Ny debat: Eksperternes guide til flere unge i uddannelse

PRÆSENTATION: Et ekspertudvalg er kommet med 47 anbefalinger til, hvordan vi får hjulpet udsatte unge ind på en ungdomsuddannelse. Altinget tager debatten om eksperternes tips. 

Endelig kom anbefalingerne!

Den 28. februar 2017 lancerede et ekspertudvalg under Undervisningsministeriet helt præcist 47 anbefalinger til, hvordan vi rydder op i junglen af uddannelsestilbud og får hjulpet de unge på ret vej efter folkeskolen.

For ifølge statistikken har omtrent en femtedel af landets unge syv år efter 9. klasse hverken opnået en studie- eller erhvervskompetence. Og det er for mange.

Anbefalingerne fra ekspertudvalget er mange og af forskellig karakter. Et af forslagene går på en ny institution i form af ny Forberedende Uddannelse, der skal hjælpe de unge videre. Andre råd lyder på en stærkere indsats i udskolingen og en mere sammenhængende kommunal ungeindsats.

Men hvad er ret vej i de mange anbefalinger? Hvad er galt afmarcheret? Og hvad er overset?

Dén debat sætter Altinget: uddannelse nu fokus på.

Mød debatpanelet her:

Marlene HarpsøeMarlene Harpsøe (DF)
Erhvervsuddannelsesordfører for Dansk Folkeparti. Marlene Harpsøe er kontoruddannet. Hun har tidligere siddet i regionsrådet i Region Hovedstaden og sidder nu i kommunalbestyrelsen i Helsingør Kommune og er medlem af Folketinget.

 

Esben KullbergEsben Kullberg
Sekretariatschef i foreningsfællesskabet Ligeværd. Esben Kullberg er uddannet billedkunstner og cand.theol. Han har blandt andet arbejdet som sognepræst og været rektor ved Århus Kunstakademi. Esben Kullberg sidder i dag i Aarhus Byråd for Socialdemokraterne.

 

Jannik BayJannik Bay
Uddannelseschef i Dansk Arbejdsgiverforening. Jannik Bay er uddannet cand.polit. Han har tidligere arbejdet i blandt andet Erhvervsministeriet, Socialministeriet og Landbrug & Fødevarer. 

 

Annette LindAnnette Lind (S)
Undervisningsordfører for Socialdemokraterne. Annette Lind er uddannet lærer. Hun har siddet i Folketinget siden 2011.

 

 

Jakob SølvhøjJakob Sølvhøj (EL)
Ungdomsuddannelsesordfører for Enhedslisten. Har tidligere arbejdet i FOA. Jakov Sølvhøj har siddet i Folketinget siden 2015.

 

Jacob MarkJacob Mark (SF)
Undervisningsordfører for SF. Jacob Mark er journaliststuderende på RUC. Han har siddet i Folketinget siden 2015. 

 

Pia AllerslevPia Allerslev (V)
Børne- og ungdomsborgmester i København valgt for Venstre. Pia Allerslev er uddannet lærer. Hun er tidligere formand for VU og har siddet i Københavns Borgerrepræsentation siden 2001. 

 

Anders HolmAnders Holm
Professor på Sociologisk Institut på Københavns Universitet. Anders Holm arbejder med undersøgelser af årsagssammenhænge i samfundsvidenskaberne - primært inden for uddannelse og sundhed.

Forrige artikel DA: Hermann-udvalget har fat om problemets rod   DA: Hermann-udvalget har fat om problemets rod   Næste artikel Produktionsskole: Ny forberedende uddannelse giver plads til alle Produktionsskole: Ny forberedende uddannelse giver plads til alle
Regeringen lukker Riisagers talentindsats

Regeringen lukker Riisagers talentindsats

TALENT: Regeringen sløjfer en talentindsats, som VLAK-regeringen søsatte tidligere på året. Indsatsens 65 millioner kroner fordeles i stedet til de frie fagskoler, TAMU og finansloven for 2020.