Røde Kors: Adgang til sundhed giver modstandsdygtige befolkninger

DEBAT: Vi har brug for et bedre sundhedsmæssigt beredskab lokalt for at kunne imødegå fremtidige sundheds – og humanitære kriser. En langsigtet investering i sundhed bør blive del af Danmarks nye udviklingspolitiske strategi, skriver Anders Ladekarl. 

Af Anders Ladekarl
Generalsekretær, Røde Kors 

Forestil dig, at din gravide kone ikke kan få den forundersøgelse, som skal fortælle jer, at alt er i orden og forebygge komplikationer.

At du som mor til et 5-årigt barn med hoste og feber ikke kan få tjekket, om der er en lungebetændelse på spil.

Eller at din ældre far, der i mange år har døjet med for højt blodtryk, ikke kan blive tilset og modtage den rådgivning og behandling, han har behov for.

Svagt sundhedsvæsen bliver yderligere svækket 
Det er virkeligheden mange steder i verden og i de fleste lande i Afrika.

Her er sundhedsvæsenet svagt på grund af manglende investeringer eller ødelagt på grund af konflikt eller voldsomme klimarelaterede katastrofer, og der er akut mangel på kvalificeret sundhedspersonale.

I det konfliktramte Mali vurderes det for eksempel, at 93 procent af alle sundhedsfaciliteter er ødelagt.

Så kom covid-19; en pandemi, vi endnu ikke kender det fulde omfang af.

Og med covid-19 blev adgangen til helt basale sundhedsydelser, forebyggelse og behandling yderligere udfordret, fordi de eksisterende ressourcer i de allerede underprioriterede afrikanske sundhedssystemer prioriteres ind i epidemi-indsatsen.

Nødvendigt, men dårligt nyt, hvis du lever med HIV, har tuberkulose, diabetes, er over 60 eller er gravid.

For migranter, flygtninge eller internt fordrevne, som på grund af deres levevilkår er ekstra sårbare overfor både smitsomme og ikke-smitsomme sygdomme er situationen endnu værre.

Langsigtede konsekvenser 
Og konsekvenserne vil oftest have omfattende betydning for sundheden langt ud i fremtiden.

Pandemier presser sundhedssystemer i verdens mindst ressourcestærke samfund helt i bund – det er en kendsgerning, vi må forholde os til.

Allerede under Ebola udbruddet i Afrika i 2014 til 2015 så vi de negative følgevirkninger, da antallet af dødsfald på grund af sygdomme som mæslinger, malaria og svangerskabsforgiftning – der ellers alle kan forebygges eller behandles – steg dramatisk.

Det vil være naivt at tro, at vi ikke skulle kunne opleve de samme følgevirkninger af covid-19 blandt udsatte grupper, der allerede står overfor enorme udfordringer både sundhedsmæssigt og økonomisk.

Men sådan behøver det ikke at være.

Vi kan og skal lære af vores erfaringer og sikre fortsat adgang til forebyggelse, behandling samt sikre forsyning af medicin og sundhedspersonale for både fysisk og psykisk sygdom for lokalbefolkningen; uanset om vi bliver ramt af en pandemi, en oversvømmelse eller en græshoppesværm.

Genopbygning for at sikre fremtiden
Langsigtede investeringer i adgang til sundhedsydelser har længe været nedprioriteret i Danmarks bistandsprioriteter.

Udmeldinger om at ændre, det kan vi i Røde Kors kun bifalde.

(Gen)opbygning af stærkere lokal sundhedskapacitet og sundhedssystemer bør være øverst på den udviklingspolitiske dagsorden; ikke bare i Afrika, men verden over, hvor mennesker er ramt af konflikt, klimakatastrofer og fordrivelse.

Vi har helt enkelt brug for et bedre sundhedsmæssigt beredskab lokalt for at kunne imødegå fremtidige sundheds – og humanitære kriser.

Det handler ikke kun om at afværge sygdom, men om at bidrage til sundere befolkninger, som kan få en uddannelse, gå på arbejde og bidrage til samfundet – og som er mere modstandsdygtige overfor nye kriser.

En massiv og langsigtet investering i sundhed bør derfor blive en del af Danmarks nye humanitære og udviklingspolitiske strategi.

Så vi kan være parate, når katastrofen rammer.

Forrige artikel Folkekirkens Nødhjælp: Coronakrisen kræver grønnere udviklingsstrategi Folkekirkens Nødhjælp: Coronakrisen kræver grønnere udviklingsstrategi Næste artikel Dansk Industri: Ny strategi skal skabe ordentlige jobs til unge i Afrika Dansk Industri: Ny strategi skal skabe ordentlige jobs til unge i Afrika