Ny debat: Kan vi få mere bistand for pengene?

DEBAT: Bjørn Lomborg vil med et nyt pilotprojekt firedoble effekten af den danske udviklingsbistand. Men kan det overhovedet lade sig gøre at få mere ud af bistanden, end vi gør i forvejen? Og hvordan skal man i så fald måle gevinsten? Det sætter Altinget fokus på i en ny debat.

Spørgsmålet om finansiering har længe fyldt meget i udviklingsdebatten.

For hvor meget Danmark bør give i udviklingsbistand, og hvad pengene skal gå til, er naturligvis helt afgørende spørgsmål, der sætter rammerne for det danske udviklingsarbejde.

Argumentet, man ofte hører, er, at behovet for flere midler er stort. Eksempelvis mangler der ifølge FN alene i udviklingslandene 16 billioner kroner om året i øgede investeringer, hvis verdensmålene skal indfries.

Men har vi i iveren for at diskutere procenter af BNI glemt at spørge, hvad vi får for pengene?

Cost-benefit bistand
Dansk Folkeparti har i finanslovsforhandlingerne kæmpet for at få støtte til et nyt pilotprojekt, som Bjørn Lomborg har taget initiativ til, og som har til formål at firedoble effekten af dansk udviklingsbistand. Projektet tabte første slag om at komme på finansloven, men DF vil kæmpe videre for at finde midlerne på anden vis. 

"Jeg stopper ikke med at kæmpe for det her projekt. Det er så vigtigt, at det ikke er afhængigt af, om det lige får en bevilling på finansloven," siger udviklingsordfører Claus Kvist Hansen (DF) til Altinget

På den baggrund vil Altinget udvikling rejse debatten om, hvordan vi får mest ud af udviklingsmidlerne.

For er det så ligetil at firedoble effekten af den danske bistand, som Lomborg foreslår? Og er kroner og øre overhovedet den rette målestok for effekten af dansk udviklingshjælp? 

Det er spørgsmål som disse, der danner udgangspunktet for debatten, der løber over jul, og som har deltagelse af nedenstående debatpanel.

Mød debattørerne her:

Bjørn Lomborg Bjørn Lomborg, president, Copenhagen Consensus Center.

 

 

 

Birgitte Qvist-Sørensen Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær, Folkekirkens Nødhjælp.

 

 

 

Christian Friis Bach Christian Friis Bach, generalsekretær, Dansk Flygtningehjælp.

 

 

 

Christian Juhl Christian Juhl, udviklingsordfører, Enhedslisten.

 

 

 

Claus Kvist Hansen Claus Kvist Hansen, udviklingsrodfører, Dansk Folkeparti.

 

 

 

Lars Engberg-Pedersen Lars Engberg-Pedersen, Seniorforsker, Diis.

 

 

 

Tim Whyte Tim Whyte, generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke

 

 

------------------

Den ovenstående liste over debattører er foreløbig, og der kan derfor forekomme ændringer og tilføjelser.

Forrige artikel "Vi vil virke på kanten, hvor kunst og kultur kan gøre en forskel" Næste artikel Her er den nye formand for Globalt Fokus Her er den nye formand for Globalt Fokus