Opsamling: Det skrev partier og aktører om behovet for mere arbejdskraft

TEMADEBAT: Betyder Arne-pensionens svækkelse af arbejdsudbuddet, at der skal gennemføres nye reformer? Hvilke er i så fald de mest oplagte? Altinget Arbejdsmarked spurgte politikere og aktører. Her er deres svar. 

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Retten til tidlig pension vil kombineret med regeringens udspil til næste års finanslov trække i omegnen af 10.000 danskere ud af arbejdsmarkedet.

Det faktum har gjort formuleringen i forståelsespapiret, om at "initiativer, der måtte reducere beskæftigelsen, modsvares af andre, (...) der som minimum øger beskæftigelsen tilsvarende", til et centralt spørgsmål for både regeringen og støttepartierne.

For hvordan skal den linje egentlig forstås? Skal regeringen sørge for at øge arbejdsudbuddet igen? Eller er der andre veje at gå?

Dokumentation

Temadebat: "Hvordan sikrer vi hænder nok på det danske arbejdsmarked?" 

Det spørgsmål er blevet et af det politiske efterårs vigtigste temaer, efter at regeringen med dels sit forslag til næste års finanslov og dels udspillet til en ny ret til tidlig pension ifølge Finansministeriets beregninger vil trække i omegnen af 10.000 danskere ud af arbejdsmarkedet. 

Det har fået støttepartiet Radikale Venstre til - med henvisning til partiernes fælles forståelsespapir - at kræve arbejdsudbudsreformer, der kan kompensere for tabet af tilgængelige hænder på arbejdsmarkedet. 

Selv har partiet peget på skattelettelser og en lavere beløbsgrænse for udenlandsk arbejdskraft som oplagte tiltag, mens regeringen med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i spidsen har budt ind med idéen om, at strengere aktiveringsregler for flygtninge og indvandrere kan løse problemet.

Men er partiernes bud de bedste i reformkataloget?  

Og giver det overhovedet mening at gennemføre arbejdsudbudsreformer midt under en coronakrise, hvor arbejdsløsheden er steget til i juli at omfatte 5,2 procent af danskerne? 

Altinget takker alle debattører for deres deltagelse. 


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00