Debat

Carlsbergfondet brygger på en bedre verden: Vi har et stort ansvar for verdensmålene

DEBAT: Fondsejede virksomheder skal nedbryde siloer, finansiere nye projekter og sætte aktører sammen. Og vi tager vores del af ansvaret for opnåelse af verdensmålene, skriver Flemming Besenbacher fra Carlsbergfondet.

Der er alvorligt brug for, at vi får skabt en mere bæredygtig verden, skriver den anerkendte fysiker og bestyrelsesformand for Carlsbergfondet, Flemming Besenbacher
Der er alvorligt brug for, at vi får skabt en mere bæredygtig verden, skriver den anerkendte fysiker og bestyrelsesformand for Carlsbergfondet, Flemming BesenbacherFoto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Maria Bierbaum Oehlenschläger
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Flemming Besenbacher
Bestyrelsesformand, Carlsbergfondet

25. september 2015 vedtog verdens regeringsledere på FN-topmødet i New York de 17 verdensmål.

Denne dagsorden er mere ambitiøs end nogensinde. Det er positivt, for der er alvorligt brug for, at vi får skabt en mere bæredygtig verden.

Tænk blot på, at hvis alle levede og forbrugte, som danskerne gør, har vi brug for ressourcer fra 3,6 jordkloder.

Fakta
Bidrag til debatten. Skriv til [email protected].

Derfor er det glædeligt, at verdensmålene er både tilstrækkeligt konkrete og vidtfavnende til, at alle samfundets aktører kan identificere sig med dem og dermed bidrage til at nå dem.

Verdensmål bryder siloer ned
Verdensmålenes brede agenda med fokus på for eksempel fattigdom, bæredygtigt forbrug og produktion, klimaændringer, rent drikkevand og uddannelse indgyder til, at vi bryder med snæversynet silotænkning. I stedet lægger de op til  gennem partnerskaber at fremme innovative, ansvarlige og bæredygtige løsninger, der forbedrer den måde, hvorpå vi producerer og forbruger.

De erhvervsdrivende fonde er generelt godt rustet til at agere som katalysatorer for transformative partnerskaber, der kan skabe systemmæssig og institutionel forandring ud over finansiel værdiskabelse.

Flemming Besenbacher
Bestyrelsesformand, Carlsbergfondet

I det danske samfund er en lang række virksomheder, offentlige institutioner og civilsamfundet allerede meget aktive i opfølgningen på verdensmålene. Af alle verdensmålene er nummer 17 måske det vigtigste.

For ved at etablere forpligtende nationale og internationale partnerskaber kan danske virksomheder skabe forretningsmuligheder, der kan være med til at bringe dem i front internationalt og opnå konkurrencefordele. Men det kræver ofte et tæt samspil med det offentlige og civilsamfundsaktører.

De tre P’er
De danske erhvervsdrivende fonde er også vigtige aktører i relation til implementeringen af verdensmålene.

Ikke mindst fordi de fondskontrollerede virksomheder i Danmark står for 8 procent af beskæftigelsen, 14 procent af omsætningen, 25 procent af eksporten og 60 procent af den danske forskningsindsats.

Fondsejerskabet garanterer en balance mellem det korte og lange sigte og skaber fokus på, hvad jeg ofte har omtalt som de 3 P’er: Profit, Purpose og Planet.

De fondsejede virksomheder skal selvfølgelig skabe profit, altså værdi for aktionærerne, ellers vil de ikke overleve. Men for de fondsejede virksomheder eksisterer der også et langsigtet ’purpose’, det vil sige, at de fortløbende spørger sig selv, hvorfor de eksisterer, og hvilken kultur, DNA og værdisæt virksomheden er bygget op omkring. Et stærkt funderet formål fungerer som en strategisk ledetråd for såvel fond, virksomhed og ansatte.

”Brewing for a better world today and tomorrow”
Bæredygtig produktion er højt prioriteret, og de fondsejede virksomheder medvirker således til gennem deres bæredygtighedsstrategier at leve op til Parisaftalens målsætning om at begrænse planetens temperaturstigning til 1,5 grader.  

Danmarks ældste erhvervsdrivende fond – og faktisk en af verdens ældste erhvervsdrivende fonde – er Carlsbergfondet, stiftet i 1876 af brygger J.C. Jacobsen. Carlsbergfondet har siden oprettelsen inspireret til dannelsen af en lang række andre erhvervsdrivende fonde.

Carlsbergs og Carlsbergfondets purpose betyder, at vi tager ansvar for at skabe en bedre verden under sloganet ”Brewing for a better world today and tomorrow”. Vi ønsker at give tilbage til samfundet både i regi af Carlsberg og Carlsbergfondet, og vi tager ansvar for opnåelsen af verdensmålene.

Samfundsnytte og impact-investeringer
Allerede år tilbage indførte Carlsbergfondet, hvis primære formål det er at støtte dansk grundforskning på højeste internationale niveau, begrebet ’Scientific Social Responsibility’.

Det betyder, at vi beder alle bevillingshavere forholde sig til den langsigtede samfundsnytte af deres forskning. Carlsbergfondet bevilger også midler til forskningsprojekter, der direkte fokuserer på de globale udfordringer.

Fondet har endvidere støttet det globale initiativ UNLEASH, som sidste år samlede 1000 visionære unge talenter fra hele verden i Danmark for at udvikle og diskutere innovative, gennemførlige og skalérbare løsninger, der kan bidrage til at indfri verdensmålene.

Endelig har Carlsbergfondet investeret 500 millioner kroner af sine frie midler i bæredygtige investeringsfonde inden for vand, energi og fødevarer, såkaldt impact investing.  

Fonde som katalysatorer for verdensmål
Ud over de mange specifikke tiltag, som den enkelte erhvervsdrivende fond kan tage inden for rammerne af fundatsen, er de erhvervsdrivende fonde generelt godt rustet til at agere som katalysatorer for transformative partnerskaber, der kan skabe systemmæssig og institutionel forandring ud over finansiel værdiskabelse.

Med deres stærkt funderede uafhængighed, finansielle ressourcer, agilitet, ekspertise, omfattende netværk og langsigtede udsyn kan de medvirke til at nedbryde siloer, bringe aktører sammen, der måske ellers ikke ville kunne finde fælles fodslag, samt støtte innovative tiltag, som har svært ved at blive realiseret andetsteds.

De erhvervsdrivende fonde har et stort ansvar at løfte i forhold til verdensmålene, og de er godt på vej.

Dokumentation

Debat om investeringer i verdensmål

Verdensmålene består af i alt 17 mål og 169 delmål, som sigter mod at løse klodens største problemer inden 2030.

I april debatterer vi på Altinget danske investeringer i verdensmål med fokus på mål 17 og delmål 17.5.

Mål 17: Partnerskaber for handling
Vi skal revitalisere det globale partnerskab for bæredygtig udvikling og styrke midlerne til at nå målene.

Delmål 17.5: Invester i de mindst udviklede lande
Vi skal gennemføre tiltag, der fremmer investeringer i de mindst udviklede lande.

Kilde: Verdens Bedste Nyheder


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Besenbacher

Formand for Aarhus Vand, Unleash og Tænketanken One/third, professor em., Aarhus Uni., fhv. formand for Carlsberg og Carlsbergfondet
cand.scient. (Aarhus Uni. 1978), dr.scient. (Aarhus Uni. 1994)

0:000:00