Debat

Røde Kors: Adgang til sundhed giver modstandsdygtige befolkninger

DEBAT: Vi har brug for et bedre sundhedsmæssigt beredskab lokalt for at kunne imødegå fremtidige sundheds – og humanitære kriser. En langsigtet investering i sundhed bør blive del af Danmarks nye udviklingspolitiske strategi, skriver Anders Ladekarl. 

Pandemier presser sundhedssystemer i verdens mindst ressourcestærke samfund helt i bund – det er en kendsgerning, vi må forholde os til, skriver Anders Ladekarl. 
Pandemier presser sundhedssystemer i verdens mindst ressourcestærke samfund helt i bund – det er en kendsgerning, vi må forholde os til, skriver Anders Ladekarl. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anders Ladekarl
Generalsekretær, Røde Kors 

Forestil dig, at din gravide kone ikke kan få den forundersøgelse, som skal fortælle jer, at alt er i orden og forebygge komplikationer.

At du som mor til et 5-årigt barn med hoste og feber ikke kan få tjekket, om der er en lungebetændelse på spil.

Eller at din ældre far, der i mange år har døjet med for højt blodtryk, ikke kan blive tilset og modtage den rådgivning og behandling, han har behov for.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Svagt sundhedsvæsen bliver yderligere svækket 
Det er virkeligheden mange steder i verden og i de fleste lande i Afrika.

Her er sundhedsvæsenet svagt på grund af manglende investeringer eller ødelagt på grund af konflikt eller voldsomme klimarelaterede katastrofer, og der er akut mangel på kvalificeret sundhedspersonale.

Langsigtede investeringer i adgang til sundhedsydelser har længe været nedprioriteret i Danmarks bistandsprioriteter.  

Anders Ladekarl
Generalsekretær, Røde Kors 

I det konfliktramte Mali vurderes det for eksempel, at 93 procent af alle sundhedsfaciliteter er ødelagt.

Så kom covid-19; en pandemi, vi endnu ikke kender det fulde omfang af.

Og med covid-19 blev adgangen til helt basale sundhedsydelser, forebyggelse og behandling yderligere udfordret, fordi de eksisterende ressourcer i de allerede underprioriterede afrikanske sundhedssystemer prioriteres ind i epidemi-indsatsen.

Nødvendigt, men dårligt nyt, hvis du lever med HIV, har tuberkulose, diabetes, er over 60 eller er gravid.

For migranter, flygtninge eller internt fordrevne, som på grund af deres levevilkår er ekstra sårbare overfor både smitsomme og ikke-smitsomme sygdomme er situationen endnu værre.

Langsigtede konsekvenser 
Og konsekvenserne vil oftest have omfattende betydning for sundheden langt ud i fremtiden.

Pandemier presser sundhedssystemer i verdens mindst ressourcestærke samfund helt i bund – det er en kendsgerning, vi må forholde os til.

Allerede under Ebola udbruddet i Afrika i 2014 til 2015 så vi de negative følgevirkninger, da antallet af dødsfald på grund af sygdomme som mæslinger, malaria og svangerskabsforgiftning – der ellers alle kan forebygges eller behandles – steg dramatisk.

Det vil være naivt at tro, at vi ikke skulle kunne opleve de samme følgevirkninger af covid-19 blandt udsatte grupper, der allerede står overfor enorme udfordringer både sundhedsmæssigt og økonomisk.

Læs også

Men sådan behøver det ikke at være.

Vi kan og skal lære af vores erfaringer og sikre fortsat adgang til forebyggelse, behandling samt sikre forsyning af medicin og sundhedspersonale for både fysisk og psykisk sygdom for lokalbefolkningen; uanset om vi bliver ramt af en pandemi, en oversvømmelse eller en græshoppesværm.

Genopbygning for at sikre fremtiden
Langsigtede investeringer i adgang til sundhedsydelser har længe været nedprioriteret i Danmarks bistandsprioriteter.

Udmeldinger om at ændre, det kan vi i Røde Kors kun bifalde.

(Gen)opbygning af stærkere lokal sundhedskapacitet og sundhedssystemer bør være øverst på den udviklingspolitiske dagsorden; ikke bare i Afrika, men verden over, hvor mennesker er ramt af konflikt, klimakatastrofer og fordrivelse.

Vi har helt enkelt brug for et bedre sundhedsmæssigt beredskab lokalt for at kunne imødegå fremtidige sundheds – og humanitære kriser.

Det handler ikke kun om at afværge sygdom, men om at bidrage til sundere befolkninger, som kan få en uddannelse, gå på arbejde og bidrage til samfundet – og som er mere modstandsdygtige overfor nye kriser.

En massiv og langsigtet investering i sundhed bør derfor blive en del af Danmarks nye humanitære og udviklingspolitiske strategi.

Så vi kan være parate, når katastrofen rammer.

Dokumentation

Temadebat: Hvad bør coronakrisen betyde for Danmarks næste udviklingsstrategi?

Da regeringen og dens støttepartier efter folketingsvalget sidste forår blev enige om retningen for det nye fælles projekt i det såkaldte forståelsespapir, var det med løftet om at udarbejde en “ny udviklingspolitisk strategi, hvor øget klimabistand står centralt”. 

Men over de seneste måneder har covid-19-pandemien ændret verden ganske dramatisk herunder selvfølgelig også i de lande og regioner, hvor Danmarks bistandsarbejde foregår. 

Global vækst er erstattet af recession, og i udviklingslandene er der udsigt til store sult- og beskæftigelseskriser.

Samtidig har lukkede grænser og andre hensyn til pandemiens spredning ændret nødhjælpsarbejdernes grundlæggende arbejdsvilkår og sat flere danske udviklingsprojekter midlertidigt i stå. 

Derfor spørger Altinget nu et panel af centrale aktører, eksperter og politikere, hvordan de tror og håber, at coronakrisen kommer til at påvirke det danske udviklingsarbejde over de kommende år.

Hvordan skal den nye udviklingspolitiske strategi afspejle den nye virkelighed? Hvordan ændrer støttebehovet sig i udviklingslandende? Hvor og hvordan kan Danmark gøre den største forskel? Og hvordan finder man balancen mellem håndtering af klimakrisen og de nye udfordringer, som covid-19 skaber? 

Panelet består af:

  • Anne Sophie Callesen (RV), udviklingsordfører
  • Katarina Ammitzbøll (K), udviklingsordfører
  • Christian Juhl (EL), udviklingsordfører
  • Rasmus Stuhr Jakobsen, generalsekretær i Care Danmark
  • Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirksens Nødhjælp
  • Kristian Weise, generalsekretær i Oxam Ibis
  • Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors
  • Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær i Red Barnet
  • Bo Øknsnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden
  • Lars Engberg-Pedersen, seniorforsker ved DIIS
  • Anne Mette Kjær, professor ved Aarhus Universitet og formand for Udviklingspolitisk Råd
  • Marie Gad, chef for global udvikling og bæredygtighed i Dansk Industri 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Ladekarl

Generalsekretær, Dansk Røde Kors
cand.polit. (Københavns Uni. 1989), ba.mag. i historie (Aarhus Uni. 1984)

0:000:00