Debat

Lars Krarup: Stoltheden skal tilbage på erhvervsuddannelserne

KLUMME: Erhvervsuddannelser lider under et rygte, der er mindre fint end gymnasiernes. Stoltheden skal tilbagefindes, hvis vi skal lokke unge til at gå erhvervsvejen. Det mener Lars Krarup, Venstre-borgmester i Herning Kommune. 

Foto: /ritzau/Gorm Branderup
Anders Redder
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Krarup
Borgmester (V), Herning Kommune

For nylig åbnede jeg de regionale mesterskaber i SOSU Skills. Altså en slags egnsmesterskaber for unge i, hvem der er dygtigst til at udføre forskellige SOSU-opgaver.

Det var en meget positiv oplevelse. Og en oplevelse, der gav anledning til eftertanke hos mig. Jeg omtalte i min korte tale de unge som ”hverdagens helte”.

Jeg kunne næsten se, hvordan de rankede ryggen. Men jeg mente det. Og endda med eftertryk.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Hver måned har hjemmeplejen i Herning Kommune mere end 80.000 besøg hos ældre medborgere. Tænk en ekstra gang over tallet. 80.000 besøg. Man fristes til at tro, at det da vist ikke kan passe. Men det gør det.

Når vi bliver overraskede over tallet, handler det om, at vi jo aldrig hører om besøgene, så længe de går godt. Hvilket de gør 99,99 procent af gangene.

Desværre forbindes stolthed af alt for få med det at tage en erhvervsuddannelse i Danmark. For mange unge – og deres forældre – er det stadig kun gymnasiet, der tæller.

Lars Krarup
Borgmester (V), Herning Kommune

Til gengæld kan vi være helt sikre på medieinteressen, hvis noget en yderst sjælden gang er gået galt. Og det jo også fair nok. Vi skal som kommune kunne stå på mål for vores service i hvert eneste tilfælde.

Men stolte har SOSU’erne grund til at være. Ligesom medarbejdere fra andre faggrupper, der tager sig af den kommunale pleje.

De er alle hjørnestene i det danske velfærdssamfund. Hver dag udfører de opgaver, som er helt afgørende for, at rigtig mange danskeres hverdag og liv hænger sammen.

En ny fortælling om erhvervsuddannelserne
Desværre forbindes stolthed af alt for få med det at tage en erhvervsuddannelse i Danmark. For mange unge – og deres forældre – er det stadig kun gymnasiet, der tæller.

For mig er det uforståeligt.

Der er intet som helst galt med at tage en gymnasieuddannelse. Men for nogle unge er erhvervsuddannelsen det rigtige. Der, hvor evnerne og talentet udfoldes bedst.

Og for det danske samfund er det afgørende vigtigt, at vi også i fremtiden har håndværkere, SOSU-assistenter og andre erhvervsuddannede til at løse de mange forskellige opgaver på arbejdsmarkedet.

Vi skal ikke alle sammen være akademikere. Og det er ikke ”finere” at gå på universitetet end at gennemføre en uddannelse målrettet håndværk, industri eller plejesektoren.

I Herning Kommune har vi i en årrække haft fokus på, hvordan vi kan gøre flere unge interesserede i at gå erhvervsvejen.

Det midtjyske område er hjertet af produktions-Danmark. Hvis vi skal kunne fastholde den position, skal de positive historier om arbejdspladserne i for eksempel topmoderne industri fortælles.

Dengang vi skulle leve af kreativitet
For ganske få år siden var den slags knap et afsnit værd i den store fremtidsfortælling om det danske arbejdsmarked.

Den historie, der blev fortalt igen og igen, var, at Danmark som produktionsland meget snart var fortid. At vi alle sammen skulle til at leve af viden og kreativitet.

Og at dem, der hurtigst muligt omstillede sig til de realiteter, var fremtidens vindere.

Virkeligheden har vist sig at være noget mere kompleks.

For jo, kravene til viden – og i nogle brancher også kreativitet – stiger. Og det er samtidig indlysende, at vi alle skal vide langt mere om IT og de digitale muligheder end for blot få år siden.

Men Danmark er skam stadig et produktionsland. Og vi vil være det mange år endnu, efter min bedste overbevisning. Flere firmaer flytter endda produktionen fra udlandet tilbage til Danmark.

Virksomhederne i det midt- og vestjyske område henter mange penge hjem på eksportmarkederne. En betragtelig del af den danske produktion hører til i den del af landet, hvor jeg kommer fra.

Udviklingen går i retning af en mere avanceret produktion – derfor er der i endnu højere grad end tidligere brug for dygtige faglærte.

Derfor er det også afgørende vigtigt, at flere unge tager en erhvervsuddannelse.

Vi må fortsætte med at fortælle de gode historier om de mange muligheder på arbejdsmarkedet, som en erhvervsuddannelse kan føre med sig. Og i den forbindelse huske at fortælle, at man også som erhvervsuddannet kan videreuddanne sig.

Og vi må fortsætte med at slå fast, at der ikke er noget, der er ”finere” end andet. Men at det for hver enkelt unge menneske handler om at finde den rette hylde. Den hylde, hvor man føler sig bedst tilpas, kan udfolde sig og få det maksimale ud af sine evner.

Dokumentation

TEMA – Uddannelse i kommunerne 

Frem mod kommunalvalget giver otte borgmestre i en klumme deres bud på tidens store uddannelsespolitiske spørgsmål og udfordringer. 

Hvor bevæger vi os hen, og hvordan arbejdes der med skole og uddannelse i landets kommuner?

De otte borgmestre kommer fra hele landet og præsenterer forskellige politiske partier. 

Denne mandag er det Herning-borgmester Lars Krarup (V), der skriver klummen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Krarup

Formand, Realdania, formand, Team Danmark
Slagter (1991)

0:000:00