Debat

LA: Højt arbejdsudbud er ikke målet, men forudsætningen for et rigt Danmark

DEBAT: Et højt arbejdsudbud er målet i sig selv, men det skal alligevel hæves for at skabe mere velstand i Danmark. Det kræver skatte- og afgiftslettelser og lavere ydelser, skriver Alex Vanopslagh. 

"Det skal være billigere at gå på arbejde, investere og forbruge," skriver Alex Vanopslagh. 
"Det skal være billigere at gå på arbejde, investere og forbruge," skriver Alex Vanopslagh. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Daniel Bue Lauritzen er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og har været ansat hos Altinget siden 2017.

Daniel er redaktør for Altinget By & Bolig og Altinget Transport. Han har tidligere været ansvarlig for Altinget Udvikling og Altinget Christiansborg og været tilknyttet både forside- og debatsektionen. 

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Alex Vanopslagh (LA)
Politisk leder 

I Liberal Alliance har vi altid talt meget om arbejdsudbud - og i vores 2030-plan har vi en lang række forslag, der samlet vil øge arbejdsudbuddet med cirka 100.000 fuldtidspersoner.

Det gør vi, fordi vi altid har kæmpet for et mere velstående Danmark. Og velstand er ikke bare penge – velstand er mad, tøj på kroppen, tag over hovedet, medicin, transport og i det hele taget alt det, der gør, at vores liv modsat vores forfædres ikke bare handler om at slide sig ihjel på en mark for herremanden.

Velstand kræver vækst. Arbejdsudbud er et udtryk for, hvor meget arbejdskraft, der er tilgængeligt for økonomien. Vi kan også sige, at hvis økonomien er et maratonløb, så er arbejdsudbuddet løberens fysik og kondition.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Skattelettelser gør Danmark rigere
Arbejdsudbuddet kan øges ved eksempelvis gennem lavere skat at gøre det mere attraktivt at få sig et job eller tage en ekstra tørn. Det kan omvendt sænkes ved at have gavmilde offentlige ydelser, der ødelægger tilskyndelsen til at få et job, eller ved vores tårnhøje skatter.

Derfor vil vi blandt andet gøre de første 7.000 kroner skattefrie for alle danskere i arbejde, afskaffe topskatten og registreringsafgiften, sænke selskabsskatten, effektivisere den offentlige sektor og sænke dimittendsatsen for dagpenge.

I Liberal Alliance skammer vi os ikke over at fremlægge politik, der sænker arbejdsudbuddet, hvis det handler om at give danskerne mere frihed til at planlægge deres liv, som de vil.

Alex Vanopslagh (LA)
Politisk leder

Det skal være billigere at gå på arbejde, investere og forbruge – kort sagt gøre det billigere at gøre Danmark rigere.

Vi går altså op i arbejdsudbud for at gøre Danmark rigere. Men selvom de færreste andre partier interesserer sig for at gøre danskerne rigere, interesserer de sig for at holde den offentlige sektor i gang.

Det er dem, der kalder det ”nødvendighedens politik”, når de må bryde deres gyldne løfter på skatteborgernes regning og i stedet reformere økonomien, når formen bliver for dårlig. For den offentlige sektor er meget dyr. Den skal man have flest muligt i arbejde for at finansiere.

Arbejdsudbud er ikke målet
Vi kæmper for, at den offentlige sektor skal være billigere og ikke dyrere. Derfor er arbejdsudbud ikke nogen gud for os.

Vi er for eksempel ikke bange for at fremlægge et familieudspil blandet andet med bedre muligheder for, at familier i arbejde kan tjekke lidt ud fra hamsterhjulet for at bruge mere tid med deres børn.

Det vil nok reducere arbejdsudbuddet en smule. Men arbejdsudbud er ikke målet. Frihed og ansvar er målet.

Det er straks værre, når eksempelvis Socialdemokratiet insisterer på ikke alene at gøre den offentlige sektor dyrere, men samtidig vil trække raske mennesker ud af arbejdsmarkedet med deres såkaldte værdige tidlige tilbagetrækning, som de har snøret Dansk Folkeparti til at gå med til.

Det betyder med andre ord, at danskere i arbejde skal ase og mase endnu mere for den offentlige sektor, fordi flere skal leve på det offentliges regning.

Dertil skal vi så lægge de meget store grønne armbevægelser på borgernes bekostning, som venstrefløjen lægger op til midt i en coronakrise.

Partier må på træningsbanen
Det er lidt som at træne op til et maratonløb ved at leve af fast food – og så i øvrigt insistere på at løbe med tunge sten om anklerne.

I Liberal Alliance skammer vi os ikke over at fremlægge politik, der sænker arbejdsudbuddet, hvis det handler om at give danskerne mere frihed til at planlægge deres liv, som de vil.

Der er trods alt andet i livet end maratonløb. Men forudsætningen for det hele er, at der føres politik, der får Danmark i bedre løbeform.

Og hér savner vi godt nok andre partier på træningsbanen. De kommer nok, når formen bliver tilpas slem.

Dokumentation

Temadebat: "Hvordan sikrer vi hænder nok på det danske arbejdsmarked?" 

Det spørgsmål er blevet et af det politiske efterårs vigtigste temaer, efter at regeringen med dels sit forslag til næste års finanslov og dels udspillet til en ny ret til tidlig pension ifølge Finansministeriets beregninger vil trække i omegnen af 10.000 danskere ud af arbejdsmarkedet. 

Det har fået støttepartiet Radikale Venstre til - med henvisning til partiernes fælles forståelsespapir - at kræve arbejdsudbudsreformer, der kan kompensere for tabet af tilgængelige hænder på arbejdsmarkedet. 

Selv har partiet peget på skattelettelser og en lavere beløbsgrænse for udenlandsk arbejdskraft som oplagte tiltag, mens regeringen med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i spidsen har budt ind med idéen om, at strengere aktiveringsregler for flygtninge og indvandrere kan løse problemet.

Men er partiernes bud de bedste i reformkataloget?  

Og giver det overhovedet mening at gennemføre arbejdsudbudsreformer midt under en coronakrise, hvor arbejdsløsheden er steget til i juli at omfatte 5,2 procent af danskerne? 

Altinget Arbejdsmarked tager debatten.  


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alex Vanopslagh

Partileder, MF (LA)
cand.scient.pol. (København Uni. 2016)

0:000:00