Topforhandler: Sammenbrud i OK18-forhandlingerne

SAMMENBRUD: Forhandlingerne om en ny overenkomst for de statsansatte er brudt sammen, oplyser de ansattes topforhandler, Flemming Vinther. Dermed er en storkonflikt rykket tættere på. 

Foto: /ritzau/Liselotte Sabroe
Cecilie Gormsen

Forhandlingerne mellem arbejdsgivere og lønmodtagere på det statslige område er brudt sammen.

Det oplyser Flemming Vinther, der er topforhandler for de 180.000 statsansatte.

”Vi har været meget klare i mælet om, hvad der skal til for at indgå en aftale: Danmark er heldigvis kommet ud af den økonomiske krise. Det skal statens ansatte også mærke, ligesom de accepterede smalle aftaler ved de sidste tre overenskomster under krisen,” siger Flemming Vinther i en pressemeddelelse og fortsætter:

”Derfor skal statens ansatte have mere i løn. Og den betalte spisepause skal sikres, efter Finansministeriet har skabt usikkerhed om den. Det har vi ikke set nogen vilje til fra arbejdsgiverne.”

Intet møde fredag
Parterne har forhandlet intenst i Finansministeriet i den seneste tid, og ifølge Flemming Vinther har de brugt de seneste seks døgn på at finde løsninger ved forhandlingsbordet. Parterne har dog ifølge Altingets oplysninger ikke mødtes fredag.

”Der er ingen grund til at gentage vores synspunkter, når arbejdsgiver ikke er villig til at komme dem i møde. Derfor har vi nu forladt forhandlingsbordet,” siger Flemming Vinther.

Rita Bundgaard, formand i HK Stat og en del af CFU’s forhandlingsudvalg, betegner situationen som alvorlig:

“Vi er kommet til et tidspunkt, hvor vi må sige, at nu har vi været omkring emnerne igen og igen og igen, og nu vil vi gerne se noget bevægelse fra ministerens side.”

Ser du det som et endeligt sammenbrud i forhandlingerne?

“Jeg ser det som en rigtig ærgerlig situation, vi er endt i. Jeg håber for alle statsansattes vedkommende, at ministeren besinder sig og inviterer os tilbage til forhandlingsbordet. Og det skal ikke bare være en tom invitation, men en invitation, hvor hun reelt er klar til at tale om det, vi har brugt døgn og uger på at line op,” siger Rita Bundgaard.

På onsdag – 28. februar – er der deadline for varsling af storkonflikt, og med fredagens sammenbrud er en konflikt rykket tættere på. Dette er dog ikke de statsansattes ønskescenarie, fastslår topforhandler Flemming Vinther.

”Hvis den var det, havde vi ikke brugt seks døgn og en rigtig lang optakt på at skabe mulighed for at indgå en aftale. Vores mål er stadig at få en god aftale, som sikrer en velfungerende statslig sektor med rimelige vilkår for de ansatte.”

Storkonflikt rykker tættere på
En storkonflikt vil kunne træde i kraft fra 1. april, og fagforeningerne er allerede begyndt at forberede sig på den situation.

"Vi har aftalt mellem alle organisationerne både på det statslige, det kommunale og det regionale område, at vi hver især skal være færdige med at finde de arbejdspladser, som vi vil varsle konflikt på, såfremt det ender med et strejkevarsel," siger Fagforbundet FOA's formand Dennis Kristensen ifølge Avisen.dk.

Læs også

Knasterne i forhandlingerne mellem arbejdsgiverne og de statsansatte lønmodtagere er fortsat lønnen for de statsansatte, den betalte frokostpause og lærernes arbejdstidsbestemmelser. Det er nemlig et krav fra de statsansatte, at lærerne får en arbejdstidsaftale i stedet for den lov, der blev indført efter lærer-lockouten i 2013.

”Vi kan ikke leve med den skævvridning af den danske model, som en lov om arbejdstid er udtryk for. Derfor skal lærerne selvfølgelig have en aftale om deres arbejdstid ligesom alle andre,” lyder det fra Flemming Vinther.

Og parterne står langt fra hinanden på helt centrale spørgsmål, mener Sara Vergo, der er formand for Djøf Offentlig, som repræsenterer knap 19.000 statsansatte. Blandt andet på rammen for lønstigninger. 

"Vi har ikke stillet ultimative krav om rammens størrelse. Det vil være dårlig forhandlingsstil. Men udspillet fra Sophie Løhde er alt, alt for lavt til, at vi på nogen måde kan acceptere det," siger Sara Vergo i en pressemeddelelse. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Vinther

Forhandlingschef, BUPL
soldat, zoneterapeut og butiksassistent

Rita Bundgaard

Formand, HK Stat, formand og chefforhandler, CFU, formand, OAO-Stat
diplomuddannelse i offentlig forvaltning

Sara Vergo

Formand for Djøf, næstformand for Akademikernes A-Kasse
cand.techn.soc. (Roskilde Uni. 2001)

0:000:00