Debat

FGU-elev: FGU giver muligheder, succesoplevelser og selvtillid

DEBAT: Der er alt for mange unge, som bliver tabt ned i revnerne og hullerne i samfundet. FGU samler de unge op og giver dem muligheder, selvtillid og udgangspunkt for at tage det næste skridt i livet, hvad enten det er uddannelse eller job, skriver Karoline Vestberg.

FGU'en er vigtig for de unge, som ikke kan gå den lige vej gennem samfundets uddannelsessystem, skriver Karoline Vestberg. 
FGU'en er vigtig for de unge, som ikke kan gå den lige vej gennem samfundets uddannelsessystem, skriver Karoline Vestberg. Foto: Simon Skipper/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karoline Vestberg
FGU-elev, FGU Hovedstaden

Jeg hedder Karoline Vestberg, jeg er 18 år og går på Kampagneværkstedet ”Ung Aktion” på FGU Hovedstaden, Nørrebro, som er et værksted under Kommunikation & Medier på Produktions Grunduddannelse (PGU). Jeg er vokset op på Sydfyn, men jeg flyttede til København i sommerferien 2019.  

Da jeg skulle skrive dette debatindlæg, gjorde jeg mig mange tanker om, hvad FGU gør for mig. Derfor gav jeg mig selv en sætning at færdiggøre. Dette blev til nedenstående, der for mig indkapsler, hvad denne forberedende uddannelse kan for mig og mine klassekammerater.  

At gå på den her skole har gjort for mig:

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

at jeg har en bedre ide om, hvad jeg vil bruge mit liv på
at jeg føler mig ‘klar’ til at tage ud i verden alene
at jeg har kunnet udfolde mig i et trygt rum uden begrænsninger
at jeg har kunnet udvikle mig selv og vokse ind i mit “ung-voksne-jeg”
at jeg har fået venner og minder for livet
at jeg har fået lysten til at gå i skole igen
at jeg har fået blod på tanden og sved på panden
at jeg har fundet ud af, at jeg gerne vil hjælpe folk både lokalt og globalt
at jeg har fået et stort netværk – både personligt og fagligt
at her bliver jeg hørt
at min lærer er mere end en lærer, men min lærer er en person, der møder mig for, hvem jeg er – i øjenhøjde
at jeg får en chance til.

Vokser som menneske
Et eksempel på ovenstående kan tages ud fra hverdagen på mit værksted.

Men FGU har gjort, at jeg har fundet fodfæste i mit liv og nu kan danne mig et mere kvalificeret overblik over det næste skridt i livet. 

Karoline Vestberg
FGU-elev, FGU Hovedstaden

På Ung Aktion beskæftiger vi os med kommunikation og medier, som er hængt op på at formidle et budskab til danske unge, om hvordan det er at være ung i fattige lande rundt omkring i verden. Vi lærer at formidle gennem artikelskrivning, fotografi og video, kampagnearbejde på sociale medier og afholdelse af events.

Jeg har lært at tale foran mennesker, tage billeder og redigere video. Da jeg startede, turde jeg knap nok lave en fremlæggelse i min egen klasse. Nu er jeg ude på skoler og holde oplæg, og til vores events taler jeg ofte foran mere end 100 mennesker. Jeg tager hele tiden små skridt, vokser som menneske og tør nu, hvor jeg før ville tie.

FGU samler unge op
Jeg har så stor respekt for folk, som går i gymnasiet, for jeg ville ikke selv kunne gøre det på nuværende tidspunkt i mit liv. Jeg er slet ikke klar. Men FGU har gjort, at jeg har fundet fodfæste i mit liv og nu kan danne mig et mere kvalificeret overblik over det næste skridt i livet. Dette, overvejer jeg, skal være en HF på Efterslægtens World Aid-linje.

Der er alt for mange unge, som bliver tabt ned i revnerne og hullerne. FGU samler de unge op og giver dem muligheder, succesoplevelser, selvtillid og udgangspunkt for at tage det næste skridt i livet, hvad enten det er uddannelse eller job.

Og dette er netop mit argument i dette indlæg – at FGU’en er vigtig for de unge, som ikke kan gå den lige vej igennem samfundets uddannelsessystem. Danmark har brug for FGU.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karoline Vestberg

FGU-elev, FGU Nørrebro

0:000:00