Debat

Tørnæs: Samarbejde med erhvervslivet har intet at gøre med kommercialisering

REPLIK: Med vedtagelsen af verdensmålene blev erhvervslivets rolle i udviklingshjælpen slået fast, og verdensmålene signalerer således et paradigmeskifte – og det har intet at gøre med en kommercialisering af udviklingsbistand. Tværtimod, skriver udviklingsministeren til Martin Marcussen.

Jeg betragter det private erhvervslivs engagement i verdensmålene som investering i vores fælles fremtid, skriver Ulla Tørnæs.
Jeg betragter det private erhvervslivs engagement i verdensmålene som investering i vores fælles fremtid, skriver Ulla Tørnæs.Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ulla Tørnæs (V)
Udviklingsminister

Jeg er glad for, at Martin Marcussen har fået øje på samarbejdet med den private sektor i udmøntningen af udviklingspolitikken. Samarbejdet er både en succeshistorie og en nødvendighed – men det har ikke noget at gøre med kommercialisering af udviklingsbistanden. Tværtimod.

Jeg betragter det private erhvervslivs engagement i verdensmålene som investering i vores fælles fremtid og noget, der kun kan bifaldes.

Uden private investeringer og løsninger får vi ikke skabt bæredygtig udvikling, vækst og beskæftigelse. Det gælder globalt og i særlig grad i verdens fattigste lande. Og det er i vores alles interesse, at der skabes vækst i udviklingslandene. Det er en nødvendighed for at udrydde fattigdom og give unge mennesker perspektiver for fremtiden. På den måde kan vi fremme stabilitet og modvirke ureguleret migration og radikalisering.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Dansk erhvervsliv har i årtier været repræsenteret i forskellige råd og udvalg, der rådgiver om udviklingspolitikken og større satsninger og programmer.

Ulla Tørnæs (V)
Udviklingsminister

Et paradigmeskifte
Med vedtagelsen af de 17 verdensmål i FN i 2015 blev vigtigheden af den private sektors centrale rolle slået fast, og det har for alvor sat skub i udviklingen. Verdensmålene signalerer derfor et paradigmeskifte i udviklingssamarbejdet. Et endeligt brud med at se udvikling som en opgave, der kun kræver udviklingsbistand.

Derfor går Danmark forrest internationalt med innovative offentlige-private partnerskaber – og vi skal blive ved med at søge nye og bedre modeller for, hvordan det offentlig-private samarbejde kan se ud. Vi gør det for at mobilisere private investeringer og for at bringe bæredygtige danske løsninger i spil til gavn for verden og for Danmark.

Med vedtagelsen af de 17 verdensmål i FN i 2015 blev vigtigheden af den private sektors centrale rolle slået fast.

Ulla Tørnæs (V)
Udviklingsminister

Læs også

I juni i år lancerede vi Verdensmålsfonden, der skal investere i verdensmålene. Vi forventer, at fonden vil kunne generere investeringer på op til 30 milliarder kroner inden 2022. Sideløbende arbejder vi med bredere partnerskaber med virksomheder og ikkekommercielle aktører, der gennem markedsdrevne, bæredygtige løsninger sammen bidrager til at indfri verdensmålene.

Erhvervslivet skal høres
Lad mig slå fast, at selvom det offentlig-private samarbejde med paradigmeskiftet er blevet endnu tydeligere, er det ikke nyt, at vi samarbejder med erhvervslivet. Dansk erhvervsliv har i årtier været repræsenteret i forskellige råd og udvalg, der rådgiver om udviklingspolitikken og større satsninger og programmer. Det ville være helt ude af trit, hvis erhvervslivet ikke blev hørt.

Lad mig også slå fast, at når Danmark vedholdende leverer udviklingsbistand i verdensklasse, skyldes det ikke mindst samarbejdet med mange relevante aktører, herunder også erhvervslivet.

Business-casen for bæredygtighed bliver stadigt stærkere, og frem mod 2030 vil efterspørgslen kun vokse. Derfor glæder det mig at se så mange engagerede danske virksomheder i front – og jeg ser frem til det fortsatte samarbejde omkring indfrielsen af verdensmålene i udviklingslandene. Til gavn for vækst- og udviklingslandene og til gavn for Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulla Tørnæs

Kandidat til Europa-Parlamentet (V), Formand, Den Sociale Investeringsfond, Danida Fellowship Centre, bestyrelsesmedlem, professionshøjskole UC-Syd
exam.art. i fransk (Odense Uni. 1984), ED i fransk (Handelshøjskolen i København 1988), Bestyrelsesuddannelse CBS

0:000:00