1.250 medlemmer har forladt Alternativet på et år

MEDLEMSTAL: Efter et år med adskillige møgsager har hvert tiende partimedlem forladt Uffe Elbæk & co.

Ved Alternativets sommergruppemøde i 2016 lå partiet langt over valgresultatet i meningsmålingerne, og medlemstallet steg. Nu går det den anden vej.
Ved Alternativets sommergruppemøde i 2016 lå partiet langt over valgresultatet i meningsmålingerne, og medlemstallet steg. Nu går det den anden vej.Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

"Det er megaflot, mand," sagde partileder Uffe Elbæk til Berlingske, da Alternativets medlemstal rundede 11.000 sidste år i maj måned.

I dag er omkring hver tiende af dem smuttet igen. Det skriver partiet selv på Twitter op til det årlige landsmøde, som løber af stablen i weekenden.

I alt 1.250 medlemmer netto har sagt farvel til Alternativet siden sidste landsmøde.

Også i meningsmålingerne har partiet været på nedtur. Som det eneste røde parti ligger partiet i det seneste Risbjerg-gennemsnit af meningsmålinger under valgresultatet med 4,3 procent imod 4,8 ved valget. I maj 2016 toppede de med 7,4 i gennemsnittet af målinger.

Et efterår med møgsager
Flere har peget på, at det forgangne efterår med flere møgsager fik vælgere – og åbenbart også medlemmer – til at vende partiet ryggen.

Blandt andet kom det frem, at en ledende medarbejder i partiet fik en skriftlig advarsel for uprofessionel og seksualiseret optræden.

En anden medarbejder blev fyret efter en overgrebsanklage fra et ungt partimedlem – men efterfølgende genansat igen på et udenlandsk projekt, som var støttet af Alternativet. Der var også historien om, at partiets pressechef bad ansatte om at sende billeder af deres egen penis til en collage, der skulle gives i gave ved en 100-års fødselsdag. Der var intern kritik af topstyring og af det, der blev kaldt "en festkultur".

Og det kom frem, at partiet før folketingsvalget i 2015 modtog 450.000 kroner fra en fond med adresse i Gibraltar og Luxembourg – altså skattelylande.

I maj 2017 lå partiet som det fjerdestørste parti i Danmark – hvis man alene måler på medlemstal – efter Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti.

Du kan se Folketingets seneste opgørelse over alle partiers medlemstal her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Uffe Elbæk

Forfatter, fhv. MF (ALT), fhv. kulturminister (R)
socialpædagog (Peter Sabroe Seminariet 1982), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1987)

0:000:00