Debat

Oxfam Ibis til Socialdemokratiet: Her er det mirakelmiddel, I søger

DEBAT: God uddannelse bør være topprioritet i Socialdemokratiets Marshallplan, hvis vi vil sikre, at børn ikke ender i fattigdom, at bønder overkommer klimaforandringer, og at befolkningstilvæksten bremses. Det er rådet fra Mie Roesdahl, generalsekretær i Oxfam Ibis.

SELV TAK: Socialdemokratiet har identificeret de største problemer for det afrikanske kontinent. Mie Roesdahl fra Oxfam Ibis peger på en universel løsning. <br>
SELV TAK: Socialdemokratiet har identificeret de største problemer for det afrikanske kontinent. Mie Roesdahl fra Oxfam Ibis peger på en universel løsning.
Foto: /Ritzau/Ditte Bjerregaard
Maria Bierbaum Oehlenschläger
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mie Roesdahl
Generalsekretær, Oxfam Ibis

Ulighed, klimaforandringer og befolkningstilvækst. Det er de tre problemer, som Socialdemokratiet udpeger som de største i deres udspil til en Marshallplan for Afrika. Det er en stor mundfuld at gabe over. Men heldigvis findes der et middel, der kan bekæmpe alle tre udfordringer på én gang: Uddannelse!

Globalt er der lige nu 123 millioner børn, der ikke går i skole, og den største andel af dem bor i Afrika syd for Sahara. Så i Oxfam Ibis hilser vi naturligvis Socialdemokratiets tanker om Marshallplanen velkommen.

Men det er hele Afrika, der skal løftes i forhold til uddannelse – ikke kun de berømte nærområder. Og det er den langsigtede indsats, der tæller, hvis vi skal skabe bæredygtige forandringer.

Hvis alle mennesker gennemførte 9. klasse, ville det løfte mere end 420 millioner mennesker ud af fattigdom. Dermed ville den globale fattigdom blive halveret.

Mie Roesdahl
Generalsekretær, Oxfam Ibis

Forandringer, som peger mod en mere fredelig og sikker verden, hvor kurver for antallet af flygtninge og migranter ikke er i stigning, men hvor mennesker har muligheder for at leve et værdigt liv også i deres hjemland.

Her er, hvordan uddannelse kan bidrage til at løse de største problemer i Afrika.

Uddannelse er et slag imod ulighed
En af de mest effektive måder at sørge for, at et barn ikke ender i sult og fattigdom, er ved at sikre adgang til en god uddannelse. For hvert ekstra år, en dreng har gået i skole, stiger hans livsindkomst med ti procent – hvis det handler om piger, er vi helt oppe på 20 procent.

Uddannelse giver det enkelte menneske mulighed for at tage skæbnen i egen hånd og kæmpe sig ud af fattigdom. Og samtidig øges væksten i hele samfundet.

Så hvis alle mennesker gennemførte 9. klasse, ville det løfte mere end 420 millioner mennesker ud af fattigdom, og dermed ville den globale fattigdom blive halveret. Et kæmpe slag imod uligheden.

Uddannelse gør bønder tilpasningsdygtige
Klimaforandringerne er ikke et dystopisk fremtidsscenarium – de er lige nu og her, og de skaber enorme problemer for verdens fattigste. Igen er uddannelse afgørende.

Viden sætter folk i stand til at bruge ressourcer som for eksempel vand på en bæredygtig måde, og viden er altafgørende for, at folk kan tilpasse sig nye leveforhold.

Et studie fra Etiopien viser for eksempel, at seks års uddannelse forbedrede bøndernes evne til at tilpasse sig klimaforandringer via nye dyrkningsmetoder med 20 procent.

Uddannelse bremser befolkningsvækst
Afrikas befolkning vil vokse til dobbelt størrelse fra nu af og frem imod 2050. Hvis alle disse unge ikke får uddannelse og job, vil det skabe enorme frustrationer og håbløshed, som igen vil danne grobund for konflikter og sende flere mennesker på flugt.

Uddannelse kan sikre, at de får mulighed for at bidrage til deres egne samfund. Tænk på, hvad en milliard ingeniører, tømrere og sygeplejersker kunne gøre for Afrika!

Derudover er det også værd at bemærke, at især pigers uddannelse er afgørende for, hvor mange børn familierne får. I Ghana får kvinder med 12 års skolegang to-tre børn, mens deres medsøstre med fire års uddannelse får fem. De piger, der aldrig kom i skole, får seks.

Sådan er det overalt i verden: Jo længere uddannelse en kvinde har, desto færre børn får hun. Hun får mulighed for at vælge selv. Forskning fra Verdensbanken anslår, at vi kan begrænse befolkningstilvæksten i Afrika med 600 millioner mennesker frem mod 2050, hvis vi investerer i at forbedre uddannelsessystemerne markant.

Uddannelse driver forandringer
Når vi sender fattige børn i skole, er vi med til at fremme alle de andre verdensmål. Vi mindsker fattigdom, fremmer ligestilling, forebygger konflikter og skaber vækst og udvikling.

Og dermed kan vi vende den stigende kurve for antal flygtninge i verden, der nu har nået over 65 millioner. Noget, som alle – inklusiv Socialdemokratiet – taler så meget om i denne tid.

Hvis vi skal skabe en sikker fremtid for vores egne børn her i Vesten og ikke kun fokusere på at løse problemerne på den korte bane, så er vi simpelthen nødt til at investere i uddannelse i hele Afrika. For fattige mennesker rundt omkring i landene. For kontinentet som helhed. Og også for os selv her i Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mie Roesdahl

Grundlægger, Conducive Space for Peace, fhv. generalsekretær, Oxfam IBIS
Cand.scient.soc. i udviklingsstudier og post-kandidat studier i konflikt, menneskerettigheder og fredsopbygning

0:000:00