Debat

HK Privat: Hæv ambitionerne for det psykiske arbejdsmiljø i ny reform

En ny arbejdsmiljøaftale skal tage højde for et sundt psykisk arbejdsmiljø. Det skal blandt andet ske med krav om at uddanne ledere i psykisk arbejdsmiljø, skriver Gitte Geertsen. 

Peter Hummelgaard har meldt ud, at arbejdsmiljø bliver en topprioritet på næste finanslov. I HK har vi høje forventninger til, at det for alvor betyder et styrket fokus på det psykiske arbejdsmiljø, skriver Gitte Geertsen. 
Peter Hummelgaard har meldt ud, at arbejdsmiljø bliver en topprioritet på næste finanslov. I HK har vi høje forventninger til, at det for alvor betyder et styrket fokus på det psykiske arbejdsmiljø, skriver Gitte Geertsen. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Gitte Geertsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Lad mig begynde ude på arbejdspladserne. Stress er efterhånden en velkendt skikkelse de fleste steder. Stort set alle har en kollega, bekendt eller pårørende, der har været ramt, hvis ikke det er gået ud over én selv.

For nylig viste en undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Berlingske, at hver femte dansker enten er eller har været stress-sygemeldt. Det er voldsomme tal, som skriger på handling.

Heldigvis har beskæftigelsesminister, Peter Hummelgaard (S), tidligere i år meldt ud, at arbejdsmiljø bliver en topprioritet på næste finanslov. En ny arbejdsmiljøaftale skal ifølge ham "sikre rammerne for et sundt arbejdsliv".

I HK har vi høje forventninger til, at det for alvor betyder et styrket fokus på det psykiske arbejdsmiljø.

Altinget spørger

Kan en ny reform sikre et arbejdsmiljø i topform?

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har meddelt, at arbejdsmiljø og social dumping bliver en topprioritet for regeringen i efterårets forhandlinger om næste års finanslov.

I en ny debat spørger Altinget Arbejdsmarked derfor en håndfuld centrale aktører om, hvad der ifølge dem skal til for at en ny reform sikre et arbejdsmiljø i topform.

Du kan løbende finde alle indlæg i serien her.

Stil uddannelseskrav til lederne

Stressproblematikken fylder meget i HK. Alt for mange medlemmer bliver ramt, og op mod hver tredje HK’er, der går til chefen med stressproblemer, går forgæves. Det understreger endnu en gang, at der mangler værktøjer ude på arbejdspladserne til at både at forebygge og håndtere stress.

I mange år har arbejdsmiljøindsatsen været fokuseret på det, der kunne ses og måles. Er arbejdet forbundet med sundhedsmæssige eller sikkerhedsmæssige risici? Risikerer man fysisk nedslidning ved jobbet? Langt sværere har det været med det psykiske. Men tiden er moden til, at vi får en mere systematisk tilgang til det.

Det skal for os at se ske via mere forebyggelse. Derfor mener vi i HK, at der bør være krav om, at ledere med personaleansvar bliver uddannet i psykisk arbejdsmiljø. For et eller andet sted er det besynderligt, at der er krav om uddannelse i at arbejde med for eksempel asbest og epoxy, men når man leder andre mennesker, så er der ingen krav.

Husk de små virksomheder

Mange arbejdspladser har heldigvis godt styr på arbejdsmiljøet, men ofte er det også lidt tilfældigt. På arbejdspladser med under 10 ansatte er der for eksempel ikke krav om at oprette en arbejdsmiljøorganisation med arbejdsleder og arbejdsmiljørepræsentant.

Det er også velkendt, at de arbejdspladser typisk har langt færre ressourcer til at opbygge kompetencerne, der kan sikre et godt arbejdsmiljø.

Læs også

Derfor er der brug for en opsøgende indsats – eventuelt med øremærkede midler - som er direkte rettet mod mindre arbejdspladser. Ser man mod Sverige, har de en model, hvor en fagforeningsrepræsentant kan komme ud til netop små virksomheder med henblik på forebyggende arbejdsmiljøarbejde.

Uanset form så bør små virksomheder være et opmærksomhedspunkt i den kommende arbejdsmiljøaftale. Det er her, tusindvis af danskere går op arbejde hver dag, og det er her, en stor del af væksten i Danmark skabes. Derfor skal vi selvfølgelig i langt højere grad have deres arbejdsmiljø på radaren.

Større råderum til Arbejdstilsynet

Vi kommer dog ingen vegne uden et styrket Arbejdstilsyn. Det bør operere på en mere langsigtet bevilling, og ikke som hidtil hvor midlerne løber til et bestemt årstal, og man derfor har måttet fyre medarbejdere med opbygget ekspertise for derefter at skulle ansætte nye, der skal oplæres.

Arbejdstilsynet skal have bedre mulighed for at tage på flere tilsynsbesøg, og vi bør diskutere en genindførelse af administrative bøder

Gitte Geertsen
Næstformand, HK Privat

Arbejdstilsynet skal have bedre mulighed for at tage på flere tilsynsbesøg, og vi bør diskutere en genindførelse af administrative bøder. I dag kan virksomheder alt for nemt slippe afsted med et dårligt arbejdsmiljø, som belaster ansatte fysisk og psykisk.

Det har nemlig ingen konsekvenser, når de ikke arbejder forebyggende. Arbejdstilsynet bør have bedre mulighed for at agere i forhold til de steder, der ikke har styr på det formelle ved arbejdsmiljøarbejdet – for eksempel når vi igen og igen ser, at lovpligtig arbejdsmiljøuddannelse ikke bliver gennemført.

De fem branchefællesskaber for arbejdsmiljø (BFA’erne) er også nøglespillere i forhold til at sikre et godt arbejdsmiljø. BFA’ernes sammensætning af både arbejdsgiver- og arbejdstagerrepræsentanter sikrer gode forbindelser ind på virksomhederne, og det gør det nemmere at styrke arbejdsmiljøet rundt omkring.

Siden 2010 har BFA’erne dog haft 50,4 millioner kroner mindre hvert år at lave forebyggende initiativer for. Det både indsnævrer og forkorter deres vigtige indsatser.

Investeringer betaler sig

Kort sagt er der brug for at sprøjte langt flere penge ind i arbejdsmiljøindsatsen. Det betaler sig at investere i sundt arbejdsmiljø og dermed bedre arbejdsliv, og i takt med, at vi skal blive længere på arbejdsmarkedet, har vi efterhånden ikke råd til at lade være.

Stress, sygedage og nedslidning har store konsekvenser for både den enkelte, virksomhederne og samfundet. Mindre af det ville være til gavn for os alle.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

Gitte Geertsen

Næstformand, HK Privat
diplomuddannelse i beskæftigelsesindsats

0:000:00