Debat

V: Politikere og ledere skal se værdien af det grå guld

DEBAT: For at have seniorer længere på arbejdsmarkedet skal vi forbedre mulighederne for dem. Vi skal udnytte erfaringerne i seniorarbejdsstyrken, skriver Venstres beskæftigelsesordfører.

Dialog, fleksibilitet og regelforenklingen er midler til at nå målet om flere seniorer på arbejdsmarkedet, skriver beskæftigelsesordfører Hans Andersen (V).
Dialog, fleksibilitet og regelforenklingen er midler til at nå målet om flere seniorer på arbejdsmarkedet, skriver beskæftigelsesordfører Hans Andersen (V).Foto: Ukendt fotograf/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Hans Andersen (V)
Beskæftigelsesordfører

I Danmark har vi en ældrestyrke og ikke en ældrebyrde. Seniorerne besidder erfaring og knowhow, som ofte er uvurderlig i en virksomhed eller anden institution – de er en styrke og vitterligt det grå guld.

Henrik Bach Mortensen, direktør i Ledernes Hovedorganisation og medlem af seniortænketanken, skrev i sit indlægAltingets temadebat, at "dobbelt så mange ledere mener, at medarbejdere over 60 år er en bedre arbejdskraft end yngre medarbejdere".

Det må vi ganske enkelt ikke kimse af. Samtidig vurderer ældre generelt sig selv til at have et fremragende helbred, så der er intet til hinder for, at de ældre skal fortsætte arbejdslivet efter de 60 år.

Det er jo slet ikke holdbart, hvis vi vil have flere til at udskyde interessetimerne med børnebørnene.

Hans Andersen (V)
Beskæftigelsesordfører

Blandt andet derfor skal vi sikre, at mulighederne for seniorer bliver forbedret, så vi i højere grad udnytter erfaringerne og potentialet i den stigende seniorarbejdsstyrke.

Ambitionen i Venstre er klart at øge incitamentet til at arbejde mere og længere som senior, da seniorer bidrager til et økonomisk bæredygtigt velfærdssamfund.

I den tidligere VLAK-regering indgik vi sammen med Dansk Folkeparti en aftale om at forbedre forholdene for seniorer på arbejdsmarkedet, som blandt andet resulterede i etableringen af seniortænketanken, der har givet en række anbefalinger til at sikre seniorer på fremtidens arbejdsmarked.

Jeg er generelt meget positiv overfor de anbefalinger, som tænketanken er kommet med, men jeg har en forkærlighed for anbefalingen om at gøre arbejdstiden mere fleksibel, da det bidrager til at sikre seniorerne muligheden for et bedre arbejdsliv, der kan kombineres med tid til at se børnebørnenes fodboldkamp eller gymnastikopvisning.

Jeg er også stor tilhænger af anbefalingen, der fokuserer på lederens tidlige dialog med seniormedarbejderen, om hvad der kan sikre, at man fortsat vil møde gladeligt op på arbejde, når man bliver ældre.

Læs også

Øg fokus på at forenkle pensionsregler 
Seniortænketanken har ligeledes foreslået at nedsætte en kommission, som skal se på forenkling af pensionsreglerne.

Der er ingen tvivl om, at det er nødvendigt. Især fordi visse mennesker kan risikere at støde ind i en marginalskat på 80 procent, hvis de fortsætter med at arbejde efter pensionsalderen. Og det er jo slet ikke holdbart, hvis vi vil have flere til at udskyde interessetimerne med børnebørnene.

For mig er det dog helt oplagt, at et øget fokus på forenkling af pensionsreglerne kan tænkes ind i det arbejde, som den kommende kommission skal foretage, der allerede skal nedsættes som opfølgning på aftalen om seniorpensionen.

Dialog, fleksibilitet og regelforenklingen er midler til at nå målet om flere seniorer på arbejdsmarkedet, men muligvis skal vi også se nærmere på bedre hjælp med jobsøgningen til seniorer over folkepensionsalderen eller have et øget fokus på virksomhedsrettet indsats over for de seniorer, der er langt fra arbejdsmarkedet.

Der er som bekendt mange veje til Rom. Det afgørende er dog, at vi sikrer, at flere seniorer bidrager med det, som de kan, og at vi alle – politiker som virksomhedsleder – ser vigtigheden af det grå guld. 

Dokumentation

Temadebat: Hvordan får vi ældre til at arbejde længere?

Økonomer, erhvervsliv og det brede politiske flertal har blikket stift rettet mod, at flere ældre skal arbejde længere end den nuværende pensionsalder.

Mange ældre oplever dog, at regler og arbejdspladsers kultur primært er indstillet på fuldt stop ved pensionsalderen.

Sidste år præsenterede Seniortænketanken 20 anbefalinger, som sendte opfordringer til arbejdsmarkedets parter, pensionsbranchen og politikerne.

Nu giver Altinget i en temadebat ordet til en række centrale aktører, som vil give hver sit bud på, hvordan de vil få ældre til at arbejde længere.

Hvad er det vigtigste greb, hvis vi skal have flere ældre til at arbejde længere? Hvad er den største barriere for at fortsætte i job, når ældre er nået pensionsalderen? Og hvad har Seniortænketanken overset?

Her er aktørerne:
  • Anna Sophie Debel, politisk konsulent, Ældre Sagen
  • Camilla Gregersen, formand, Dansk Magisterforening
  • Ejner K. Holst, næstformand, Fagbevægelsen Hovedorganisation (FH)
  • Erik E. Simonsen, underdirektør, Dansk Arbejdsgiverforening (DA)
  • Hans Andersen (V), medlem af Folketinget og beskæftigelsesordfører
  • Henrik Bach Mortensen, direktør, Ledernes Hovedorganisation
  • Jesper Brask Fischer, direktør, PFA Senior Services
  • Per K. Larsen, landsformand, Danske Seniorer
  • Samira Nawa (R), medlem af Folketinget og beskæftigelsesordfører
  • Torben Poulsen, formand, Danske A-kasser

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Andersen

MF (V), byrådsmedlem (V), Frederikssund Kommune, kommitteret for Hjemmeværnet
cand.merc.aud. (Handelshøjskolen i København 2000)

0:000:00