-19, og de er potentielle smittespredere. Det er ikke til at se, hvor de hører hjemme i vaccinationsplanen, men beslutningstagerne skal få sendt vaccinerne ud til de mest udsatte hurtigt, lyder opråbet fra NGO'er på Vesterbro.

Spreder den mere smitsomme corona-variant sig til de udsatte borgergrupper, er der risiko for stor smittespredning i gruppen og til resten af samfundet, skriver repræsentanter for gademiljøet på Vesterbro i København.
Spreder den mere smitsomme corona-variant sig til de udsatte borgergrupper, er der risiko for stor smittespredning i gruppen og til resten af samfundet, skriver repræsentanter for gademiljøet på Vesterbro i København.Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kira West, Anja Bloch, Nanna Gotfredsen og Ivan Christensen
Hhv. forstander for Reden, formand for Brugernes Akademi, medstifter og leder af Gadejuristen og forstander for Mændenes Hjem

I disse dage er der mange der diskuterer, hvem der skal have en covid-vaccine og i hvilken rækkefølge.

På udsatteområdet har vi spændt ventet på vaccinerne og planen, men vi kan ikke se, i hvilken gruppe de hjemløse og andre, der lever på gaden med for eksempel kompleks stofafhængighed og oftest også ekstremt ringe fysisk og psykisk helbred, hører ind under?

På Vesterbro har vi set, hvor alvorlige konsekvenser det har, når gadefolket får covid-19. Konsekvenser for først og fremmest den enkelte ramte og dertil for hele det omgivende miljø, for de sociale tiltag og sundhedssystemet. Det er, med massiv primært NGO-indsats, gået indtil videre, fordi det har været forholdsvis få personer ad gangen.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Men hvis den mere smitsomme variant kommer ind i kredsen af særligt udsatte og rusmiddelafhængige gadefolk, vil det være overordentligt vanskeligt at opretholde en tålelig og værdig sygdomshåndtering, og det vil blive en ekstrem belastning for både den enkelte udsatte, de NGO’er, der arbejder med målgruppen, og for hele sundhedsvæsenet.

Vaccinér nu!
Derudover vil der være overhængende fare for en høj smitterate i målgruppen blandt især de mest udsatte stofbrugere, som vil være umulig at inddæmme og derved også hurtigt vil sprede sig til den øvrige del af befolkningen.

Vi har derfor brug for en hurtig udmelding i forhold til, hvornår hjemløse kan vaccineres.

Kira West, Anja Bloch, Nanna Gotfredsen og Ivan Christensen
Reden, Brugernes Akademi, Gadejuristen og Mændenes Hjem

Vi har derfor brug for en hurtig udmelding i forhold til, hvornår hjemløse kan vaccineres. Og her er det vigtigt, at der ikke benyttes servicelovsbestemmelsesafgrænsninger om, at man skal være modtager af den ene eller den anden slags hjælp.

Vi har brug for, at de allerdårligste, dem, der ikke modtager nogen hjælp overhovedet, ofte ikke engang offentlige ydelser, modtager en vaccine. De bor i det offentlige rum, sover i offentlige transportmidler som S-toge og bruger de offentlige toiletter som badeværelse. De skal vaccineres nu.

Det samme skal herbergsbeboerne, der ofte deler fællesfaciliteter som bad og toilet og selvsagt også brugerne af fixerum og væresteder.

Læs også

Vaccinationscentre på gaden
På Vesterbro har vi tradition for, at NGO’erne løfter sundhedsfaglige opgaver. Det gør vi også gerne i denne omgang. Vi skal nok screene og finde og vaccinere dem, der er her. Vi har bare brug for, at beslutningstagerne prioriterer vores allermest udsatte og dernæst sender vaccinerne herud.

Hjælp os med at sikre, at alle mennesker der lever udsatte liv får vaccinen. De har brug for den. Deres helbredstilstand er dårlig, de har ofte mange kroniske sygdomme, de er typisk stofafhængige, og når de oveni alt dette også er hjemløse, så har de selvsagt ikke de samme muligheder for isolation og håndhygiejne, som andre har. Det er mennesker, som er i stor risiko for at dø, hvis de bliver smittet med covid-19. Og det er potentielle smittespredere.

Lad os gøre det sammen. Hurtigt. Vi er klar til at løfte vores del, og vi deltager meget gerne i etableringen af vaccinationscentre på gaden til de mest udsatte i det danske samfund.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ivan Christensen

Forstander, Mændenes Hjem, fhv. formand, Udsatterådet, Region Hovedstaden
cand.mag. i filosofi og statskundskab (Københavns Uni. 2007)

Kira West

Formand, Rådet for Social Udsatte, direktør, Hjem til Alle Alliancen
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), diplomuddannelse i ledelse (2012)

Nanna W. Gotfredsen

MF (M), medstifter og leder, Gadejuristen
cand.jur. (Københavns Uni. 2000)

0:000:00