10. december: Mette Frederiksen

JULEKALENDER: Hver dag frem mod juleaftensdag vil Altinget.dk bringe et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Socialdemokraternes ordfører på socialområdet, Mette Frederiksen.
Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Mette Frederiksen, 33 år, har været i Folketinget siden 2001. Hun har en bachelorgrad i administration og samfund fra Aalborg Universitet og en master i afrikastudier fra Københavns Universitet. Siden 2005 har Mette Frederiksen været næstformand i Socialdemokraternes folketingsgruppe.

Hvorfor gik du ind i politik?

Fordi jeg ikke kunne lade være. Jeg er ukuelig optimist på menneskehedens vegne og er sikker på, at vi kan skabe et mere retfærdigt Danmark, end det vi kendte dengang og i dag.

Det hele startede, da jeg som 12-årig meldte mig ind i det sydafrikanske parti ANC. På den måde kan man sige, at det var situationen i Sydafrika med den racistiske apartheid, der for alvor fik mig tændt på det politiske. Så jeg var langdistance-medlem af ANC. Og på et tidspunkt skulle det jo forankres i en hjemlig sammenhæng, og så meldte jeg mig ind i DSU, da jeg var 14-15 år.
Jeg gik også ind i dansk politik for at være med til at sikre, at forskellen mellem rig og fattig ikke bliver for stor i Danmark for på den måde at sikre et Danmark, der hænger sammen. Og så tror jeg jo på, at forudsætningen for, at mennesker kan leve det liv, de gerne vil, det er, at de føler sig trygge. Og det kræver et stærkt velfærdssamfund.

Hvad er dit vigtigste politiske mål?

Det hele startede, da jeg som 12-årig meldte mig ind i det sydafrikanske parti ANC. På den måde kan man sige, at det var situationen i Sydafrika med den racistiske apartheid, der for alvor fik mig tændt på det politiske. Så jeg var langdistance-medlem af ANC.

Mette Frederiksen (S)
Socialordfører
Foto: Rasmus Nielsen/Altinget.dk

At sikre reelle lige muligheder for alle børn og unge. Altså at vi i Danmark lykkes med visionen om et samfund, hvor det ikke er din sociale baggrund, dit køn eller din etnicitet, der er bestemmende for dit liv og dine muligheder.
Derfor skal vi sikre, at alle børn og unge får en ordentlig skolegang og en ordentlig uddannelse. Jeg kæmper blandt andet for, at Danmark får en fattigdomsgrænse, så vi kan afskaffe fattigdom.
Desuden er det vigtigt for mig, at man i Danmark har en reel fri og lige adgang til for eksempel sygehusvæsnet. Det må ikke være pengepungen, der skal afgøre, om man kan få en ordentlig behandling.

Hvilken dansk politiker har været en inspiration for dig?

Foto:
Foto:

<img align="left" src="@nyimg=7501@" />Det har Peter Sabroe. Han var socialdemokratisk politiker fra århundredeskiftet. Han var den først i Danmark, der for alvor fik sat børn på den politiske dagsorden. Han kæmpede imod revselsesretten, og han kæmpede for bedre vilkår for børn, der boede på børnehjem. Jeg tror han har lagt grundstene for meget af den moderne børnepolitik. Han var også en handlingens mand. Han var typen, der kunne finde på at give de fattige børn husly, hvis de ikke havde det godt.

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?

<img align="left" src="@nyimg=2149@" />Connie Hedegaard (K), som er en politiker, der er optaget af substans og reel politik. Jeg synes, der er gået meget spin og populisme i dansk politik. Det resulterer i, at vi bruger utrolig lang tid på at diskutere ting, som ikke har den store betydning. For mig står Connie Hedegaard som en af de borgerlige politikere, der aldrig tager de lette point. Hun fastholder, at der skal være substans, proportionalitet og faglighed i politik. Så hun er efter min mening en stærk politisk modstander.

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?

Jeg er først og fremmest sammen med mine børn. Ellers er jeg i 2010 blevet en ret stor yoga-entusiast.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

<img align="left" src="@nyimg=7505@" />Det er Renselse af Sofi Oksanen. Den beskriver kvindeliv i de baltiske lande. Og den gør det på en meget fin måde og har blandt andet en meget stærk beskrivelse af noget af det mest forfærdelige i vores samfund, nemlig menneskehandel. Det er en meget gribende bog.

Er du stadig politiker om fem år? Og hvis du en dag ikke er politiker længere, hvad laver du så?

Ja, jeg tror stadig, at jeg er politiker om fem år. Det er svært at forestille sig et liv uden politik. Men hvis jeg en dag ikke længere er politiker, så tror jeg, at jeg skal arbejde med udvikling og lave noget, hvor jeg kan dyrke min store Afrika-interesse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00