Debat

Professor: Nedsat tid kan få halvdelen af seniorer til at blive længere på arbejdsmarkedet

Bedre balance mellem arbejde og fritid, et styrket arbejdsmiljø og til dels flere kroner på lønkontoen hver måned  kan få seniorerne til at blive nogle flere år på arbejdsmarkedet, skriver Lars Louis Andersen. 

Hvis arbejdet var mindre fysisk og psykisk anstrengende, 28 procent arbejde længere end oprindeligt planlagt, skriver Lars Louis Andersen.
Hvis arbejdet var mindre fysisk og psykisk anstrengende, 28 procent arbejde længere end oprindeligt planlagt, skriver Lars Louis Andersen.Foto: Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix
Lars Louis Andersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er ingen tvivl om, at Danmark står over for en demografisk udfordring. Vi bliver ældre og ældre. Og færre skal forsørge flere og flere.

Så hvordan sikrer vi, at vi har nok hænder til at passe hinanden? Om 10 år - og om 50 år?

En stigende folkepensionsalder kombineret med økonomiske incitamenter såsom fradrag og skattefordele fylder det meste, når politikere og meningsdannere vil løse udfordringerne med den manglende arbejdskraft.

Temadebat

Hvordan får vi flere seniorer til at blive på arbejdsmarkedet?

I fremtiden vil Danmark mangle tusindvis afhænder på arbejdsmarkedet. Senere tilbagetrækning er én måde, vi kan skaffe mere personale her og nu, men hvad skal der til for, at flere seniorer bliver længere på arbejdsmarkedet? 

Om Altingets temadebatter:

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Altinget bringer kun debatindlæg, som udelukkende er skrevet til Altinget.

Vil du bidrage til debatten? Skriv til [email protected] for at høre om mulighederne.

Men man kan også stille spørgsmålet, om der er andet, vi kan gøre? Er der andre måder, hvorpå vi kan sikre, at seniorerne bliver længere tid på arbejdsmarkedet?

Det har vi undersøgt i forskningsprojektet SeniorArbejdsLiv, hvor blandt andet 12.000 beskæftigede +50-årige har deltaget. Resultaterne peger på mange muligheder, der kan forlænge arbejdslivet på en værdig og sund måde:

For ja, det er ganske rigtigt, at økonomiske virkemidler får flere til at arbejde længere. Næsten hver fjerde af de +50-årige kunne sagtens forestille sig at arbejde længere end oprindeligt planlagt, hvis det økonomisk bedre kan betale sig. Det gælder både for dem, der arbejder på kontor, med mennesker og med produktion.

Det handler ikke kun om penge

De +50-årige peger dog også på en lang række andre ting, der kan være endnu vigtigere end lønnen i sig selv. Et godt arbejdsmiljø kan få mange til at tage nogle flere år på arbejdet. Faktisk ville mere end hver fjerde arbejde længere end oprindeligt planlagt, hvis arbejdet var mindre fysisk og/eller psykisk anstrengende.

Og ud over de samfundsøkonomiske gevinster, ligger der en stor værdighed i, at man som menneske selv træffer valget om at arbejde til en højere alder

Lars Louis Andersen
Professor, Nationalt Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Forskellen bliver markant, når man opdeler på jobfunktion. Hvis arbejdet ikke var så fysisk anstrengende, ville mere end hver tredje af dem, der arbejder med produktion og mere end hver fjerde af dem, der arbejder med mennesker blive i længere tid på arbejdet.

En målrettet og vedvarende arbejdsmiljøindsats kan derfor være med til at sørge for, at flere kan holde til – og har lyst til – at arbejde til en højere alder. Og ud over de samfundsøkonomiske gevinster, ligger der en stor værdighed i, at man som menneske selv træffer valget om at arbejde til en højere alder.

De fleste mennesker kan grundlæggende godt lide deres arbejde. Det er ikke kun en indtægtskilde, men også deres identitet og kilde til socialt samvær. Mange vil dog gerne nå at lave andre ting i livet end arbejde. En bedre balance mellem arbejde og fritid – eks. i form af flere seniordage, længere ferier, bedre tilrettelagt arbejdstid, og nedsat tid ville derfor kunne få rigtig mange til at blive på arbejdsmarkedet.

Faktisk ville omkring halvdelen af alle seniorer blive længere tid på arbejdsmarkedet, hvis de fik mulighed for nedsat tid

Som virksomhed er det en langtidsinvestering at forbedre arbejdsmiljøet

Lars Louis Andersen
Professor, Nationalt Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Hvad kan arbejdspladsen gøre? 

Det går rigtig godt med seniorerne på arbejdsmarkedet. Beskæftigelsen blandt seniorer er steget markant siden 2008, og de bliver både længere og længere på arbejdsmarkedet og klarer sig bedre.

Og det er rigtig godt.

Men alligevel viser forskningen, at der er meget mere værdi og arbejdskraft at hente i et forbedret arbejdsmiljø.

Så derfor: Lyt til medarbejderne. Hvor trykker skoen? Er det fysiske arbejde for tungt? Findes der tilstrækkelige teknologiske hjælpemidler til løftearbejde? Og hvad med det psykiske arbejdsmiljø? Bliver medarbejderne inddraget og hørt? Bliver de anerkendt for den indsats, de lægger i arbejdet? Har de mulighed for at udvikle sig gennem arbejdet?

Som virksomhed er det en langtidsinvestering at forbedre arbejdsmiljøet. Hvis medarbejderne bliver i flere år på den lange bane, er der potentielt set vundet meget i sidste ende ved at give dem mere fleksibilitet eller lade dem gå ned i tid her og nu.

Samlet set skal der sættes ind på flere fronter, hvis flere skal kunne holde til – og have lyst til – at arbejde i flere år. Nøglen ligger i en afbalanceret kombination af bedre arbejdsmiljø, bedre balance mellem arbejde og fritid og en større økonomisk genvist.

Så bliver vi et rigere samfund. Og ikke kun økonomisk, men også i forhold til at sikre et mere værdigt arbejdsmarked.   

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Louis Andersen

Professor, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, adjungeret Professor, Aalborg Universitet
cand.scient., ph.d. (Københavns Uni. 2008)

0:000:00