Debat

Borgmester: Hvis a-kasserne får ansvaret får de stærke ledige, taber vi de svageste

Regeringen vil give a-kasserne det primære ansvar for de stærke ledige, men det risikerer at svække samfundskontrakten mellem jobcentre og virksomheder. Det vil i sidste ende skade de svagere ledige, skriver Pernille Beckmann (V). 

For Greve Kommune er det vigtigt, at den af regeringen lovede frihed bliver reel, for ellers kan vi ikke lykkes med at gøre det endnu bedre, skriver Pernille Beckmann.
For Greve Kommune er det vigtigt, at den af regeringen lovede frihed bliver reel, for ellers kan vi ikke lykkes med at gøre det endnu bedre, skriver Pernille Beckmann.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Pernille Beckmann
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Greve Kommune tager vi ledige borgere alvorligt, og vi har i mange år været blandt de kommuner, som har hjulpet allerflest ledige i job, så de kunne forsørge sig selv.  

Derfor er vi også dybt optagede af, at alle ledige i Danmark får hjælp til at forsørge sig selv. Og den hjælp begynder med, at vi rydder op i gamle regler, tunge proceskrav og urimelige vilkår for både borgere og virksomheder og tænker helt nyt – sådan som regeringen også lægger op til. 

For os i Greve Kommune er det vigtigt, at friheden bliver reel, for ellers kan vi ikke lykkes med at gøre det endnu bedre.

Det er nemlig sådan, at Danmark allerede er et af de bedste lande i verden til at hjælpe ledige borgere i beskæftigelse. Det er jobcentrenes fortjeneste, og hvis de skal gøre det endnu bedre, skal de have nye og bedre muligheder baseret på tillid og resultater fremfor proceskrav og kontrol. 

Reel frihed vil naturligvis udfordre nogle af politikerne på Christiansborg, men det er nødvendigt, og jeg vil opfordre regeringen til at give de danske kommuner ærlig og reel mulighed for at tænke helt nyt.

Temadebat

Hvordan ser beskæftigelsesindsatsen ud efter jobcentrene?

SVM-regeringen har endnu ikke konkretiseret, hvornår jobcentrene skal dreje nøglen om, hvordan det kommer til at foregå, og hvordan beskæftigelsesindsatsen skal organiseret efter jobcentrene.

Derfor spørger Altinget Arbejdsmarked og Altinget Kommunal i en ny fælles temadebat en række aktører om, hvordan de forestiller sig, at den nye beskæftigelsesindsats i kommunerne skal se ud.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Til gengæld vil vi arbejde hårdt for at skabe imponerende resultater, så vi får det, som Danmark har brug for: Flere borgere i arbejde. Flere virksomheder, som har den nødvendige arbejdskraft. Og flere kommunale medarbejdere, der bruger deres faglighed til samfundets bedste.  

Velfærdskommunerne venter 

Greve Kommune er allerede udpeget som velfærdskommune på beskæftigelsesområdet, og vi har forberedt os i flere måneder. Så kom der en ny regering, og nu taler den om, at alle kommuner i stedet skal have en eller anden form for øget frihed. 

Imens venter vi fire velfærdskommuner fortsat på at komme i gang. Men hvorfor egentlig vente? Er det bare, fordi regeringen bedst kan overskue det hele, når 98 kommuner arbejder i helt samme takt?

I så fald vil jeg opfordre regeringen til at give slip på det kontrolbehov, for hvis vi ærligt vil nytænke beskæftigelsesindsatsen i Danmark, skal vi som minimum kunne leve med, at nytænkningen kan ske i flere hastigheder. 

I Greve er vi klar til at gå i gang med første forsøg nu. Helt konkret vil vi gerne prøve, at en ledig borger kun har kontakt til én person i jobcentret, uanset om det handler om afklarende samtaler, kontakt til virksomheder eller myndighedsopgaven. 

Svage og stærke ledige 

Vores udgangspunkt er, at arbejdsmarkedet er Danmarks største fællesskab, hvor alle skal opleve, at de har en plads også dem, der har brug for særlig støtte og særlige vilkår. Det er vi i høj grad lykkedes med takket være et tæt og tillidsfuldt samarbejde med de lokale erhvervsliv. 

Giv de fire velfærdskommuner på beskæftigelsesområdet frihed til at sætte de første initiativer i gang – og lad de øvrige kommuner følge efter.

Pernille Beckmann (V)
Borgmester, Greve

Virksomhederne aftager naturligvis gerne fagligt stærke ledige, men indimellem tager de også en ledig ind, som kun kan arbejde i få timer og kræver særlig omsorg og støtte. Det er en del af den fælles forståelse mellem det lokale jobcenter og det lokale erhvervsliv. En slags noget for noget-tankegang.

Derfor er jeg bekymret for regeringens ide om, at a-kasserne skal tage sig af de fagligt stærke ledige, mens jobcentrene skal klare resten.  

Det kan lyde som effektiv drift, men i stedet vil det svække den usagte, men vigtige samfundskontrakt mellem jobcentre og virksomheder, hvilket vil skade de svage lediges mulighed for at få et job.  

Altså: Kommuner skal have frihed til at bruge deres faglighed, fornuft og lokale netværk blandt virksomheder til gavn for ledige borgere og for hele Danmark.  

Vi skal i gang nu, og det må gerne være i flere hastigheder. Giv de fire velfærdskommuner på beskæftigelsesområdet frihed til at sætte de første initiativer i gang – og lad de øvrige kommuner følge efter. 

Og slutligt skal jobcentrene både hjælpe stærke og svage ledige, for de stærke kan være forudsætningen for, at vi kan hjælpe de svage. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Beckmann

Borgmester (V), Greve Kommune
Social og sundhedshjælper, Social og sundhedsassistent, diverse efteruddannelser i ledelse.

0:000:00