DF: Tænk ydelser og indsats ind i retfærdigt kontanthjælpssystem

DEBAT: Regeringen vil nedsætte en ydelseskommission, som skal anvise en erstatning for kontanthjælpssystemet. Vi er opmærksomme på kommissionen, for kontanthjælp er kun midlertidigt og ikke en vedvarende ydelse, mener Dansk Folkeparti.

Af Bent Bøgsted (DF)
Beskæftigelsesordfører

Det er altid svært at vurdere, hvordan det mest retfærdige kontanthjælpssystem skal se ud.

Det er ikke altid blot et spørgsmål om ydelsen, men i høj grad også et spørgsmål om den indsats, der bliver lavet for at hjælpe den enkelte til en uddannelse eller arbejde. Derfor er Dansk Folkeparti tilhænger af et loft over kontanthjælp og 225-timersreglen.

Det må og skal være sådan, at man, når man ser på de samlede ydelser, som en kontanthjælpsmodtager kan få – for eksempel kontanthjælp, boligsikring, og børneydelse – ikke skal kunne få mere, end en lønmodtager på mindsteløn kan få.

Ellers forsvinder motivationen til at tage et arbejde, og så er det enkle bare at lade stå til. Men samtidig skal det jo sikres, at der ikke er nogen, der på grund af sygdom bliver gemt væk på kontanthjælp. Disse personer skal selvfølgelig have en afklaring til førtidspension eller fleksjob.

Derfor blev der lavet aftalen 'Flere skal med', hvor sagerne blev gennemgået, og langtidssyge fik deres sag gennemgået for at se, om de var placeret et forkert sted i systemet.

Opmærksomme på kommissions arbejde
Kontanthjælp er kun midlertidigt og ikke en vedvarende ydelse. Det betyder, at den indsats, der bliver lavet for den enkelte, er altafgørende for at komme ud på arbejdsmarkedet.

Med dette som baggrund er Dansk Folkeparti ekstra opmærksom på, hvad regeringens ydelseskommission vil komme med. For ser de kun på ydelserne og ikke indsatsen?

Det er vel ikke sådan, at regeringen mener, at bare ydelsen sættes op, så er alt okay, og så er det ikke nødvendigt at stille krav til den enkelte om selv at arbejde for at komme ud på arbejdsmarkedet eller i gang med en uddannelse.

Det er nemlig jobcentrenes vigtigste opgave at få kontanthjælpsmodtagerne i job eller afklaret til førtidspension eller fleksjob.

Forrige artikel Mødrehjælpen: Ydelser har skabt børnefattigdom – ikke beskæftigelse Mødrehjælpen: Ydelser har skabt børnefattigdom – ikke beskæftigelse Næste artikel Forfatter: Staten udsætter titusindvis af syge for strukturel vold Forfatter: Staten udsætter titusindvis af syge for strukturel vold
Regeringens første år: Corona kickstartede slumrende trepartssamarbejde

Regeringens første år: Corona kickstartede slumrende trepartssamarbejde

FØDSELSDAGSANALYSER: Hvad har det betydet for eksempelvis de ældre, kulturen og boligpolitikken, at vi nu har en socialdemokratisk regering? Og hvordan går det med at stække Finansministeriets magt og gøre Danmark til det bedste land at være barn i? Altingets fagredaktører gør status på regeringens ét års fødselsdag med hver deres ultrakorte analyser.