Efter nye anbefalinger: Støttepartier presser igen Heunicke - vil hæve aldersgrænsen for køb af alkohol

Sundhedsstyrelsen fraråder nu direkte, at unge under 18 år drikker alkohol. Den skærpede anbefaling får regeringens støttepartier til at presse på for at forbyde salg af alkohol til unge under 18. Regeringen vil sætte ind mod unges europarekord i druk i et kommende udspil.

Foto: Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix
Signe LøntoftSimon Lessel

Sundhedsstyrelsen fraråder i en dugfrisk anbefaling, at børn og unge indtager alkohol, før de er fyldt 18 år. Og det bør bruges som anledning til at hæve aldersgrænsen for køb af alkohol fra 16 år til 18 år.

Sådan lyder budskabet fra Radikale og Enhedslisten.

Ifølge sundhedsordfører Peder Hvelplund (EL) understreger anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen behovet for at ændre på de unges alkoholkultur.

"Når vi skal se på en forebyggelsesplan, så er det ikke nogen hemmelighed, at vi også tidligt har bakket op om at lave en aldersgrænse på 18 år for salg i detailhandlen. Men det skal være en del af en samlet forebyggelsespakke, som har andre initiativer også," siger Hvelplund og nævner, at Enhedslisten også vil gøre det til et krav i en samlet forebyggelsesplan, at alle ungdomsuddannelser udarbejder en alkoholpolitik.

Fakta

Unge og alkohol

Sundhedsstyrelsen opdaterede mandag de nationale udmeldinger om indtag af alkohol, for både unge og voksne. Udmeldingerne blev sidst ændret i 2010, og siden er der kommet ny viden om området.

De nye udmeldinger er skærpet på flere områder. Først og fremmest er anbefalingen, at børn og unge under 18 år frarådes at drikke alkohol. Der er også nye genstandsgrænser for voksne på 18 år eller derover.

I maj 2020 viste WHO’s skolebørnsundersøgelse, at danske 15-årige drenge og piger er europamestre i druk. Ifølge undersøgelsen havde 37 procent af danske piger og 47 procent af danske drenge været fulde mindst to gange i deres liv.

Kilder: Sundhedsstyrelsen og WHO's skolebørnsundersøgelse 2020

Også Radikale benytter lejligheden til at gentage deres ønske om en 18-årsgrænse for salg af alkohol.

"Det er en oplagt anledning til at gentage, at det haster med en samlet plan for børn og unges alkoholindtag. Mon ikke regeringen har set skriften på væggen og kommer med et udspil snart?" skriver sundhedsordfører Stinus Lindgreen (R) i en sms til Altinget mandag. 

Minister vil ændre unges alkoholkultur

Debatten om aldersgrænserne for køb af alkohol har kørt længe og har indgået som en del af de politiske diskussionerne om udspillet til den sundhedsreform, der forventes præsenteret denne måned.

Senest har supermarkedskæden Coop i Politiken opfordret politikerne til at indføre et totalt forbud mod salg alkohol til personer under 18 år.

Hidtil har Radikale og Enhedslisten blandt partierne på Christiansborg stået alene med ønsket om at følge den opfordring, men SF har advokeret for en todelt aldersgrænse, hvor unge under 18 år kun skal kunne drikkevarer med seks procent alkohol mod 16,5 procent i dag.

Men i kølvandet på de nye anbefalinger er SF nu også klar til at diskutere behovet for en højere aldersgrænse. 

"Udmeldingen fra Sundhedsstyrelsen betyder, at vi i SF nu vil diskutere et reelt forbud mod at købe alkohol for unge under 18 år igen," siger sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen (SF) til DR.

Vi skal have ændret alkoholkulturen hos de unge, og derfor er det ét af de steder, hvor regeringen sætter ind med den kommende sundhedsreform.

Magnus Heunicke (S)
Sundhedsminister

Altinget ville gerne have spurgt sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger giver regeringen anledning til at genoverveje aldersgrænserne for, hvornår børn og unge kan købe alkohol.

Ministeren har dog ikke haft mulighed for at stille op til et interview, men skriver i en mail, at det er "stærkt bekymrende," at danske unge er europamestre i druk.

"Vi skal have ændret alkoholkulturen hos de unge, og derfor er det ét af de steder, hvor regeringen sætter ind med den kommende sundhedsreform," skriver ministeren.

LÆS OGSÅ: Regeringen overvejer livstidsforbud mod køb af cigaretter for alle født efter 2010

Adgang til alkohol og minimumspriser

Grunden til, at Sundhedsstyrelsen nu helt fraråder personer under 18 år at indtage alkohol, er blandt andet, at der er kommet ny viden om, hvordan alkoholindtag påvirker hjernen og har en negativ effekt på eksempelvis hukommelsen og indlæringsevnen.

Samtidig er der en overpræsentation af unge, der har indtaget alkohol og kommer ud for ulykker, forklarer Niels Sandø, der er enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

"Skaderne på den korte bane og de negative effekter på hjernen gør, at vi samlet set fraråder unge under 18 år at drikke alkohol," siger han.

Skaderne på den korte bane og de negative effekter på hjernen gør, at vi samlet set fraråder unge under 18 år at drikke alkohol.

Niels Sandø
Enhedschef, Sundhedsstyrelsen

Hvis politikerne vil sikre sig, at den nye anbefaling også bliver til virkelighed, kan de blandt andet se på mulighederne for køb og indtag af alkohol, lyder anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen.

"Man kan både se på adgangen til alkohol på vores uddannelsesinstitutioner, hvor der går børn og unge under 18 år. Man kan også se på aldersgrænsen for, hvornår man kan købe alkohol," siger han og uddyber:

"Vi ved, at rammerne virker, og at en aldersgrænse på 18 år ser ud til at have en god effekt på unges forbrug af alkohol."

LÆS OGSÅ: Brostrøm: Vi har en dybt bekymrende alkoholkultur blandt skolebørn

Også Morten Grønbæk, direktør på Statens Institut for Folkesundhed, fremhæver, at en aldersgrænse på 18 år ligger lige til højrebenet, hvis Sundhedsstyrelsens anbefaling skal understøttes politisk.

Et andet alternativ kunne være at indføre minimumspriser på alkohol, påpeger han. Den økonomiske regulering vil nemlig have en effekt på unges forbrug qua størrelsen på deres pengepung.

"Hvis man siger, at en genstand skal koste fem kroner, vil det være ligegyldigt for den gode rødvin, folk plejer at drikke, for den koster alligevel meget og drikkes ikke i så store mængder, forhåbentligt. Men det vil være af betydning for Harboe-pilsneren til 2,75 kroner eller det virkelig billige sprut, man kan købe, og dermed påvirke dem, der har et alt for højt forbrug," siger han.

Den socialdemokratiske regering har tidligere benyttes prisstigninger som et forebyggelsespolitisk værktøj, da man i 2019 sammen med et bredt flertal besluttede at hæve prisen på en pakke cigaretter som led i en plan mod unges rygning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Sandø

Enhedschef, Forebyggelse og Ulighed, Sundhedsstyrelsen
cand.scient.soc. (RUC), master of public governance (CBS)

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Peder Hvelplund

MF (EL), gruppeformand
fritidspædagog (Hjørring Seminarium. 1993)

0:000:00