Debat

Stadsdirektør i Odense: Vi skal bevare onlinemøder og den øgede fleksibilitet

DEBAT: Medarbejdere har under coronakrisen udnyttet de teknologiske muligheder og holdt produktiviteten på et højt niveau. Fasthold de gode erfaringer, skriver Stefan Birkebjerg Andersen. 

Vi skal bevare den fysiske arbejdsplads, men holde fast i de fordele, som tiden med hjemmearbejde har åbenbaret, skriver stadsdirektør Stefan Birkebjerg Andersen
Vi skal bevare den fysiske arbejdsplads, men holde fast i de fordele, som tiden med hjemmearbejde har åbenbaret, skriver stadsdirektør Stefan Birkebjerg AndersenFoto: Odense Kommune
Daniel Bue Lauritzen

Daniel Bue Lauritzen er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og har været ansat hos Altinget siden 2017.

Daniel er redaktør for Altinget By & Bolig og Altinget Transport. Han har tidligere været ansvarlig for Altinget Udvikling og Altinget Christiansborg og været tilknyttet både forside- og debatsektionen. 

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Stefan Birkebjerg Andersen
Stadsdirektør, Odense Kommune 

Forårets hjemsendelse af næsten 4.000 medarbejdere efterlod mig med en vis uro. For hvad ville der ske med produktiviteten og med de opgaver, som civilsamfundet (borgerne) er afhængige af, at vi løser.

Min frygt blev dog gjort til skamme, for ikke alene formåede vi at omstille os og løse opgaverne under forhold, som mildest talt var usædvanlige.

Vi formåede også at holde produktiviteten på et højt niveau. Det var en øjenåbner for mig, og jeg er meget stolt af, at det lykkedes så godt.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

I skrivende stund er der igen indført restriktioner i Odense, og endnu en gang skal de fleste med administrative funktioner arbejde hjemmefra.

Vi skruer endnu engang op for onlinemøderne – denne gang med en vis rutine med i rygsækken.

Der var færre forstyrrelser og mere effektivitet, særligt når det handlede om fordybelsesopgaver. 

Stefan Birkebjerg Andersen
Stadsdirektør, Odense Kommune 

Vi skal dyrke de teknologiske muligheder
Måske er den største læring, hvor meget vi faktisk kan løse med de digitale muligheder, som vi har.

Onlinemøderne er kommet for at blive. På den måde kan man samles flere hundrede til et online møde – uden smitterisiko. Det er et livtag med det generelle sygefravær, som vi også så dale betydeligt under coronanedlukningen.

Derfor skal vi fortsat dyrke de teknologiske muligheder og blive endnu bedre til at kommunikere, holde møder og dele viden online.

Men det kræver meget at udnytte erfaringerne med hjemmearbejdet og teknologien både af medarbejdere og ledelse.

Det kræver, at vi bliver ved med at lære, undersøge og skabe erfaringer, og at vi har blik for de nye udfordringer, som kan påvirke det psykiske og fysiske arbejdsmiljø.

Som arbejdsgiver har vi en forpligtelse til at tilrettelægge arbejdet, så det kan løses fuldt forsvarligt. Vi skal sammen med medarbejderne sikre, at vi ikke sidder forkert og får skader.

Vi skal også huske de medarbejdere, som ikke trives med hjemmearbejdet. Vi skal i det hele taget have blik for de mange forskellige udfordringer hjemmearbejde kan føre med sig og som er forskellige fra person til person.

Læs også

Hjemmearbejdets fordele og ulemper
Under nedlukningen lærte vi, at mange opgaver med fordel kunne løses hjemme.

Der var færre forstyrrelser og mere effektivitet, særligt når det handlede om fordybelsesopgaver. Møderne var kortere og mere effektive, mange oplevede større indflydelse på opgaveløsningen, og der var fokus på tydelige forventningsafstemning.

Noget tydede på, at jobtilfredsheden ligefrem steg. Og vi lærte, at hjemmearbejdet gav bedre mulighed for balance mellem arbejde og fritid.

Men vi lærte også, at mange opgaver har bedst af, at vi er sammen med kolleger og ledere på arbejdspladsen. Der var opgaver, som led under manglende fysisk tilstedeværelse.

Den hurtige afstemning eller sparring med leder og kolleger var også sværere, og de fleste mente, at de digitale møder havde nogle begrænsninger.

Rigtig mange manglede også det sociale samvær, som følger med en hverdag på kontoret. De oplevede, at deres trivsel var udfordret.

Det bedste af to verdener
Som chef for en af landets store kommuner ligger det mig meget på sinde, at vi har de bedst mulige rammer for kerneopgaven og for de medarbejdere, som løfter den.

Vi skal tage det bedste af to verdener: Vi skal bevare den fysiske arbejdsplads og de rammer, som giver mulighed for tæt, faglig sparring og social kontakt med gode kolleger.

Vi skal også sikre gode rammer for fleksibilitet og stor indflydelse på egen opgaveløsning og tage hånd om de udfordringer, som det kan give.

Dokumentation

Temadebat: Fuld fleksibilitet eller grænseløst arbejde – er hjemmearbejde kommet for at blive? 

Mange danske arbejdspladser har under coronakrisen skulle omstille sig til hjemmearbejde. Det har også været en omvæltning på chefkontorerne, hvor der i begyndelsen af krisen var bekymring for, at hjemmearbejdet ville påvirke medarbejdernes produktivitet negativt.

Men hjemmearbejde har på mange måder vist sig at være en positiv overraskelse. Mange ledere har oplevet højere produktivitet, større arbejdsglæde og større kreativitet blandt medarbejderne, viser et forskningsprojekt om virtuel ledelse under coronakrisen fra Københavns Universitet og Copenhagen Business School.

Har corona disruptet 150 års arbejdskultur baseret på fysisk tilstedeværelse og skabt et reelt gennembrud for en mere fri og flydende forståelse af arbejdstid og arbejdssted? Hvad bør arbejdsgivere og politikere gøre for at sikre, at hjemmearbejde forbliver en mulighed, som medarbejderne benytter? Og hvilke faldgruber er vigtige at have for øje, hvis hjemmearbejde er kommet for at blive?

Her er deltagerne:
  • Camilla Gregersen, formand, Dansk Magisterforening
  • Christina Sode Haslund, arbejdsmiljøchef, Dansk Arbejdsgiverforening
  • Janus Sandsgaard, fagchef for it og digitalisering, Dansk Erhverv
  • Martin Rasmussen, næstformand, HK
  • Morten Skov Christiansen, næstformand, Fagbevægelsens Hovedorganisation
  • Pernille Erichsen, chef for ledelse og virksomhedsudvikling, Dansk Industri
  • Pernille Salomon, kommunaldirektør, Hørsholm Kommune
  • Peter Holdt Christensen, lektor og forsker i distancearbejde, Copenhagen Business School
  • Peter Hummelgaard (S), beskæftigelsesminister og medlem af Folketinget
  • Sara Vergo, formand for Djøf Offentlig og næstformand for Djøf
  • Stefan Birkebjerg Andersen, stadsdirektør, Odense Kommune.

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stefan Birkebjerg Andersen

Afgående stadsdirektør, Odense Kommune (31/7-24)
cand.phil. i samtidshistorie (Odense Uni. 1988), eMBA (Insead 2012)

0:000:00