Debat

Hhx-direktør til erhvervsgymnasier: Jo, vi skal naturligvis være med i elevfordelingsaftalen

Tre direktører for store erhvervsskoler plæderer for, at de ikke bør være en del af elevfordelingsaftalen. Men det kan mærkes på erhvervsskoler i mindre byer, at unge vælger by frem for uddannelse. Så erhvervsgymnasierne bør naturligvis være en del af aftalen, skriver rektor for Handelsgymnasiet Vestfyn Carsten Hogrefe.

Konsekvensen af at holde HTX og HHX ude af elevfordelingen bliver, at de unges uddannelsesvalg bliver til et ”by-valg”. Her vinder store byer som Aalborg, hvor events i Jomfru Ane Gade med gratis øl og alle de rigtige modebutikker frister, skriver Carsten Hogrefe.
Konsekvensen af at holde HTX og HHX ude af elevfordelingen bliver, at de unges uddannelsesvalg bliver til et ”by-valg”. Her vinder store byer som Aalborg, hvor events i Jomfru Ane Gade med gratis øl og alle de rigtige modebutikker frister, skriver Carsten Hogrefe.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Carsten Hogrefe
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Som erhvervsskoledirektør er jeg helt enig i de synspunkter, Thomas Kepler fra GL fremfører i sit indlæg i Altinget 4. november. Naturligvis skal erhvervsgymnasierne være med i elevfordelingsaftalen.  

I den hidtidige elevfordeling, hvor htx og hhx ikke er med, ”krydssøger” eleverne i deres higen efter at komme ind til de større byer.  

Lad os for eksempel se på, hvorledes de unge i landområdet rundt om Tørring Gymnasium agerer, når de pinedød vil til en af storbyerne Horsens eller Vejle. Hvis de egentlig har stx som deres første valg, skifter de bare deres valg om til htx eller hhx, for så er de sikret storbyen.  

Så konsekvensen af at holde htx og hhx ude af elevfordelingen bliver, at de unges uddannelsesvalg bliver til et ”by-valg”. Og i dette valg af by vinder de store byer bigtime. Tænk bare på det byliv Aalborg kan tilbyde, hvor events i Jomfru Ane Gade med gratis øl og alle de rigtige modebutikker frister.  

Spar i stedet på jeres markedsføring 

I mit eget område kender vi også problematikken, hvor vores hhx-gymnasium er beliggende i Glamsbjerg, en by der på en god dag kan mønstre 3.300 indbyggere.  

Flere store erhvervsskoler prøver at profilere sig med grøn omstilling og FN’s verdensmål, men når det kommer til lavpraktisk udledning af CO2, lader de gerne de unge mennesker transportere sig unødigt ind fra landområderne for at skaffe sig så høje elevtal som muligt. 

Carsten Hogrefe
Direktør, Handelsgymnasiet Vestfyn

Her kan vi jo heller ikke hamle op med forholdene i Odense. Så i dag fragter unge sig i længere tid end de 45 minutter, der indgår i den kommende elevfordeling, blot for at få opfyldt deres ønske om at komme tættere på cafélivet i storbyen.  

Flere store erhvervsskoler prøver at profilere sig med grøn omstilling og FN’s verdensmål, men når det kommer til lavpraktisk udledning af CO2, lader de gerne de unge mennesker transportere sig unødigt ind fra landområderne for at skaffe sig så høje elevtal som muligt.  

I indlægget i Altinget 14. november plæderer de tre erhvervsskoledirektører fra Aalborg, Horsens og Odense for, at pengene fra elevfordelingen i stedet skal bruges på undervisning. Her kunne vi i stedet følge undervisningsministerens forslag om at spare på markedsføring, og bruge pengene på undervisning.  

Som det fremgår af ministeriets tal over markedsføringsomkostninger, har mit gymnasium på fire år brugt 57.000 kroner, mens de tre skoler i Aalborg, Horsens og Odense i samme periode tilsammen har brugt over 21 millioner kroner.  

Oven i dette betegner de tre direktører det som solidarisk at holde htx og hhx ude af elevfordelingen samtidig med, at de kalder grundlaget for Thomas Keplers indlæg falsk. Komiske Ali har virkelig ikke levet forgæves. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Hogrefe

Rektor/direktør, Handelsgymnasiet Vestfyn
Cand.Merc. (Handelshøjskolen i Århus 1984)

0:000:00