Topminister nyoptaget i Blå Bog

BLÅ BOG: Finansminister Bjarne Corydon (S) er blandt de nye politiske navne i den legendariske Blå Bog, der er klar med ny udgave.
Finansminister Bjarne Corydon (S) er ny i Blå Bog.
Finansminister Bjarne Corydon (S) er ny i Blå Bog. Foto: Lars Bertelsen
Rasmus Nielsen
En række allerede landskendte politikere samt rådgivere og embedsmænd bliver optaget i den legendariske Blå Bog med biografier over nogle af samfundets vigtigste personer.

Altinget.dk erfarer, at Gads Forlag i år har optaget ikke bare de ministre, der hidtil har ikke har været med - men at man også har optaget andre med tilknytning til den politiske verden.

Blå Bog redigeres "konservativt" i den forstand, at personer gennem længere tid skal have præsteret en vedholdende samfundsindsats for at blive sluppet igennem det gyldne nåleøje til de attråværdige spalter.

Det betyder så også, at der er flere af de nye ministre, der først nu optages i Blå Bog. For sidste år var det ikke givet, at personer som Mette Gjerskov (S) eller Christian Friis Bach (R) ville blive ministre.

Man behøver - ikke længere - at være en moden mand for at blive optaget. Der er også plads til yngre, og redaktionen har også et udtalt ønske om at få flere kvinder optaget.

Fakta

En kort oversigt over et menneskes levnedsløb kaldes en blå bog. Udtrykket stammer helt fra 1910, da Kraks Blå Bog udkom første gang. Siden er det blevet et begreb i det danske sprog.

Biografierne er af de mest betydningsfulde nulevende danske, grønlandske og færøske kvinder og mænd - personligheder, der er med til at sætte dagsordenen inden for erhvervslivet, kulturlivet og det offentlige.

Bogen er udkommet hvert år - med nye, kendte optagne. Værket bliver omtalt massivt i trykte og digitale medier hvert år, specielt med fokus på de nyoptagne. Ove Krak, der i forvejen udgav Kraks Vejviser, stod bag den første udgave, og Kraks Forlag har i alle årene indtil 2007 stået for redaktionen og udgivelsen.

Gads Forlag står nu for redigering og udgivelse af værket og redigerer det ud fra det samme koncept - fortsat med løbende tilpasning i forhold til det samfund, der omgiver os.


Kilde: Altinget.dk & Gads Forlag

Blandt folketingsmedlemmerne er der nyoptagelse til politisk ordfører Magnus Heunicke (S), SF's gruppeformand Jesper Petersen og S-næstformand Mogens Jensen. Ligeledes er Venstres energiordfører Lars Chr. Lilleholt nu at finde i Blå Bog.

Fra Folketingets administration sendes medlem af direktionen Per Anker Hansen ind i varmen. Rettelse 24. maj: Per Anker Hansen fratrådte Folketinget i 2011 og er nu selvstændig konsulent.

Fra Europa-Parlamentet dukker navnet Kristian Klausen op - han er direktør hér.

Så er der spindoktorer og beslægtede. Statsministerens Noa Redington optages i Blå Bog - det samme gør hans forgænger i embedet under den tidligere regering, Søs Marie Serup Layborn.  Og analysechef i tænketanken Cevea Jens Jonatan Steen har også fundet vej til det biografiske leksikon over betydende danskere.

Fra den kommunale verden ses borgmestrene Ninna Thomsen (SF), København, Jørn Pedersen (S), Kolding og Mogens Ziegler (K), Høje-Taastrup.

Af politiske medienavne kan nævnes redaktør ved TV 2 Anders Langballe.

Blandt de 312 nyoptagne i år er disse politiske navne:

Christian Friis Bach
Bjarne Corydon
Pia Olsen-Dyhr
Mette Gjerskov
Per Anker Hansen
Magnus Heunicke
Karen Angelo Hækkerup
Mogens Jensen
Kristian Knudsen
Anders Langballe
Lars Christian Lilleholt
Jesper Petersen
Noa Redington
Søs Marie Serup Laybourn
Jens Jonatan Steen
Ninna Thomsen
Jørn Pedersen
Michael Ziegler

Har man noget med den politiske verden at gøre, og troede man, at nu skulle det være, men man ikke finder sit navn oven for .... ja, så er det enten at ærgre sig gul og grøn eller lade som om, at man er ligeglad. Nogle er faktisk helt ligeglade.

I alt omfatter Blå Bog 2012/13 8.219 biografier, oplyser forlaget. Den nye udgave er på gaden 24. maj.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Corydon

Adm. direktør, chefredaktør, Dagbladet Børsen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2000)

Noa Redington

Kommentator og rådgiver, fhv. særlig rådgiver for daværende statsminister, partiformand Helle Thorning-Schmidt (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni.), Master (Columbia Uni. 1996)

Søs Marie Serup Laybourn

Politisk kommentator, B.T., direktør, kommunikationsrådgiver, By Serup
cand.phil. i engelsk (SDU 2000)