Lærerne giver grønt lys: Slutspurten om OK18 kan begynde

OK18: Lærernes Centralorganisation (LC) melder om reelle forhandlinger med KL. Dermed kan de øvrige overenskomstforhandlinger nu tage fart.

Den første forudsætning for, at KL og lærerne kan lande en aftale, er ifølge Anders Bondo på plads. "Men der er stadig lang vej igen, og vi er langt fra enige om indholdet,” siger han.
Den første forudsætning for, at KL og lærerne kan lande en aftale, er ifølge Anders Bondo på plads. "Men der er stadig lang vej igen, og vi er langt fra enige om indholdet,” siger han.Foto: /ritzau/Simon Læssøe
Tyson W. Lyall

Mandag aften kom den længe ventede hvide røg, som ophæver time-outen i OK18.

Forhandlingerne har ligget stille, fordi en samlet fagbevægelse først ville se ”reelle forhandlinger” om lærernes arbejdstid, før resten fulgte trop.

Formanden for LC og Danmarks Lærerforening, Anders Bondo, mener nu, at han og KL opfylder kriterierne for den slags forhandlinger.

Parterne er nemlig ”indstillet på at forholde sig til konkrete elementer i en arbejdstidsaftale for lærerne,” skriver Forhandlingsfællesskabet i en pressemeddelelse.

”Det er den første forudsætning for, at der overhovedet er udsigt til at lande en aftale. Men der er stadig lang vej igen, og vi er langt fra enige om indholdet,” siger Anders Bondo samme sted.

Ifølge den oprindelige tidsplan for OK18 skal forhandlingerne mellem hele forhandlingsfællesskabet og KL allerede være afsluttet den 14. februar.

(Se hele tidsplanen under dokumentation).

Som arbejdsmarkedsforsker ved FAOS på Københavns Universitet Nana Wesley Hansen udtalte til Altinget i sidste uge, venter der derfor nu nogle pressede uger.

Kristensen: Øje på lærerforhandlinger
Det er endnu uvist, hvad der præcis er på bordet i forhandlingerne mellem lærerne og arbejdsgiverne i KL.

Det er dog de fleste bekendt, at lærerne generelt vil gøre op med den arbejdstidslov (Lov 409), som Folketinget vedtog i april 2013.

FOA-formand Dennis Kristensen, og næstformand i Forhandlingsfællesskabet, slår mandag aften da også fast, at fagbevægelsen fortsat holder et vågent øje med lærernes forhold.

”Det er klart, at vi vil følge lærerforhandlingerne tæt, og holde arbejdsgiverne fast på viljen til fortsatte reelle forhandlinger. Afsættet for den såkaldte fælles musketered blandt alle organisationer på det offentlige område er, at underviserorganisationerne med lovindgrebet i lockouten ved OK-13 i form af lov 409 blev frataget den inderste kerne i overenskomsten, nemlig aftalte bestemmelser om arbejdstid,” udtaler han blandt andet i en pressemeddelelse.

Dokumentation

Køreplan for OK18

Tirsdag 12. december: Der udveksles krav på kommunernes og regionernes område.

Fredag 15. december: Der udveksles krav på statens område.

Tirsdag 19. december: Forhandlinger indledes på statens område. Sættemøde i Finansministeriet.

Torsdag 21. december: Forhandlinger indledes på kommunernes og regionernes område.

14. februar 2018: Forhandlingsfællesskabets forhandlinger med KL forventes afsluttet.

20. februar 2018: Forhandlinger om tværgående emner og aftaler mellem henholdsvis Forhandlingsfællesskabet og RLTN forventes afsluttet.

28. februar 2018: De generelle tværgående forhandlinger og organisationsforhandlingerne om de specielle krav skal efter køreplanen være afsluttet. Hvis det ikke er muligt at nå et resultat, kan der varsles konflikt, som træder i kraft ved udløbet af de gældende overenskomster per 1. april 2018.

I så fald vil forhandlingerne på det kommunale område overgå til Forligsinstitutionen, som skal forsøge at skabe kompromis og dermed hindre konflikter. 

Marts 2018: I løbet af marts bliver både tværgående og organisationernes egne forhandlingsresultater sendt til afstemning hos medlemmerne, såfremt der er opnået resultater.

April 2018: Hvis der ikke er opnået en ny overenskomstaftale, kan der iværksættes konflikt, da de eksisterende overenskomster udløber per 1. april 2018.

Kilde: FAOS, Altinget.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Bondo Christensen

Fhv. formand, Danmarks Lærerforening
lærer (Skårup Seminarium 1982), journalist (Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, 2023)

0:000:00