S: Privathospitaler hører ikke hjemme på sygehuse

FIK DU LÆST: Socialdemokraterne på Christiansborg erklærer sig uenige med Region Sjællands formand Steen Bach Nielsen (S). Man skal ikke eksperimentere med at lade privathospitaler overtage driften af sygehusafdelingerne, lyder det fra partiets sundhedsordfører. (Bragt første gang 14/3).
Region Sjælland ønsker blandt andet et tættere samarbejde med privathospitalerne for at løse problemer med  mangel på speciallæger.
Region Sjælland ønsker blandt andet et tættere samarbejde med privathospitalerne for at løse problemer med mangel på speciallæger.Foto: Altinget.dk
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Kan det være god socialdemokratisk politik at lade privathospitaler stå for sygehusfunktioner på offentlige hospitaler? 

Ja, sagde den socialdemokratiske formand for Region Sjælland, Steen Bach Nielsen, forleden i Altinget.dk. Her forhandler man lige nu med en stribe privathospitaler om et indgående samarbejde, hvor det blandt andet lægges op til, at privathospitalerne skal overtage driften af dele eller hele sygehusfunktioner.

LÆS: Steen Bach Nielsen: Privathospitaler skal sikre det offentlige sundhedsvæsen

På Christiansborg er Socialdemokraterne dog ikke enige i Steen Bach Nielsens argumentation om, at privathospitaler på sygehusene kan være med til at forbedre det offentlige sundhedsvæsen. På grund af det forestående regionsvalg er Flemming Møller Mortensen partiets ordfører i dette spørgsmål. Og her er svaret klart.

"Det er ikke socialdemokratisk politik at afprøve modeller, hvor man risikerer at svække den livsmuskel, som stærke og specialiserede offentlige sygehuse udgør i et velfungerende sundhedsvæsen. Vores politik har længe været, at man med privathospitaler på de offentlige afdelinger kan risikere, at man pludselig mangler en stribe specialister," siger Flemming Møller Mortensen.

Vores politik har længe været, at man med privathospitaler på de offentlige afdelinger kan risikere, at man pludselig mangler en stribe specialister.

Flemming Møller Mortensen (S)
Sundhedsordfører

S: Det offentlige skal kunne klare alt
Han slår fast, at partiet intet har imod, at regionerne betaler privathospitaler for at udføre relativt enkle operationer hos privathospitalerne selv. Steen Bach Nielsen forklarer blandt andet ønsket om det tætte samarbejde med privathospitalerne med mangel på speciallæger.

Men Flemming Møller Mortensen mener, at man bør løse problemerne ved at styrke de offentlige hospitaler.

"Vi må ikke komme i den situation, hvor offentlige sygehuse må ringe rundt til privathospitaler, fordi man ikke lige har den rette specialist til den alvorligt syge patient. Derfor skal vi sikre stærke og robuste offentlige sygehuse," siger Flemming Møller Mortensen.

Hæstorp: Ikke i hovedstaden
Sophie Hæstorp Andersen, der er Socialdemokraternes spidskandidat til efterårets regionsrådsvalg i Region Hovedstaden, slår også fast, at man ikke vil se privathospitaler på Region Hovedstadens sygehuse efter et valg, hvor hun sidder i formandsstolen.

"Hvad Steen Bach Nielsen opfatter som socialdemokratisk politik, det vil jeg ikke blande mig i. Men det bliver ikke med mig som formand for Region Hovedstaden, at der bliver lavet et så omfattende udbud, som det man har givet sig i kast med i Region Sjælland," siger Sophie Hæstorp Andersen og fortsætter:

"I regionen har vi primært universitetshospitaler, der også forsker og uddanner læger. Og de samarbejder på kryds og tværs. Også i den kontekst vil et privathospital ikke kunne gå ind og overtage driften af en afdeling," siger Sophie Hæstorp Andersen, der heller ikke kan se, hvordan man i praksis skal lave et særskilt afregningssystem med den private afdeling.

LÆS: Region Syd og Nord: Ingen privathospitaler på vores afdelinger

Hun afviser, at hun dermed indirekte kritiserer Steen Bach Nielsen. Omvendt vil hun heller ikke sige, at hun ville have valgt samme løsning, hvis hun havde været formand for Region Sjælland.

"De har valgt én ud af flere løsningsmuligheder på deres udfordringer. Men jeg vil ikke sidde og være bagklog på Region Sjællands vegne," siger Sophie Hæstorp Andersen.

EL: Region Sjælland på forkert kurs
Enhedslistens sundhedsordfører, Stine Maiken Brix, mener, at Region Sjælland er på vej i den forkerte retning.

"Det bør være en kerne opgave for det offentlige at drive sundhedsvæsnet. For mig at se bliver det hverken billigere eller bedre af, at det bliver privat. Tværtimod skal privathospitalerne jo i sagens natur tjene penge på at levere en ydelse. Det krav er der ikke til de offentlige sygehuse," siger Stine Brix.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) har det som erklæret mål, at det offentlige sundhedsvæsen skal styrkes, så privathospitalerne overflødiggøres. Men Astrid Krag har ikke ønsket at kommentere på Steen Bach Nielsens udtalelser.

Uklar SF-holdning
Partiets holdning er dog lidt uklar i sagen. Astrid Krag har nemlig i Berlingske 10. februar kommenteret Region Sjællands udbudsplaner i positive vendinger.

"Jeg er optaget af, at vi har et stærkt sygehusvæsen, hvor patienterne er sikre på at kunne få en behandling af høj kvalitet. Og hvis en partnerskabsaftale, som den Region Sjælland ønsker at indgå med private sygehusaktører, kan gavne patienterne ved eksempelvis at sikre, at de kan blive hurtig udredt, har jeg sådan set ingen indvendinger," sagde hun til avisen.

Da Region Sjællands udbud blev omtalt første gang i efteråret var SF's daværende sundhedsordfører Jonas Dahl skeptisk.

"Det er bekymrende. Under VK-regeringen endte en øget privatisering med at koste skatteyderne omkring 20 procent for meget. Det var milliardbeløb, som blev hældt over i den private sektor, fordi man overbetalte privathospitalerne," sagde han til tv2.dk Han har ikke ønsket at udtale sig yderligere, men bekræfter over for Altinget.dk, at han står ved sine udtalelser.

Steen Bach Nielsen ønsker ikke at kommentere kritikken, da han ønsker at tage debatten med kritikerne selv.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Hæstorp Andersen

Overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

Jonas Dahl

Regionsdirektør, Region Midtjylland. Bestyrelsesformand, Egmont Højskolen, bestyrelsesformand, Randers Statsskole og bestyrelsesmedlem Aarhus Universitet
cand.mag. i samfundsfag og historie (Aarhus Uni. 2007), INSEAD Executive Management Program (2018)

Stine Brix

Chef for politik og kommunikation, Dansk Socialrådgiverforening, fhv. MF og gruppeformand, Enhedslisten
Master i konfliktmægling (Københavns Uni. 2020)

0:000:00