Nye Borgerlige: Fjern afgifterne på alle biler – så danskerne selv kan vælge

DEBAT: Elbiler kan muligvis med tiden blive et godt alternativ til benzin- og dieselbiler, men det kræver, at politikerne vil give danskerne muligheden for selv at vælge. Afgifter er ikke vejen frem og bør med tiden helt udfases på både el-, benzin- og dieselbiler, skriver Mette Thiesen (NB).

Af Mette Thiesen (NB)
Transportordfører

Jeg imødeser den kommende tids debat om elbiler med lige dele frygt og forventning. På den ene side frygter jeg, at politikerne på Christiansborg får anledning til at opfinde flere såkaldte ”grønne afgifter” og dermed gøre det endnu dyrere at være dansker.

På den anden side glæder jeg mig over et fornyet fokus på privatbilisme. I det mindste kommer vi til at tale om biler – ikke cykler, elektriske løbehjul eller tog.

Danskerne skal selv vælge
Elbiler kan muligvis med tiden blive et godt alternativ til benzin- og dieselbiler, men det kræver, at politikerne vil give danskerne muligheden for selv at vælge.

Politikerne er for mig at betragte kun et fordyrende led på vejen mod grøn omstilling.

Hvad er der ikke allerede spildt på at promovere elbiler, førend teknologien var moden og anvendelig for almindelige danskere?

Hvad er der ditto ikke afkrævet af familiernes penge på at promovere offentlig transport frem for privatbilisme ved at subsidiere det første og brandbeskatte det andet?

Politikerne skal ikke bestemme markedet
Nu står politikere så ved en skillevej i anledning af, at afgiftslettelserne for elbiler udløber i 2020. I den forbindelse står det allerede klart for mig: Vejen frem er ikke høje afgifter på den nye og derfor dyrere teknologi.

Og vi skal heller ikke, som SF senest har været ude at foreslå, brandbeskatte benzin- og dieselbiler.

Grundlæggende tror jeg ikke på, at politikerne er i stand til at udvælge vinderne i teknologiernes kapløb.

Jeg tror snarere, at de med alle deres skatter og grønne kommissioner kun kan gøre vejen til en grøn bilpark unødigt dyr.

Mit og Nye Borgerliges bud på den nemmeste og billigste vej til en grøn bilpark er at gøre det billigere at være dansker og herefter lade tiden arbejde for den grønne teknologi.

Et samlet Danmark
Hvis man vil have danskerne til at købe elbiler, må man først og fremmest gøre det attraktivt at eje bil.

Det betyder, at vi skal udbygge motorvejsnettet og afskaffe broafgifterne, så landet kan blive bundet mere sammen. Dernæst bør man se på at udfase registreringsafgiften helt.

Finansministeriets egne beregninger har vist, at det slet ikke er så dyrt igen for de offentlige kasser at sænke registreringsafgiften markant.

Men selvfølgelig skal den fjernes helt, for pengene ligger bedst i borgernes lommer.

Selvbestemmelse og infrastruktur 
I det hele taget skal danskerne bestemme meget mere selv – også over flere af deres egne penge.

Hvis vi på den måde både gør det økonomisk nemmere at købe nye biler, samt binder landet bedre sammen med ny infrastruktur, tror jeg på, at flere danskere helt af sig selv vil vælge elbilerne til.

Uanset, hvad de foretrækker, har jeg tiltro til, at de vælger den bil, der er bedst for dem. Dette gør muligvis os i Nye Borgerlige til det eneste parti, der reelt har tiltro til danskernes egen dømmekraft, men det kaldes sund fornuft.

Forrige artikel Business Danmark: Regeringen benytter fotovogne til at dække egne udgifter Business Danmark: Regeringen benytter fotovogne til at dække egne udgifter Næste artikel Vognmænd: Vi vil ikke være statens pengemaskine Vognmænd: Vi vil ikke være statens pengemaskine