Debat

FOA til regeringen: Mangler I penge, så drop skattelettelserne – ikke bededagen

Regeringen forsvarer sit bededagsforslag med, at det skal finansiere de stigende forsvarsudgifter. Men finansiering findes allerede, og skal der mere til, er det bedre at droppe skattelettelser end bededagen, skriver Thomas Enghausen.

Forleden argumenterede beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen for, at hvis ikke vi afskaffer store bededag, så skal pengene tages fra ældreplejen. Det holder altså ikke i byretten, skriver Thomas Enghausen.
Forleden argumenterede beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen for, at hvis ikke vi afskaffer store bededag, så skal pengene tages fra ældreplejen. Det holder altså ikke i byretten, skriver Thomas Enghausen.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Thomas Enghausen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

”Hvis ikke vi afskaffer bededag, skal pengene tages fra ældreplejen.”  

Sådan cirka sad beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) og argumenterede i mit fjernsyn forleden morgen. Hvis vi savnede bevis for, at alle kneb gælder for regeringen, når den skal argumentere for tvangsfjernelsen af bededag, så kom det her. 

Sandheden om bededag og økonomien er en helt anden. For det første er der faktisk økonomi i råderummet til at dække de stigende forsvarsudgifter, og så er der meget, meget bedre måder at skaffe de penge, der angiveligt mangler, på. Men dem lukker regeringen bare øjnene for. 

Finansieringen findes allerede 

Lad os bare tage det én gang til for Prins Knud og Ane Halsboe-Jørgensen og de andre stakler, der bliver sendt i byen for at forsvare det kiksede forslag, og kigge lidt nærmere på hele regnestykket og argumenterne bag:

Grundlæggende bygger hele balladen om bededag på regeringens påstand om, at der mangler penge i råderummet til at finansiere fremrykningen af forsvarsudgifterne fra 2033 til 2030. 

Vi kan for eksempel tilbagerulle de topskattelettelser, man indførte i 2009. Det vil alene øge råderummet med 7,4 milliarder kroner,

Thomas Enghausen
Næstformand, FOA

Det argument virker fra begyndelsen besynderligt, da de planlagte forøgede forsvarsudgifter fra 2030 allerede er finansieret af råderummet. Med regeringens nuværende planer om reformer og skattelettelser vil der være et overskud i 2030 på 7 milliarder kroner, selvom store bededag bevares.  

Læg dertil, at indtægterne ved at sløjfe store bededag er usikre for at sige det mildt, som en mindre hær af økonomer og nuværende og tidligere vismænd grundigt har afdækket. 

Så det med behovet er altså så som så. Men hvis vi et øjeblik synger med på regeringens melodi, og lader som om riget akut fattes penge, så lad os da se, om vi ikke kan finde nogen til dem. 

Drop skattelettelserne 

Vi kan for eksempel tilbagerulle de topskattelettelser, man indførte i 2009. Det vil alene øge råderummet med 7,4 milliarder kroner. Hvis regeringen samtidig dropper de skattelettelser, den har annonceret, at den vil begunstige de mest velhavende iblandt os med, så er der ekstra 5 milliarder. Tilsammen frigør det 12,4 milliarder kroner. til råderummet.

Læs også

Her er en anden god idé: Hvad nu, hvis vi dropper det der top-top skattefatamorgana, og indfører en reel millionærskat på bare fem procent for alle, der tjener over en million om året. Det vil alene øge råderummet med to milliarder og gøre noget for at udjævne den stigende ulighed i samfundet.

Det er meget svært for udenforstående at hitte ud af, hvorfor regeringen er så opsat på at aflive store bededag. At hævde, at hvis vi ikke gør det, så går det ud over ældreplejen, den holder altså ikke i byretten.

Thomas Enghausen
Næstformand, FOA
 

Derudover vil vi gerne slå et slag for en formuebeskatning på bare en procent på formuer over 35 millioner kroner. Det vil øge råderummet med cirka 16 milliarder kroner. Det er tilsammen 18 milliarder kroner oven i de 12,4 milliarder kroner, vi fandt før. 

Værsgo SVM-regering: en masse dejlige milliarder kroner lige lukt ned i råderummet. Og mange gange det beløb som I hævder at kunne hive hjem ved at fjerne bededag. Penge I kan bruge på velfærd og klima og forsvar og meget andet. Og det helt uden at tage livet af bare en enkelt sagesløs helligdag. 

Det er meget svært for udenforstående at hitte ud af, hvorfor regeringen er så opsat på at aflive store bededag. Hvad vil regeringen opnå med det andet end en dumstædig magtdemonstration og en masse nye uvenner? At hævde, at hvis vi ikke gør det, så går det ud over ældreplejen, den holder altså ikke i byretten. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Enghausen

Næstformand, FOA
Pædagog (Gentofte Socialpædagogiske Seminarium 2005)

0:000:00