Debat

V-borgmester til S: Nej, danske ledige kan ikke erstatte udenlandsk arbejdskraft

REPLIK: Når Bjarne Lausten (S) skriver, at Venstres motiv for at tiltrække international arbejdskraft er at presse lønningerne, er det ren motivsforskning uden hold i virkeligheden. For det handler kun om at sikre væksten, skriver Cecilia Lonning-Skovgaard (V), beskæftigelses- og integrationsborgmester i København.

Vi skal give virksomhederne de specialister, der gør, at de kan udvikle sig og konkurrere internationalt, skriver Cecilia Lonning-Skovgaard (V).
Vi skal give virksomhederne de specialister, der gør, at de kan udvikle sig og konkurrere internationalt, skriver Cecilia Lonning-Skovgaard (V).Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Cecilia Lonning-Skovgaard (V)
Beskæftigelses- og integrationsborgmester i København

Bjarne Laustsen må have tilegnet sig et nyt ordførerskab hos Socialdemokratiet – motivforskning.

I hvert fald giver han her i Altinget udtryk for, at han ved præcis, hvorfor Venstre og regeringen forsøger at tiltrække højtkvalificeret international arbejdskraft til såvel København som resten af landet.

Desværre formår han ikke – trods en lang udredning – at finde frem til det egentlige motiv, som heldigvis kan gøres meget kort: Målet er at skabe vækst og arbejdspladser til gavn for hele Danmark.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

For det er den vækst og de arbejdspladser, som vi i fællesskab skaber, som gør, at vi har råd til at investere i sundhedsvæsenet, skoler og den kernevelfærd, som vi i Venstre godt ved, ikke kommer af sig selv.

Det er også derfor, at vi tror, det er nødvendigt at gøre endnu mere for at styrke erhvervslivets vilkår.

Selvom vi stadig har arbejdsløshed, så er de job,  som virksomhederne efterspørger, ikke nogen, vi her og nu kan få vores gruppe af ledige til at varetage – heller ikke gennem målrettet opkvalificering.

Og sagen er den, at når jeg er ude blandt virksomheder her i København, så er der ét opråb, der går igen og igen: Giv os nu bedre mulighed for at tiltrække den kvalificerede arbejdskraft, vi har brug for. Giv os nu de specialister, der gør, at vi kan udvikle os og konkurrere internationalt.

Udenlandsk arbejdskraft spreder ringe i vandet
Det er vi nødt til at lytte til, for når virksomhederne vokser takket være højt specialiseret udenlandsk arbejdskraft, så spreder det ringe i vandet.

Der bliver bedre mulighed for også at få dem, der står længst væk fra arbejdsmarkedet i gang, og der bliver bedre mulighed for at give opkvalificering til øvrige medarbejdere.

Hvis Bjarne Laustsen skulle være i tvivl om dette, kan han i øvrigt bare spørge sin partikollega og overborgmester i København, Frank Jensen.

For i den store rapport om bedre vilkår for erhvervslivet, som Frank Jensen netop har præsenteret, henvises der til forskning, der viser, at virksomheder, der ansætter internationale specialister har en højere produktivitet end øvrige virksomheder, hvilket også har positiv betydning for de øvrige medarbejderes løn.   

Derfor tror jeg også, at det er på tide, at vi får udhulet den myte, som jeg kan se, at Socialdemokratiet stadig hænger fast i: At den internationale arbejdskraft skal erstatte dansk arbejdskraft.

Det er ikke tilfældet, for selvom vi stadig har arbejdsløshed, så er de job, som virksomhederne efterspørger, ikke nogen, vi her og nu kan få vores gruppe af ledige til at varetage – heller ikke gennem målrettet opkvalificering.

I København har vi eksempelvis en voksende FinTech-industri, og deres behov for arbejdskraft centrerer sig omkring højtspecialiserede it-folk og andre meget fagspecifikke grupper. Og mens 79 procent FinTech-virksomheder angiver, at adgang til kvalificeret arbejdskraft i dag er en væsentlig forudsætning for at skabe vækst, så er det faktisk kun næsten halvdelen, der i dag oplever, at de har adgang til den fornødne kvalificerede arbejdskraft.

Og deres behov kan vi, uanset hvordan vi vender og drejer det, ikke få en metalarbejder til at løse.

Intensiveret konkurrencesituation 
Derfor skal vi holde op med at se modsætninger, hvor der ikke er nogen.

For selvfølgelig skal vi kæmpe for at få endnu flere ledige ud af jobkøen. Især i en opgangstid, hvor der er gang i væksten.  Og det er også derfor regeringen blandt andet er i gang med satsningen ”Flere skal med”, som handler om at hjælpe dem, der står allerlængst fra arbejdsmarkedet i job eller uddannelse.

Men samtidig er vi også nødt til at satse målrettet og ambitiøst på at få endnu flere højtspecialiserede medarbejdere til Danmark. For kun på den måde kan vi positionere os selv i en stadig mere intensiverende konkurrencesituation. Og kun på den måde kan vi udvikle os til gavn for alle.

Derfor håber jeg, at Socialdemokratiet vil spekulere lidt mindre i, hvorfor Venstre gør, som vi gør, og tænke lidt mere på, hvordan vi i fællesskab kan lave løsninger, der er gode for København og Danmark. Og nu og her har vi brug for kvalificeret udenlandsk arbejdskraft.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Cecilia Lonning-Skovgaard

HR-direktør, DFDS, fhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester (V), Københavns Kommune, medlem, Borgerrepræsentationen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001), Master of Public Administration (Kennedy School of Government, Harvard University 2000)

0:000:00