Debat

Mellemfolkeligt Samvirke til Socialdemokratiet: I glemmer arvesølvet

DEBAT: Socialdemokratiet glemmer deres egen historie, når arbejdstageres rettigheder ikke nævnes med et ord i deres Afrikaudspil, skriver Tim Whyte fra Mellemfolkeligt Samvirke.

Flere millioner er beskæftiget i tekstilindustrien i Bangladesh. Her protesterer tekstilarbejderne mod regeringens oplæg til minimumløn. 
Flere millioner er beskæftiget i tekstilindustrien i Bangladesh. Her protesterer tekstilarbejderne mod regeringens oplæg til minimumløn. Foto: Pavel Rahman/AP/Ritzau Scanpix
Maria Bierbaum Oehlenschläger
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Tim Whyte
Generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke

Lad os begynde med et tankeeksperiment: Vi skruer tiden 30 år tilbage.

Socialdemokraterne lancerer et stort, ambitiøst udviklingspolitisk udspil. Målet er at skabe udvikling i afrikanske lande og dermed sikre, at afrikanske borgere i højere grad ser en fremtid i deres eget land.

Kan du forestille dig, at udspillet ville blive lanceret uden at nævne ordet arbejdstagerrettigheder én enkelt gang. Nej, vel?

Udfordringen er, at der – helt bogstaveligt – er en verden til forskel på, hvem der får noget ud af disse investeringer, og om der kommer gode anstændige jobs til unge ud af det.

Tim Whyte
Generalsekretær, Mellemfolkeligt Samvirke

Arbejdstagerrettigheder vil have været en helt central del af fortællingen og løsningen. Hvordan sikrer vi, at mennesker i verdens fattigste lande har mulighed for gode jobs til en ordentlig løn?

Socialdemokratiets blinde vinkel  
Det er helt fraværende i udspillet. Og det er en blind vinkel hos Socialdemokraterne – ligesom det er hos mange andre, der forholder sig til bistand i dag. Det er ikke, fordi arbejdsmarkedet i udviklingslande er blevet mindre relevant i mellemtiden.

Ungdomsbefolkningen i afrikanske lande er enorm; det samme er arbejdsløsheden. Og læg dertil, at Verdensbanken advarer om, at to tredjedele af alle jobs i Afrika kan forsvinde på grund af automatisering i de kommende år.

Derfor taler mange om, at nøglen til udvikling er at sikre arbejde til unge i afrikanske lande. Men løsningerne, der kommer på bordet, er konsekvent investeringer fra den private sektor. 

Udfordringen er, at der – helt bogstaveligt – er en verden til forskel på, hvem der får noget ud af disse investeringer, og om der kommer gode, anstændige jobs til unge ud af det.

Lønskandale i Bangladesh
Jeg har selv arbejdet i Bangladesh i mange år, hvor man taler om tekstilindustrien som et mirakel, der skal glimte videre i Afrika.

Tekstilindustrien fik cirka fire millioner primært unge kvinder i arbejde, og det er et mirakel. Men det er på mange måder også en skandale, fordi meget få af de unge kvinder får en løn, som de kan leve af.

Og mulighederne for, at de mennesker, der syr vores tøj, kan organisere sig og sikre, at de får en fair andel af det beløb, som forbrugere i Danmark betaler for tøjet, har vi på ingen måder løst endnu.

I det hele taget er det en udfordring, at alt for mange ser på investeringer adskilt fra den sammenhæng, de indgår i og er afhængige af – altså skat, handelsaftaler, korruption, grundlæggende rettigheder og retssamfund og ja, arbejdstagerrettigheder.

Socialdemokraternes nye udspil skal have ros for at tage fat i for eksempel skat, handel og indførelse af nye og ekstra finansieringskilder – eksempelvis transaktionsskat. Men det er overraskende, at spørgsmålet om arbejdstagerrettigheder er udeladt. Styrkelsen af arbejdstagerrettigheder hører ikke fortiden til. Tværtimod.

Se på jeres egen historie
Hvis Socialdemokraterne vil skabe bæredygtig udvikling i afrikanske lande, så skal partiet tænke mere langsigtet. Og de skal kigge tilbage på deres egen historie og se, hvordan de har været med til at skabe velstand og udvikling i Danmark.

I Danmark er Socialdemokratiet bygget op omkring tanken om ordentlige job til en ordentlig løn. For alternativet var og er kaos.

Derfor undrer det mig, at den kongstanke er så fraværende i udspillet. Vi kan ikke sikre en bæredygtig udvikling i afrikanske lande uden at forholde os til netop dette.

For hvis vi ikke sikrer en løn til mennesker, de kan leve af, så er vejen banet for social usikkerhed og samfund, der bliver undermineret af ulighed. Det vil føre til mere migration. Og det er vel lige præcis det, som Socialdemokraterne gerne vil hindre.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tim Whyte

Generalsekretær, Mellemfolkeligt Samvirke
BA i kolonihistorie (Wesleyan University, USA 1998), fagjournalist (Danmarks Journalisthøjskole 2005)

0:000:00