Aftale på plads: Ziegler og Bondo lander overenskomst for kommunerne

AFTALE: Der er indgået overenskomstforlig på hele det kommunale område, efter at arbejdstagere og arbejdsgivere er blevet enige om både arbejdstid og spisepause.

Efter flere måneders forhandling lykkedes det fredag formiddag at nå til enighed om en ny overenskomstaftale for alle offentligt ansatte i kommunerne.

Det fortæller forhandlingsparterne i Forligsinstitutionen.

”Det er en kolossal lettelse at stå nu og kunne se, at vores indsats ikke har været forgæves,” siger Anders Bondo Christensen, der er chefforhandler for de kommunalt ansatte og formand for Danmarks Lærerforening.

”Jeg vil anbefale mine medlemmer den her aftale, ellers havde jeg ikke stået her. Jeg er rigtig, rigtig glad for at sige, at vi har en overenskomst for alle. Vi har svar på de knaster, som vi har bokset med i fem måneder."

Svære forhandlinger
Forliget, som nu skal til afstemning hos de kommunalt ansatte, dækker alle 500.000 offentligt ansatte på det kommunale område, og lønrammen er på 8,1 procent.

”Det er ikke en hemmelighed, at det har været et lidt vanskeligt forløb. Det har trukket lidt ud, og årstiderne har skiftet, mens vi har siddet herinde. Det var vinter, da vi kom. Men det er, fordi det har været svært,” siger Michael Ziegler, der er chefforhandler for de kommunale arbejdsgivere.

Det har særligt været lærernes arbejdstidsregler, der har skilt parterne ad på det kommunale område. Og selvom Anders Bondo Christensen ikke vil gå i detaljer med den nye aftale, før han har fremlagt resultatet for Lærerforeningen, fortæller han, at han er tilfreds:

"Jeg synes virkelig, at vi står med et resultat, som vi kan være bekendt, og som vi kan gå til vores medlemmer og sige, at vi har kæmpet alt, hvad vi kunne."

I dag er lærernes arbejdstid reguleret ved lov som følge af det regeringsindgreb, der kom efter lærerlockouten i 2013. Her blev der indført en årsnorm, hvilket betyder, at timeantallet for den enkelte lærer skal passe over et helt år. Lærerne gik til overenskomstforhandlingerne med et krav om at ændre årsnormen til en ugenorm, så overarbejde skulle reguleres løbende. Siden rykkede man sig til at kræve en kvartalsnorm. Hvor det er endt i den nye overenskomstaftale fremlægges senere lørdag.

Håber, at aftale kan føre til flere aftaler
Onsdag valgte regionerne og LO-forbundene at indgå overenskomstforlig på det regionale område til frustration for de resterende grupper på både det regionale område og i staten og kommunerne.

Grete Christensen, der er chefforhandler for de regionalt ansatte, fortæller, at hun håber, at lørdagens aftale på det kommunale område kan overføres til det regionale, så der også kan lukkes en overenskomstaftale for FTF og Akademikerne der.

”Vi har fundet løsninger for alle grupper af offentligt ansatte, og det håber vi at kunne overføre til det regionale område, så der også der kan komme løsninger for alle grupper,” siger hun.

Forrige artikel Positive praktiktal på erhvervsuddannelserne Positive praktiktal på erhvervsuddannelserne Næste artikel Overenskomst for 500.000 ansatte på plads: Her er reaktionerne Overenskomst for 500.000 ansatte på plads: Her er reaktionerne
EuroSkills i Danmark rykkes til 2025

EuroSkills i Danmark rykkes til 2025

UDSKUDT: Europamesterskaberne i praktiske fag afholdes alligevel ikke i Danmark i 2024. Corona har skubbet til planerne, så Danmark først får værtskabet i 2025.