Debat

EL: Udspil er en forklædt spareøvelse

DEBAT: Enhedslisten har ikke mange rosende ord til overs for regeringens udspil til forenkling af beskæftigelsesindsatsen. Partiet mener, at de få gode initiativer dækker over en spareøvelse, der bare vil føre til mere meningsløs aktivering.

Foto: /ritzau/Anders Brohus/
Katrine Skov Sørensen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Finn Sørensen (EL)
Arbejdsmarkedsordfører

”Et historisk udspil” kaldte beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og innovationsminister Sophie Løhde (V) deres udspil om forenkling af beskæftigelsesindsatsen.

Det er selvfølgelig ”historisk” at man omsider har fundet ud af, at man ikke behøver søge job, når man har et på hånden, eller når man skal på barsel.

Det skal også anerkendes, at der sker visse lempelser af proceskravene i forhold til aktivering. Men der er ikke dækning for de store armbevægelser.

Fakta
Deltag i debatten!

I bund og grund er der tale om et spareforslag, som vel at mærke kommer oven i flere års nedskæringer af midlerne til beskæftigelsesindsatsen.

I sidste uge aftalte regeringen, RV og DF i aftalen om erhvervspakken, at der skal spares yderligere 870 millioner ved at fjerne statens refusion til kommunernes beskæftigelsesindsats. Nu kommer der så yderligere 500 millioner oveni.

I bund og grund er der tale om et spareforslag, som vel at mærke kommer oven i flere års nedskæringer af midlerne til beskæftigelsesindsatsen.

Finn Sørensen
MF, Enhedslisten

Det vil ”frigøre” 1000 stillinger på jobcentrene, som Sophie Løhde ikke ville give nogen garanti for at bevare. Hun understregede tværtimod, at hun var med til at bestemme, hvad pengene skulle bruges til.

Indsatser har ingen effekt
Selvom der sker lempelser, så er der stadig stive lovkrav til antal samtaler og aktivering. Det er ikke svært at forudse, hvad resultatet bliver.

Der bliver færre penge i kommunerne til de langsigtede, individuelle indsatser i forhold til den enkelte borger. Det bliver sværere at leve op til lovens målsætninger om en individuel helhedsorienteret sagsbehandling. Det understreges af, at mentorordningen i praksis afskaffes som et ret og pligtilbud.

Kommunerne tvinges i stedet til at bruge billige løsninger som virksomhedspraktik og nyttejob, som stort set ikke har nogen beskæftigelseseffekt. Aktiveringshamsterhjulet kommer til at køre endnu stærkere til glæde for arbejdsgiverne, der får nemmere adgang til gratis arbejdskraft, med fare for yderligere fortrængning af ordinære jobs.

Det understreges af, at praktikken fremover skal tilrettelægges, så der udføres ”konkrete arbejdsopgaver”, at man kan komme i praktik i den virksomhed, man lige er blevet fyret fra, og at alle ansatte, også vikarer og midlertidigt ansatte, tælles med til opgørelsen af ”rimelighedskravet”.

Der er behov for rettigheder
Helt grundlæggende er det problematisk, at kommunernes beskæftigelsesindsats nu i endnu højere grad bliver en del af de årlige budgetforhandlinger i kommunerne, der jo generelt handler om, hvor der nu skal spares.

Det har vi allerede set kedelige konsekvenser af i mange kommuner, hvor man ikke lever op til forpligtelserne om mentorer og opgiver indsatser, der virker, som for eksempel jobrotation og revalidering.

Vi skal en helt anden vej. I Enhedslisten savner vi virkelig, at der kommer nogle rettigheder til den enkelte ledige til opkvalificering og uddannelse. Det er der et kæmpe behov for. Vi savner, at man viser A-kasserne noget tillid og overlader det til dem, at tage sig af de dagpengeforsikrede for eksempel i de første seks måneder.

Det ville være reel forenkling, som kunne frigøre midler til god indsats for den enkelte. Og så savner vi – og mange kommuner med os – at de får tilført de nødvendige midler, så de har råd til at foretage de sociale investeringer, som virkeligt hjælper borgere tilbage til arbejdsmarkedet. Det vil vi kæmpe for, når regeringens udspil skal omsættes i praksis.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Finn Sørensen

Fhv. MF (EL), medlem, Enhedslistens hovedbestyrelse
student (1965)

0:000:00