0 ekstra øko-kroner i 2009

ØKOLOGI: Regeringen og Dansk Folkeparti har indgået aftale om en ny økologipakke. På trods af flere landdistriktsmidler kommer der dog ingen ekstra øko-penge.
Regeringen og Dansk Folkeparti er blevet enige om en øko-pakke for 2009, der har nøjagtigt samme størrelse som i 2007 og 2008.
Regeringen og Dansk Folkeparti er blevet enige om en øko-pakke for 2009, der har nøjagtigt samme størrelse som i 2007 og 2008.Foto: www.colourbox.com
Niels Th. Dahl

Der kommer ingen ekstra penge i "øko-pakken" inden for landdistriktsprogrammet fra 2009 frem mod 2013 - men derimod fortsætter den med nøjagtig samme størrelse som i 2007 og 2008.

Det står klart, efter at regeringen og Dansk Folkeparti i sidste uge nåede til enighed om fordelingen af den del af landdistriktsstøtten, der særligt skal målrettes økologiske tiltag.

Den miljøbetingede støtte til økologiske landbrug forbliver således 750 kr. pr. hektar, mens omlægningstilskuddet fortsat ligger på 2.400 kr. pr. hektar. Derudover er der - som de foregående år - 27 mio. kr., der er øremærket forskellige økologiske tiltag.

Øko-andelen falder
Oppositionen i Folketinget undrer sig imidlertid over, at der ikke er kommet flere penge i pakken. Landdistriktsprogrammet, som pengene kommer fra, er nemlig forøget fra i alt 560 mio. kr. i 2007 og 2008 til 760 mio. kr. i 2009 - der er med andre ord kommet flere penge at tage af.

Det ærgrer også mig, at vi ikke fik flere penge afsat. Vi prøvede, men det var regeringen, der ikke var stemt for at ændre beløbet.

Jørn Dohrmann
Fødevareordfører (DF)

"Det er selvfølgelig glædeligt, at de ikke ligefrem har nedsat tilskuddet, sådan som de gjorde for et par år siden. Men det er et problem, at de ikke vil gå ind og sikre, at der gives mere i forbindelse med omlægning. Der er stor mangel på økologiske produkter, og vi har langtfra omlægninger nok. Det her rykker ikke rigtig noget," siger SF's fødevareordfører Kristen Touborg.

Socialdemokraternes Bjarne Laustsen er enig:

"Der skal bruges flere penge over en bred front. Der er stor efterspørgsel efter økologiske varer, og jeg synes, det er ærgerligt, at både regeringens støtteparti ikke holder sine løfter om mere økologi," siger han.

DF: Det var ikke os
Dansk Folkepartis Jørn Dohrmann, der var med til at forhandle øko-aftalen på plads, mener imidlertid ikke, det er Dansk Folkeparti, der har svigtet:

"Det ærgrer også mig, at vi ikke fik flere penge afsat. Vi prøvede, men det var regeringen, der ikke var stemt for at ændre beløbet. Derfor fokuserede vi især på nogle bestemte projekter, der kan videreudvikle økologien, f.eks. fik vi afsat 2 mio. til at forske i, hvilke sorter der kan dyrkes uden sprøjtning," siger Jørn Dohrmann.

Øko-pakken øremærker da også penge til en række projekter - ud over forskning i økologiske sorter er det bl.a. drift af "Den Økologiske Have", projekter i økologiens hus og analyser af vilkårene for produktion af økologisk frugt, grønt og bær.

Økologernes brancheorganisation Økologisk Landsforening er på trods af, at der ikke skete nogen stigninger, tilfreds med aftalen. Direktør Paul Holmbeck understreger således, at det ikke er øko-pakken, der får størst betydning for dansk økologis fremtid, men derimod hvilke initiativer regeringen vil tage i "Grøn Vækst"-strategien, som den fremlægger efter nytår:

"Det, der ligger i øko-pakken, er godt, men det mest interessante bliver, om man vil bruge økologien aktivt i "Grøn Vækst". Det er vigtigt, at vi ikke går i stå, men kan komme videre i forhold til miljø, klima og dyrevelfærd," siger han.

Flere løfteparagraffer
Derudover hæfter Økologisk Landsforening sig også ved, at øko-pakken rummer muligheder for justeringer i løbet af næste år. Således siger aftalen, at den kan revideres som et led i "Grøn Vækst", og at mulighederne for at støtte klima, miljø og dyrevelfærd med landdistriktsmidler skal undersøges.

"Jeg tror, der bliver brug for mere omlægningsstøtte allerede næste år, og jeg tror også, man vil finde pengene til det. Sidste år var de nødt til at finde 50 mio. kr. ekstra - og det gjorde de," siger Paul Holmbeck.

De ekstra 200 mio. kr., der bliver hentet hjem i landdistriktsprogrammet i 2009, går i stedet for økologi primært til skovrejsning og til støtte til de såkaldte "miljøvenlige jordbrug" (MVJ).

Det har ikke i dag været muligt at få en kommentar fra Venstres fødevareordfører Tina Nedergaard eller fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Paul Holmbeck

Direktør, Holmbeck EcoConsult, fhv. direktør, Økologisk Landsforening
Statskundskab og økonomi (Duke Uni., North Carolina. 1983)

Kristen Touborg Jensen

Spidskandidat til byråd (SF), Lemvig, fhv. MF (SF), fhv. byrådsmedlem, Lemvig Kommune
landbruger (Lægård Landbrugsskole 1965)

Bjarne Laustsen

MF (S), formand for Beskæftigelsesudvalget
maskinarbejder (Norden, FLS)









0:000:00