12. december: Morten Bødskov

JULEKALENDER: Hver dag frem mod juleaftensdag vil Altinget.dk bringe et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Socialdemokraternes næstformand Morten Bødskov, der ud over at være politiker også er stor Bruce Springsteen-fan.
Foto: Thit Andersen/Altinget.dk

Hvorfor gik du ind i politik? 

Jeg blev for alvor aktiv i politik i midten af 1980´erne i forbindelse med FNs Ungdomsår. I Karup Kommune, hvor jeg er født og opvokset, var der, som så mange andre steder, store problemer med ungdomsarbejdsløshed. Kreative frivillige satte sig for bl.a. at bygge en ungdomsklub til Karups unge. Engagement heri var min vej til socialdemokratisk foreningsarbejde, hvor jeg meldte mig ind i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, som jeg sidenhen blev forbundsformand for.

Det socialdemokratiske ståsted har der aldrig været tvivl om i min familie. Men dåbsgaven var ikke arbejdersangbogen. Mit engagement kom af sig selv gennem mit engagement i elevråd på min folkeskole og gennem engagementet i foreningslivet.

Hvad er dit vigtigste politiske mål? 

Knud Heinesen står for mig som en politiker med stort mod og vilje til at træffe afgørende beslutninger. Hans blik for økonomiske ansvarlige beslutninger var rigtigt. Desværre er han blevet brugt som en modsætning til daværende statsminister Anker Jørgensen. Læser man Knuds erindringer vil man se, at det på ingen måde er rigtigt.

Morten Bødskov
Socialdemokraternes næstformand
Foto: Thit Andersen/Altinget.dk

At sikre, at alle unge får en ungdomsuddannelse, er uden tvivl det vigtigste mål for mig. Regeringens store besparelser på uddannelsesområdet, senest med finanslovsaftalen for 2011, er intet mindre end en katastrofe. I Danmark lever vi populært sagt af én ting; uddannelse, uddannelse og atter udannelse. Med de udfordringer vi står overfor nu, så er mega-besparelserne på uddanelse som en knyttet næve til et blåt øje.  

1980´erne er fyldt med historier om unge, der aldrig fik en ungdomsuddannelse. De hænger stadigvæk i problemer. Jeg frygter oprigtig talt, at regeringen begår den samme fejl nu ved at spare så voldsomt på uddannelserne. Alt for mange unge falder fra og får aldrig den afgørende ungdomsuddannelse. 

Foto:
Foto:

Hvilken dansk politiker har været en inspiration for dig? 

<img align="left" src="@nyimg=7588@" />Knud Heinesen står for mig som en politiker med stort mod og vilje til at træffe afgørende beslutninger. Hans blik for økonomiske ansvarlige beslutninger var rigtigt. Desværre er han blevet brugt som en modsætning til daværende statsminister Anker Jørgensen. Læser man Knuds erindringer vil man se, at det på ingen måde er rigtigt.

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for? 

<img align="left" src="@nyimg=7191@" />Lars Barfoed vil være den, jeg vil pege på. Han står for mig som en ordentlig borgerlig politiker. Han er en af de få på højrefløjen, der rent faktisk tør sige fra over for Dansk Folkepartis vilde forslag. Han har vist, at han kan skabe brede løsninger om vanskelige politiske spørgsmål.

  
Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?

Som politiker er hverdagen travl. Aftenerne forsvinder tit, og weekenderne forsvinder ofte til torve- og gademøder i kredsen. Med lange arbejdsdage og uger kræver det en relativ sund livsstil.

Motion, sund kost og nattesøv er min rekreation. Jeg holder nogenlunde fast i at løbe en tidlig morgentur på ca. 6 km. hver anden morgen. Løb er en effektiv måde at få renset ud på og få klarhed over dagens aktiviteter.

Hvad er den bedste bog du har læst i år? 

<img align="left" src="@nyimg=7679@" />Per Meilstrups bog 'Kampen om klimaet' er bestemt med i toppen de bedste af mine læste bøger i 2010. Det er en politisk spændingsroman skrevet om et højdramatisk globalt møde i København, hvor der gives meget stor indsigt i kampen om dagsordenen - ikke mindst i centraladministrationen.

Der udkommer mange såkaldte politiske bøger, men denne udemærker sig ved et åbenlyst godt kildenetværk, der eksempelvis kommer tæt på statsministerens problemer med at håndtere sin egen rolle og verdens forventninger til et resultat.   

Er du stadig politiker om 5 år? Og hvis du en dag ikke er politiker længere, hvad laver du så?

Hvis vælgerne tillader det, går jeg efter også at være politiker om 5 år.  

Hvis ikke vil jeg sikkert finde vej inden for undervisning eller i den frivillige foreningsverden. Det er her, mit afsæt er og her, hvor der også kan forandres noget til det bedre for almindelige danskers hverdag.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

Knud Heinesen

Fhv. finansminister (S), fhv. MF, fhv. adm. direktør i BRFkredit og direktør for Københavns Luftfartsvæsen
cand.polit. (Københavns Uni. 1959)

Lars Barfoed

Formand for Det Kongelige Teater, Foreningen Norden og Danmarks Underholdningsorkester, selvstændig med Lars Barfoed & Company,, næstformand, By & Havn
cand.jur. (Københavns Uni. 1981), CBS Executive Bestyrelsesuddannelse (2016), Harvard Kennedy School Executive Education (2017)

0:000:00