Debat

Formand for Kattegatkomitéen: Der er ingen vej udenom en fast forbindelse mellem Jylland og Sjælland

I Kattegatkomitéen tager vi de lokale bekymringer meget alvorligt. Men vi arbejder fortsat for en fast Kattegatforbindelse, fordi gevinsterne langt overstiger de negative konsekvenser, skriver Anders Kühnau (S).

Vi har fået en historisk mulighed for at binde landet sammen, og dermed gøre Danmark til én samlet metropol i europæisk målestok, skriver Anders Kühnau (S).
Vi har fået en historisk mulighed for at binde landet sammen, og dermed gøre Danmark til én samlet metropol i europæisk målestok, skriver Anders Kühnau (S).Foto: Mikkel Berg Pedersen/Freelance/Ritzau Scanpix
Anders Kühnau Hansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmark er et lille land med stor kulturel og samfundsmæssig sammenhængskraft. Men sammenhængen kommer desværre ikke tydeligt til udtryk i vores infrastruktur, som den tager sig ud i dag. Det er der historiske årsager til.

Vi har vækstcentre i både vest og øst, og vi har en hovedstad placeret langt fra rigets midte. Sådan er vilkårene. Til gengæld har vi nu fået en historisk mulighed for at binde landet sammen, og dermed gøre Danmark til én samlet metropol i europæisk målestok.

En Kattegatforbindelse vil skabe markant kortere rejsetider mellem landsdelene i både bil og tog. Den vil sikre en transporttid mellem København og Aarhus på under to timer og væsentlig afkortet rejsetid til og fra Sjælland og Nord-, Midt- og Vestjylland.

Temadebat

Skal Danmark have en fast Kattegatforbindelse?
En togtur fra Aarhus til København på én time og otte minutter eller en biltur mellem de to byer på godt to timer. 

Det kan blive realiteten, hvis Danmarks største anlægsprojekt, en fast forbindelse over Kattegat, bliver besluttet gennemført efter at have været på tegnebrættet i årevis. 

Men den kortere rejsetid mellem landets to største byer er kun én side af sagen, hvor et hav af interesser er på spil. Fra erhvervslivet til miljøorganisationer, fra berørte kommuner til Christiansborg og fra transportbranchen til lokale modstandsforeninger. Og det er langt fra alle, der ønsker sig en bro over Kattegat. 

I foråret 2022 lander en forundersøgelse af Kattegatforbindelsen. Altinget Transport benytter lejligheden og spørger, om Kattegatforbindelsen er en god idé, og hvilke konsekvenser den kan få for miljøet, erhvervslivet og de berørte kommuner.

Om temadebatter:
Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].
 

Forbindelsen vil sikre mindre omvejskørsel, færre indenrigsfly, færre færgeafgange og så videre. Kort sagt mindre klimabelastning, bedre sammenhæng og langt mere fleksible muligheder for danskerne i forhold til bosætning, job, uddannelse og sundhed.

Forbindelsen vil også øge forsyningssikkerheden mellem Øst- og Vestdanmark, som i dag er faretruende sårbar ved afbrydelser af Storebæltstrafikken. I dag går omkring 90 procent af øst-vest-trafikken via Storebælt, og kapaciteten er ved at være nået.

Selvom benzin og diesel heldigvis i stigende grad skiftes ud med batterier, ser antallet af biler heller ikke ud til at falde. Tværtimod. Gør vi ikke noget, risikerer trafikken at sande endnu mere til.

Derfor er der ingen vej udenom en fast forbindelse mellem Jylland og Sjælland. Til gengæld vil en Kattegatforbindelse i kombination med Storebæltsforbindelsen skabe tiltrængt balance til gavn for hele Danmark.

Forbindelsen vil påvirke naturområder
Min forventning er, at den kommende forundersøgelse vil give et godt grundlag for at arbejde videre med de konkrete forslag til linjeføring, finansiering og anlæg. Også her skal der være høje krav til grundigheden.

For lige så store fortalere for en fast forbindelse, som vi er i Kattegatkomitéen, lige så alvorligt tager vi de bekymringer, der naturligt knytter sig til et projekt af denne størrelse.

De seneste uger har flere udtrykt modstand mod forbindelsen i både lokale og landsdækkende medier. Det er forståeligt, og i Kattegatkomitéen tager vi de bekymringer, der bliver udtrykt lokalt, meget alvorligt.

Der skal ikke herske tvivl om, at forbindelsen skal bygges. Fordelene opvejer ulemperne – og der er ikke noget reelt alternativ

Anders Kühnau (S)
Formand for Kattegatkomitéen, regionsrådsformand i Region Midtjylland

Men vi arbejder fortsat for en fast Kattegatforbindelse, fordi vi ved, at gevinsterne langt overstiger de negative konsekvenser, som anlægget af forbindelsen vil have. Især på kort sigt i anlægsfasen. Derfor håber vi også, at der nu hurtigst muligt bliver besluttet at lave en grundig VVM-undersøgelse.

Da forbindelsen skal løbe gennem større områder på Sjælland, på Samsø og i Jylland som i dag ikke er berørt af større infrastrukturanlæg, vil den påvirke natur- og miljøområder. Der vil desuden være for eksempel støjpåvirkning i områder, som i dag ikke er belastet af støj. Disse påvirkninger kan og skal afhjælpes bedst muligt. Men de kan ikke fjernes helt.

Arbejdet fortsætter
Der vil også være en markant CO2-udledning forbundet med anlægsprojektet. Udviklingen peger heldigvis mod mindre CO2-tunge teknologier, der kan afhjælpe noget af det, men langt fra det hele. Det erkender jeg.

Dog er det vigtigt at understrege, at infrastrukturen uden en Kattegatforbindelse vil skulle udbygges markant ned gennem Jylland og hen over Fyn og Sjælland. Også det vil give store CO2-udledninger.

Der er tale om Danmarkshistoriens største anlægsprojekt. Vi skal som samfund erkende, at et projekt i den størrelsesorden selvfølgelig påvirker omgivelserne. Det skal gøres ordentligt. Men der skal ikke herske tvivl om, at forbindelsen skal bygges. Fordelene opvejer ulemperne – og der er ikke noget reelt alternativ.

Læs også

Får vi ikke en fast Kattegatforbindelse, vil vores veje sande til, og Danmark vil gå glip af et gigantisk vækstpotentiale. Derfor fortsætter vi i Kattegatkomitéen vores arbejde.

Jeg ser frem til at få belyst, hvad der skal til for at sikre, at dette store og fantastiske anlægsprojekt kan gennemføres med så få gener som muligt for mennesker og miljø. Og jeg ser frem til en kritisk og nuanceret dialog med både kritikere og fortalere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Kühnau Hansen

Formand, Danske Regioner, regionsrådsformand (S), Region Midtjylland, medlem, Kattegatkomitéen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)

0:000:00